2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NZXT Vulcan - ronda, de finom!

Pár hónapos kitérő után úgy döntöttem, hogy visszatérek az mATX méretű kuckók világába.

[ ÚJ TESZT ]

Szerelés, összegzés

A szerelés adja magát, erre külön, részletesen nem térnék ki. Azt azért megemlíteném, hogy a kis méret miatt érdemes a szerelés előtt végiggondolni, hogy mit-hogyan. Ez konfigurációnként változhat, szóval mindenkire vonatkozó általános szabály nincs. Próbáljunk meg minél több vezetéket hátul elvezetni. Kicsinek tűnhet a hely, de ne féljünk, a 24pin-es tápkábel is gond nélkül elfér hátul.
A csavarmentes szerelési megoldásokat hanyagolták az NZXT mérnökei, személy szerint én örülök ennek. A bővítőkártyákat és a felső négy meghajtót (2 külső 5,25" - 2 külső 3,5") is csavarral kell rögzíteni. Ehhez "nagyfejű" csavarokat mellékel a gyártó, tehát a csavarhúzót nem feltétlen kell elővennünk.
A 2 belső 3,5" helyre egy gumialátétes rögzítősínnel csúsztathatjuk a HDD-inket. Nekem egy darab F3-as Samsung winchesterem van, rezonancia nincs. Nem tudom, hogy ez több winchester egyidejű használatával hogyan változna.
Ha valaki nagy méretű processzorhűtőben gondolkodik, akkor a szerelés megkönnyítése érdekében érdemes a ház tetejét leszedni, ugyanis van rá lehetőség. Az NZXT a szokásostól eltérően nem szegecsekkel, hanem 8 csavarral rögzítette a tetőt, így ezek kicsavarásával és a tető eltávolításával, máris megkönnyíthetjük a dolgunkat. Ez egy nagyon okos megoldás, aminek köszönhetően rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Íme két kép a kezdeti, pre-alfa állapotról :)

*

**

***

A végleges állapot.

***

**

*

Összegzés:

Az elmúlt egy hétben nagyon megszerettem ezt a házikót. Mondhatnám azt is, hogy most már kívül-belül nagyon tetszik. Méretéhez és súlyához képest masszív, emellett jól szellőzik.
A kis méret miatt a szerelés néha nehézkes, de ez inkább az mATX platform hátulütője, nem pedig a házé.
Igazi negatívumként egyedül a gyári ventilátorokat említeném meg. A légszállításuk megfelelő, sőt ebben a fekete-fehér színkombinációban még jól is néznek ki, de már alacsony (~800-900rpm) fordulaton is zavaró, búgó hangjuk van. Maximális fordulatszámon pedig a szélzaj mellett ez a motorhang tovább erősödik, ami a ház minőségéhez és okos megoldásaihoz nem igazán illik.
Összességében a véleményem pozitív, nem bántam meg, hogy kiadtam 18000Ft-ot, ezért a kis kuckóért.
Aki egy minőségi mATX-es házat akar venni, az nyugodtan befektethet egy NZXT Vulcan-ba, mert komoly alternatívát képez a manapság nehezen beszerezhető Antec mini P180-al szemben, és mindezt 6-8 ezer forinttal olcsóbban.

Azóta történt

Előzmények

  • Lancool K58 - Lian-ócó'-Li

    Történt egyszer, hogy hosszas gondolkodás után házvásárlásra adtam a fejem. Előző házam egy CM Elite...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.