2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Raijintek Triton átalakítás - játékvíz újragondolva

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mit sikerült kihozni egy kompakt vízhűtésből, amely a repedésről híres, cserébe bővíthető.

[ ÚJ TESZT ]

Összeszerelés

Építés anyagai

Viszonylag hamar eltelt az a fél év, amennyi kellett, hogy megvegyem a bővítéshez szükséges csatlakozókat, radiátort, ventilátor(oka)t, folyadékot, és csöveket, átolvasgassam a fórumokat, és minden készen álljon a szereléshez.

Amikkel bővült a rendszer:
Phobya G-Changer V2 240 mm radiátor
Watercool Heatkiller® GPU-X³ R9 290(X) GPU blokk blackplate-el
Nanoxia CoolForce CF1 UV Green víz
Monsoon 13/10 mm csati
Alphacool 13/10 mm 1 m cső
Arctic mx4 paszta 4 g
Nanoxia Deep Silence 120 mm PWM (2 rendelve amiből lett 1 db)

Hozzá kell tennem, hogy sokat filóztam a rendszeren. Alig a Triton megvétele után pár héttel sikerült megvennem a GPU blokkot is, és itt eszméltem rá az első "gondra", hogy a blokk rézből van, a Triton radiátora pedig alumíniumból, ezek pedig nem fogják szeretni egymást. Emiatt sokáig úgy volt, hogy a gyári radi is cserélve lesz, később ez mégsem történt meg, utólag annyira nem is bánom, nincs belőle problémám.

Amit még fontos kiemelnem az elején, hogy nem rendeltem sok csövet, nem is cseréltem le mind, 1 méter cső a VGA-Phobya radi összekötéséhez, illetve a Triton radi-Phobya radi összekötéséhez kellett. Én a CPU blokkon lévő csatikhoz nem nyúltam, és nem is akartam, nagyon durván rá vannak tákolva gyárilag, nem is ajánlom ezeket feszegetni, 99% hogy megreped az egész blokk, ha hozzányúlsz. Ha alakítani akarsz az egészen, hát tedd úgy, hogy ne kelljen azokat a csatlakozókat kiszedni a helyéről :D

Építés kezdetei

Első vízhűtéses rendszerem. Ez nagyon látszik is az építésen, rengeteg hibát vétettem. A VGA ref hűtése könnyen megadta magát és szépen le is jött, talán ettől féltem a legjobban, mégis ez volt a legkönnyebb művelet.

Következő lépésként kivittük a Tritont az udvarra szétvágni a csövet, hogy ott engedjük ki a folyadékot. Majd ismét be az egészet, és sacper bemértük a blokk és a VGA távolságát, ráhúztuk a csatlakozókat, majd ismét kivonultunk (innentől már 2 emberes munka), hogy feltöltsük a rendszert és légtelenítsük. Nagy meglepetés volt a Nanoxia folyadék, amihez járó kis kupakkal roppant egyszerű, csöpögésmentes volt a Triton kis folyadékbetöltő nyílásán a betöltés, addig mozgattuk-indítgattuk a rendszert, amíg le nem légtelenedett és megfelelő mennyiségű folyadék nem került az egészbe. Öröm bódottá volt, alig tartott az egész szerelés eddig 1 óráig, már meg is lepődtünk, hogy-hogy ilyen gyorsan és egyszerűen ment minden.

Na de innentől jött a fekete leves.
Miután behoztuk ismét az egész pakkot, ráeszméltünk, hogy baromi szarul mértük ki a blokk-VGA távolságot, a cső teljesen megtörik, nem lesz áramlás. Innentől jött egy fél órás tipródás, hogy most mi legyen, öntsük ki az egészet a fenébe, vagy hogy tudjuk kisebbre vágni a csövet. Később arra a következtetésre jutottunk, hogy lehámoztuk a VGA-ról a blokkot, ha szétvágjuk a csövet nehogy rámenjen a víz, kicsavarozzuk a blokk-VGA összekötő csatlakozót, és úgy forgatjuk az egészet, hogy abban a csőrészben éppen ne legyen víz.

