2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Pebble - itt az idő!

Az okosórának nem önmagában kell okosnak lennie, hanem okosan kell beilleszkednie a mindennapjainkba.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver

Hardver

A Pebble legnagyobb dobása a kijelzője. No, nem azért, mert utánozhatatlan képe lenne, hanem inkább azért, mert minimális kompromisszumok mellett nyújtja két világ legjobb tulajdonságait: a mobilokét és a karórákét. Bár a hirdetés e-Inket említ, itt most ne a Kindle-ben megszokott e-papírra gondoljunk, a technológia Sharp Memory LCD. Ez egy transzflektív LCD, ami elméleti működésében leginkább a kalkulátorok 8 szegmenses kijelzőjét idézi, de teszi ezt kiváló láthatósággal, 180 fokos betekintési szöggel, remek kontraszttal, gyors képfrissítéssel és magas felbontással (egész pontosan 144x168 pixel 1.26”-en) és elképesztően alacsony fogyasztással.

Amiről le kell mondanunk, azok a színek, a kijelző fekete-fehér a szó legszorosabb értelmében, azaz még szürkeárnyalatok sincsenek, mint anno a GameBoy-on. Természetesen így élsimítás sincs, emiatt hiába nagyon finom a felbontás, látjuk a pixeleket. Amit viszont nyerünk, hogy a kijelző folyamatosan be lehet kapcsolva, akár egy hagyományos karóránál, elég rápillantani, mindig mutatja az időt (ezt egyik konkurens sem mondhatja el magáról, kíváncsian várjuk az Apple megoldását).

A kijelzőn kívül a vibramotor is tud számunkra adatot közölni, valamint találunk az órában mozgás, és gyorsulás érzékelőket illetve egy egyelőre nem használt digitális iránytűt. A mozgásérzékelőt használva opció, hogy a csuklónkat megrázva bekapcsoljon a fehér háttérvilágítás, ami pontosan 3 másodperc múlva el is halványodik, de a fényérzékelő állapota szerint gombnyomásra is bekapcsol.

Az óra lelke egy 120 MHz-en pörgő ARM Cortex-M3 MCU processzor, ami ideje nagy részét mély álomban tölti, így a beépített 130 mAh akkumulátor akár 5-6 napig is meghajtja a Pebble-t, de aktív használat mellett is elég 3 napra. A lítiumos cellák átlagosan ezerszer tölthetőek, így kb. 10 éves élettartamra számíthatunk (az akkumulátor ugyanis nem cserélhető, sőt a készülék ragasztva van, így bármilyen meghibásodás esetén cserére szorul).

Az órában mindössze 96 kbyte RAM és 4 Mbyte ROM található, ebből a programoknak maximum 24 kbyte RAM foglalható le, és a ROM jelenleg nem hozzáférhető, azaz a programok nem tudnak magára az órára adatokat menteni (aki puskázáshoz gondolta használni, most érdemes felraknia Hardverapróra). Bár a ROM nem hozzáférhető, az óra pontosan 8 programhelyet biztosít, vagyis 8 egyedi óralapunk vagy alkalmazásunk lehet.
Van még itt Bluetooth 4.0, de visszafele kompatibilis a 2.1-el is, csak a telefonon többet fogyaszt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.