2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Pebble - itt az idő!

Az okosórának nem önmagában kell okosnak lennie, hanem okosan kell beilleszkednie a mindennapjainkba.

[ ÚJ TESZT ]

Hasznos programok, oldalak, kiegészítők

Hasznos programok, oldalak, kiegészítők

A Pebble működéséhez elengedhetetlen a gyári Pebble app telepítése, ami jelenleg iOS és Androidra érhető el, de a nyitott SDK-nak hála a jövőben nincs kizárva egy WP8 és BB10 verzió sem. Az óra szoftverének frissítését is innen oldhatjuk meg, érdemes mindjárt a kibontás után ezzel kezdeni. A frissítés pár perc alatt megvan és teljesen fájdalommentes, a telepített programok is megmaradnak.

A gyári app persze önmagában nem ad túl sok funkciót, a beépített alkalmazásbolt például mindössze 8 óralapot és egy kígyós játékot számlál. A kezdeti csalódottság után viszont érdemes felnézni a Google Play-be, mert számos program támogatja már a Pebble-t, következzen pár személyes kedvenc:

Pebble Notifier: Ezzel a programmal bármelyik program által a telefon értesítési területén megjelenített üzenet elküldhető az órára.
httpebbe: Ez a program önmagában nem érdekes, de lehetővé teszi, hogy a Pebble adatokat küldjön vagy fogadjon az internetről, számos program és számlap igényli a meglétét, elsősorban a időjárást kiíró számlapok igénylik.

Pebble Canvas: Ez a program számlapként települ a Pebble-re, ám ezután egy könnyen kezelhető felületen saját kedvünkre szabható számlapot állíthatunk össze a telefonunk képernyőjén, amit mindjárt el is küld a karórára. A személyre szabhatóság nem merül ki a pozíciók és betűtípusok állítgatásában, a Pebble Canvas az órára tudja küldeni a naptárbejegyzéseinket, elmulasztott eseményeket, a telefon akkumulátorának állapotát, a helyi időjárást, az éppen játszott zene albumborítóját és még sok minden mást is. Hátránya, hogy a telefonhoz való csatlakozás nélkül még az időt sem tudjuk megnézni.

mypebblefaces.com: hatalmas, több száz 3rd party óralapot számláló gyűjtemény a Pebble-höz. Számlapokon kívül játékok és programok is találhatók szép számban. A legtöbb forráskódja szintén elérhető innen szabadon.
cloudpebble.net: ha fejleszteni szeretnénk a Pebble-re, de nincs kedvünk virtuális gépet, linuxot telepíteni az SDK futtatásához, könnyű szerrel programozhatunk a weben is. Arra is lehetőségünk van, hogy mások projectjeit forkoljuk, és belejavítsunk ahogy nekünk jobban tetszik.

StopperIdőjárás + óra

Az óra egyszerűen programozható, objektumorientált, C++ szerű programozási nyelve van. Érdemes megfogadni a Pebble készítőinek tanácsait a program optimalizálásakor, egyrészt mert a 24 kbyte memóriából pillanatok alatt ki lehet futni, másrészt mert a rosszul megírt program gyorsan lemerítheti az órát. Érdemes fejben tartani a platform jelenlegi korlátait is, a mindössze 8 programhely fájó korlát, ám szoftveres, és idővel minden bizonnyal feloldják.
Szintén komoly probléma, hogy az óra fájlrendszere nem írható, így az egyes programok nem tudják elmenteni utolsó állapotukat, beállításaikat, a játékok az elért pontokat.

Mivel az óra operációs rendszere nem multitask, ha kilépünk egy programból, az bizony bezárul, egy visszaszámláló vagy stopper így nem a leghatékonyabb megoldás, ezeket az alapvető funkciókat (bár jelenleg is pótolhatjuk programokkal) remélhetőleg az operációs rendszer részeként láthatjuk viszont hamarosan. Szintén adja magát a menetrend és TV/Mozi műsor alkalmazások integrálása, együttműködés GPS szoftverekkel gyalogos vagy biciklis navigációhoz és még számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik ebben az eszközben.

Mindent összevetve a Pebble igazi úttörő, olyasvalami, amit egyik nagy cég sem mert évekig meglépni, pedig teljesen logikus továbbgondolása a karórának. Egy nagy céggel a háta mögött talán gyorsabban piacra léphetett volna és talán a szoftver is végleges(ebb) állapotban lenne, de valószínűleg nem számíthatnánk ilyen gyakori frissítésekre és törődésre egy olyan cégtől, ahol még ezer másik termékre kell figyelni.

A szoftver nyíltsága és az egyre szerveződő közösség miatt nincs értelme aggódni a Pebble jövőjét illetően, jövő ilyenkorra csak nevetni fogunk a jelenlegi szoftver gyermekbetegségein.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.