2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Okostelefonok, kézi eszközök belülről

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy hardverek, oprendszerek, trendek a mobilok, PDA-k, MID-ek világából

[ ÚJ TESZT ]

Hardverek

Hardverek

SoC családok

A SoC (System-on-Chip) olyan rendszerek összefoglaló neve, amelyekben minden szükséges komponenst egy chipbe integráltak. Tulajdonképpen egy lapkából álló számítógépek. Tartalmazzák a processzort, a megjelenítő egységet, az I/O, valamint a memóriavezérlőt. A mobil eszközök területén általában SoC megoldásokkal találkozhatunk a kis méret, a fogyasztás, melegedés kordában tartása miatt. A legnagyobb SoC gyártó az ARM ezen a területen és a legtöbb cég az ARM megoldásokat alkalmazza saját rendszerének megépítéséhez.

ARM Cortex

Az ARM-ról nehéz röviden írni, mert annyira szerteágazó és annyira sok elem tartozik egy-egy SoC családba. ARMv5TEJ dolgozik például a WD MyBook II World Edition-ben, több játékkonzolban, televízióban is. Bocha cikkét ajánlom mindenki figyelmébe még egyszer. Azt később láthatjuk majd, hogy szinte minden gyártó, aki a piacon van, az ARM termékeire épít így vagy úgy, ezért nem meglepő, hogy részesedése és népszerűsége verhetetlen.

A Cortex család mobilos vonala az ARMv7-A architektúrára épül, és a Cortex-A5, Cortex-A8, Cortex-A9, Cortex-A9-MPCore processzorokat foglalja magában. Tényleg csak nagy vonalakban nézzük meg a fontosabb paramétereket.

A Cortex-A8 az alapja talán a legtöbb mobil eszköznek manapság. Erre épül az iPod Touch, az iPhone 3GS, a Motorola Droid, a Palm Pre, a Samsung Omnia HD, a Sony Ericsson Satio, a Nokia N900. 65 nm-en készül és 600 MHz-től 1 GHz-ig emelhető a CPU sebessége. Konfigurálható 64 vagy 128-bit-es, nagy sebességű AMBA (Advanced Microprocessor Bus Architecture) busz, külső memória interfész (Advanced Extensible Interface (AXI)) gyorsítja az adatátvitelt, illetve 32 KB-nyi L1 és akár 1 MB L2 is (ECC lehetőséggel).

Az A9 egy processzormagot tartalmaz. Megnövelt L1 cache mérettel rendelkezik, 600-1000 MHz sebességen futhat a CPU, 0.4 W a fogyasztása és szintén 65 nm-en gyártják.

Az A9-MPCore annyiban tér ez az A9-től, hogy akár 4 magot is tartalmazhat, 40 nm-en készül, sebessége teljesítményre kihegyezve 1 GHz fölött is lehet (alapvetően 600-1000 MHz), ám ekkor nyilván többet is fogyaszt. A többmagos verzió az alapja például a Tegra rendszereknek is.

Az 1 GHz-es ajánlásával nagyjából az optimális sebességet is meghatározta a gyártó, hiszen ha feljebb (1.3 GHz) van húzva, akkor már melegedési gondok léphetnek fel, így az nVidia, Qualcomm, Samsung, Texas Instruments is maradtak az 1 GHz-es sebességnél.

A felső kategóriába, a teljesítmény maximalizálására készül a Cortex-A9 Hardmacro, amely akár 800 MHz és 2 GHz sebességet is elérhet, de sokat fogyaszt (majdnem 2 W-ot).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.