Az elképzelés helyén is volt, csak a megvalósítás volt lehetetlen. Nem számoltunk ugyanis azzal a tényezővel, hogy közben a rendszerben nyomás keletkezett a légtelenítés következtében (illetve, valószínűleg a -10 fokról +20 fokba hozás is betett neki). Ennek hatására a blokkból elkezdett visszafele áramolni a víz megállíthatatlanul, eláztatva ezzel az egész fürdőszobát, amely ismét egy szar helynek bizonyult, ugyanis a folyadék szépen megfogja a fehér fürdőkádat. legalább már ezt is tudjuk.

Egy adag folyadékveszteség és bohóckodás után azért sikerült vágni a csőből, bevittük, odamértük, jónak tűnt a távolság, összeszereltük a VGA blokkot ismét a VGA-val, levittük, utántöltöttük a kijött folyadékot, légtelenítés, majd ismét fel az egész rendszer. Ezennel már bátrabbak voltunk, lévén lemértük a dolgot, most már jónak kell lennie. CPU blokk már szépen a helyén, mikor raknánk be a VGA-t a helyére, és ismét konstatáljuk: Ez a kábel még mindig törik! Egy jókora szitkozódás után viszont tanácstalanul álltunk a helyzet előtt, immáron + 1 órát beleáldozva a dologba.

Ismételten arra a következtetésre jutottunk, hogy megpróbáljuk megbontani, ott, ahol az előbb, viszont kint, hogy ha folyik a víz, kevesebb legyen a gond. Alaplapról megint mehet a leszerelés, majd a VGA blokk levétel...Kint viszont konstatáltam, miután szépen kimozgattuk a csőből a folyadékot, hogy hiába lett lelégtelenítve a rendszer, most valamiért egy csöpp víz sem akar vulkánszerűen kitörni a csőből, ezzel nagyon megkönnyítve a dolgunkat.

Tovább nem is részletezném a dolgokat, még vagy 3× eljátszottuk a teljesen a feltöltés, bepasztázás, légtelenítés, ki-be hurcibálás menetét, sőt, első nap a sikertelen 3 után feladtuk, és inkább másnap folytattuk.

Maga a komplett behelyezés sem volt túl egyszerű, minimum 2, de inkább 3 emberes lett volna, egyszerre rátenni a pasztás CPU-ra a blokkot, behelyezni a VGA-t a helyére (ugye a rövid cső miatt nem volt túl egyszerű, meg a blokkra vigyázni kell), majd az immáron 110 mm-es radiátort (push-pull 25 mm-es ventikkel) a helyére passzintani, és végül a Triton radiátorát is a helyére eszkábálni. Szenvedés megvolt, de a végeredményért megérte.

Konklúzió

Előbb gondolkodni kéne, és aztán cselekedni :D Az egész menetet simán megúszhattuk volna, ha a Triton csövének szétvágása után az üres rendszer behoztuk volna, és gépbe építve bepróbáltuk volna a helyére, és csak ezek után töltjük fel a dolgokat. Na most már mindegy. A helyzet így se volt vészes, vettem 2 liter folyadékot, biztos ami biztos alapon, ebből 1 liter lett felbontva, és a pocsékolás ellenére is még maradt benne jócskán, szóval aki a teljes újratöltésen gondolkodik, 1 liter folyadék minimum 2-3-szoros teljes feltöltésre elegendő.

Még szerencse, hogy pasztából is volt elegendő, mert vagy 4× a CPU-t is újrakentük, a GPU-t meg még többször is.

Még egy valamit nem vettünk figyelembe, az pedig a többi cső! Na hát igen, ki gondolta volna, természetesen azt se sikerült jól levágni, az aztán tényleg csak hasraütésszerűen ment. Erre már utólag, a kész rendszer után pár nappal eszméltünk fel, hogy a két radit összekötő cső kicsit hosszú és a kanyarban megtörik, de egyáltalán nem vészes, már örültünk, hogy készen van, ha esetleg egyszer hozzányúlok, akkor kisebbre veszem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • PWM-es Alphacool D5-szivattyúteszt

    Röviden be szeretném mutatni az új, PWM-vezérelt szivattyúmat, ami a következő modom kiemelt alkatrésze lesz.

  • Poseidon ROG mod

    Az ASUS szponzorálásának köszönhetően egy újabb mod született, ezúttal egy casecon, vagyis egy, teljesen az alapoktól felépített gép.

  • Kompakt vs. léghűtés – Elemek harca

    Engem meggyőzött a kis kompakt vízhűtés, csak a csövek rugalmasságával és hosszúságával akadtak problémáim.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.