2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NVIDIA GTX 1650 Super vs. AMD RX 5600 XT

Két – mai viszonylatban – jó ár-teljesítmény aránnyal bíró videokártya összehasonlító tesztje vendégszereplőkkel.

[ ÚJ TESZT ]

ASUS GeForce GTX 1660 Super és Ti

Ami miatt azonban bekerült a tesztbe egy NVIDIA GeForce GTX 1660 Super és Ti is, annak az az oka, hogy közel 2 hét használat és számos fagyás után inkább úgy döntöttem, hogy bevállalom a kisebb teljesítményt a gondtalan játék oltárán. Fő problémám konkrétan az F1 2019 alatt jelentkezett, DX 12 módban ez fagyásokat és képi anomáliát jelentett, míg DX 11 alatt egyszerűen csak kidobott az asztalra. Deus Ex Mankind Divided kb. egy óra játék után eredményezett újraindulást. A fenti hibákat én egyértelműen a driver számlájára írnám, és hozzátenném, hogy korábban sosem volt gondom AMD kártyákkal, pedig egy év alatt megfordult nálam RX 570, RX 580 és RX 5700 is. Az előbbi tapasztalatok nem általános érvényűek azonban, ezért fontos kiemelni, hogy nagyon sok ember használja hiba nélkül és teljes megelégedéssel az AMD kártyájukat, ezért nem is szeretnék senkit lebeszélni róla. Kiegészítés: Miután több NVIDIA kártya is járt nálam, melyeknél szintén előfordult az F1 2019 váratlan bezáródása, lehet, hogy inkább mégis a játék hibája lesz a fenti probléma – bár az 5600 XT esetén tapasztalt képi anomália nem jelentkezett.

A GTX 1660 csapatot az ASUS képviseli, a Super változat Dual EVO hűtéssel, fan stop funkcióval és RGB csíkkal rendelkezik, és 91 ezer forintba került újonnan boltból rendelve. Minőségi hatást képvisel a kártya, teljes terhelésen azért van hangja a hűtőnek – sajnos itt is tapasztaltam azt a búgó hangot, mint sok más kártyánál. Hangereje bőven túlszárnyalja a Sapphire RX 5600 XT-t. Csatlakozókból érdekes módon egy-egy-egy DVI, HDMI és DisplayPort jár a megszokott 3 DisplayPort és 1 HDMI-hez képest.


Mivel én a minél halkabb PC megszállottja vagyok, az 1660 Super nem maradhatott, ezért használtan vásároltam szinte egy árban egy ASUS ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti-t. Igazán impozáns és hatalmas kártya, tényleg a felső kategóriát képviseli mind megjelenésben, mind hűtési teljesítményben. Mivel dual BIOS-os a kártya, a Silent opciót választottam, és tényleg rendkívül halk, az 1000 RPM-et ritkán lépi túl. Ami azonban érthetetlen számomra, az a ventilátorvezérlés, ugyanis nincs késleltetés beépítve, és így az 55 °C-os küszöböt elérve a ventilátor ki-be kapcsolt (54 °C-nál leáll, majd 1 másodperc múlva 55 °C-nál beindul). Egy ilyen kategóriájú kártyától elvártam volna, hogy ne az MSI Afterburnert kelljen használnom, de hiába. Mellesleg itt is alapfelszereltség az RGB ledek hada, amiket az Aura Sync szoftverrel lehet paraméterezni, illetve fizikai kapcsolóval ki is lehet kapcsolni - az más kérdés, hogy nálam újraindulásnal újra világít minden.




A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.