2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N9 - OpenMode kernel & NitDroid

Android telepítése Nokia N9 mobiltelefonra: a rendszer lassú, de használhatónak mondható!

[ ÚJ TESZT ]

Tudnivalók, letöltések

Hála a "részeges orosz pacák" Alexey Roslyakov-nak (@drunkdebugger), a Nokia N9 -re is elérhető az Android Open Source Project (AOSP) 4.1.1-es verziója. Nem is hámoznám tovább a dolgot, nézzük, hogyan tudjuk telepíteni telefonunkra.

Vegyük először, hogy az eredeti rendszert milyen megkötésekkel használhatjuk majd ezek után, illetve mik a követelmények az Android telepítéséhez:

- Az Android telepítéséhez a telefonnak a legfrissebb, PR1.3 nevezetű (40.2012.21-3 verziószámú) szoftverrel kell rendelkeznie.
- A módosított kernel nem támogatja a telefon kóddal történő lezárását, ezért telepítés előtt ezt ki kell kapcsolnunk, és amíg az OpenMode kernelt futtatjuk, nem is tudjuk visszakapcsolni. (SIM és Készülékzár kikapcsolása egyaránt elvárt.)
- A rendszer elvileg csak hálózatfüggetlen készülékekre telepíthető, ezt jómagam nem próbáltam.
- A telepítés előtt az összes felhasználói fiókunkat el kell távolítani a telefonból, ezért a névjegyeinket újra össze kell fűzni majd az új rendszerben.
- A maradék felhasználói adat (alkalmazások, jegyzetek, stb) szerencsés esetben megmarad.
- A rendszer alkalmanként képes lehet fiókjaink jelszavának elfelejtésére, ilyenkor újra be kell írnunk az összeset. Valószínűleg csak SIM kártya cserénél fordul elő.
- Az Android bootolását követően néhány beállítás hajlamos átállni a gyári rendszerben is (például hálózati mód, bluetooth név), ezeket vissza lehet állítani később.
- Akinek van beállított Google Exchange fiókja, és működik is neki, többet nem fog működni, mert a Google megszüntette az ingyenes szolgáltatását, és már csak az előre beállított készülékeken működik tovább.
- A telepítés elvben természetesen garanciavesztéssel jár.

Természetesen a telepíthető Android rendszer is hagy némi kívánnivalót maga után, csak a legfontosabb információkat említem meg:

- A telefon hanghívásra nem használható: a kapcsolat létrejön, de a vonal süket.
- SMS fogadása és küldése csak 160 karakterig lehetséges. Az ezt meghaladó rész nem jelenik meg, pótlására nincs lehetőség.
- A com.android.phone folyamat gyakorta összeomlik, ilyenkor nincs mobilinternet és egyéb hálózati hozzáférésünk. (Általában a folyamat automatán újraindul.)
- WLAN-ra hol fel lehet lépni, hol nem. Általában kis türelemmel azért sikerre lehet jutni.
- A GPS és a Kamera jelenleg nem működik.
- Nem hozható létre USB kapcsolat az Android és a számítógép között.
- A jelenleg telepíthető rendszer verziószáma: Android 4.1.1 (JRO03L) aka. JellyBean.
- A fejlesztés legjobb tudomásom szerint leállt, frissítésekre, hibajavításokra nem érdemes várni.

További megjegyzés: Mivel az eredeti letöltések rengeteg felé vannak szétszórva, a linkek egy része pedig nem is működik, úgy döntöttem, hogy saját csomagot osztok meg. Ebben minden fájl benne van, amire szükség lesz a telepítés során.

Teljes RAR letöltése
Dropbox mappa
SkyDrive mappa

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.