2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

OUKITEL K10 – családban marad

Az OUKITEL K10 reklámkampánya egyértelműen az áramforrás köré épül, amelyben nem is fogunk csalódni.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftverezettség

A készülék meghajtásáért a 16 nanométeres csíkszélességű, FinFET technológiával készült, MediaTek MT6763V chipset felel, avagy ismertebb nevén MediaTek Helio P23. A Helio P20 közvetlen utódjának tekinthető P23 esetében a processzor tekintetében csak az órajelekben van változás. Az összesen nyolc darab A53-as mag két klaszterbe rendeződik, melyekből a nagy teljesítményű rész maximális órajele esetünkben 2 gigahertz, a kisebb számítási teljesítményre képes szekcióban lévő magok pedig 1,5 gigahertz maximalizált teljesítményre képesek. Az első komolyabb változás a három közül az, hogy az öregecske Mali T880MP2 GPU helyét a G71MP2 vette át, így a grafikai megjelenítésben némi előrelépés történt.

A rendszermemóriából nem spóroltak, 6 gigabájt került a motorháztető alá. Ugyanígy jó hír a 64 gigabájtos belső adattároló, amely microSD kártyával tovább bővíthető. A második újdonság az új lapkakészletben lévő intelligens feladatütemezési rendszer, avagy a CorePilot 4.0 bevetése. Ez felügyeli és optimalizálja a processzor és a grafikus gyorsító működését, csökkenti az energiafelhasználást, valamint a hőtermelést. Az utóbbira később még kitérek.

Az OUKITEL újdonságán az Android 7.1 operációs rendszer teljesít szolgálatot. Túlzottan nagy feladat elé persze nem néznek a szoftvermérnökök, hiszen csak egy icipicit módosított zöld robotos szoftverről beszélünk. A Google-szoftvercsomagjából és az AOSP-alapú applikációkból bőséges az ellátmány, de szerencsére a System Manager alkalmazásban, a Freezing room pontban ezek letilthatók. A rendszer működésével, sebességével én összességében elégedett voltam, hibával nem találkoztam.

A rendszerbe beépítettek egy csomó hasznos okosságot, mint például a némítást lefordítással, a Home gombot duplán megérintve kikapcsol a képernyő, hívásfogadás és -indítás lehetséges a fülhöz emeléssel, vagy az ujjlenyomat-érzékelő érintésével működő hívásfogadás. Az egykezes mód szintén nagyon jó és gyakran használt opció. Természetes a manapság divatos arcalapú feloldás is a rendszer szerves részét képezi, de a működése meglehetősen egyedi. A feloldás sebességével, pontosságával nincs gond, azonban az ujjlenyomatos védelemmel nem lehet együtt használni, mert törli a beállított ujjlenyomat-mintákat. Használjuk inkább a biztonságosabb 8/10-es találati aránnyal dolgozó ujjlenyomat-szenzort. A lokalizáció elég hiányos az extra menüpontokban, de ezen nagyon nem kell meglepődni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.