2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Negyedik szolgáltató?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A sikertelen 2008-as tender után elkezdtem gondolkodni: Lesz-e valaha negyedik szolgáltató?

[ ÚJ TESZT ]

Lesz-e valaha negyedik szolgáltató? Egyáltalán szükség lenne rá? És mi van a virtuális szolgáltatókkal? Kettő is indult, de egyik se teljesen független. 450 MHz? 900 MHz-s 3G-vel mi lesz? Ezen kezdtem el gondolkodni.

2004-ben és 2008-ban nem jött össze

Mint sokan tudjuk 2004-ben a 3G licenszre pályázott a TELE2, de nem kapta meg. 2008-ban a 3G és GSM-re pályázott a DreamCom, a MOBINET, az Invitel és a DIGI, valamint a 450-re a DIGI és egy másik. Több hónapnyi huzavona után visszavonták a tendert. Sajnos.

Szükség van negyedikre?

Erre a válaszom: Igen van. Hogy miért? Leírom:

Kiesebb országban is megél négy szolgáltató

Sokan mondják, hogy ekkora országban bőven elég a három. Szerintem nem. Például Ausztriában és Szlovéniában is négy van, pedig mindkettő kisebb.

Magasak az árak

Igen, sajnos ki kell mondani: Európában itt az egyik legdrágább a mobilkommunikáció. Sok országban fele ennyiért lehet mobilozni. A Vodafone előtt még drágább volt, de megjelenésekor lejjebb ment. A drága árak fő oka szerintem az, hogy nincs verseny. Ha 1-2%-ra lennének egymástól a szolgáltatók, akkor tuti mind arra törekedne, hogy olcsóbb legyen.

Alacsony a pentráció

Erre szerintem sokan azt mondják majd: Te hülye 118% alacsony? Erre az én válaszom: Igen Európai viszonylatban az. Pár példa: Szerbia: Júniusban volt 131%, Románia: Decemberben volt 135%, Montenegro: közel van a 200%-hoz, Bulgária: 2008 Decemberben volt 140%, Horvátország: 2008-ban volt 133%.

Kicsi a 3G lefedettség

A 3G lefedettségen még bőven van mit bővíteni. Jelenleg 60% körül van, ami nem kevés, de Romániában és Ausztriában 90% fölött van. Kis szemléltető példa:

Románia (Vodafone):

Ausztria (A1):

Magyarország (Vodafone):

Azért látszik, külföldön mennyivel jobb.

Mik a lehetőségek?

Milyen hálózattal léphetne be a negyedik?

3G 900 MHz-n

Nemrég engedélyezte az Unió a 900 MHz-s 3G szolgáltatást, és külföldön (pl.: Romániában) már el is indult. Magyarországban még nincs engedélyezve, és mivel a jelenlegi 3G licencek 2100 MHz-re szólnak, így valószínűleg új tendert fognak kiírni. Nem lennék meglepve, ha három helyett négy hely lenne.

450 MHz

2008-ban esély volt rá, hogy lesz ilyen, de nem lett. Ez nem az NMT, hanem egy CDMA nevű technológia, amiben az a jó, hogy sokkal olcsóbb, mint a sima 3G, de tudtommal kicsit fejletlenebb, és kisebb az elérhető sebesség. Romániában ilyet szolgáltat a Zapp és Csehországban az U:fon, valamint Amerikában a gyengén kiépített 3G helyett használják.

GSM

Írhatnak még ki GSM tendert, de én ezt már kétlem, szerintem már csak 3G-t fognak.

Virtuális

Ez nem is nagyon illik ide, de leírom. Igaz van 2 virtuális szolgáltató, de mindegyiknek nagyon szoros a kötődése a bérelt hálózathoz. Olyan még nincs, mint amilyen pl. a YESSS! Ausztriában, vagy a debitel Németországban.

Kik lehetnének?

Gondolom ha új tender lenne, akkor a 2008-ban indultak újra próbálkoznának. A DIGI pláne. Esetleg még az Orange, O2, 3 és a TELE2 pályázhatna a nemzetközi nagycégek közül.

És a végére hagytam a legnagyobb kérdést: Külföldön sikerek voltak a közelmúltban indult szolgáltatók?
Erre a válaszom: Igen, sikeresek voltak. Hogy kik? És kik nem? Itt vannak:

Nekik sikerült:

Itt nem írom le mindet, mert arra rá kéne szánni egy hetet :-)

Eagle Mobile Albánia:

Az Eagle Mobile 2008. márciusában indult (bár nem volt telített még a piac) és jelenleg 630.000 ügyféllel rendelkezik.

TELE2 Horvátország:

A TELE2 Horvátországban 2006. márciusában indult, bár sokáig gyenge volt a 3G hálózat terén, behozta a lemaradást, és jelenleg 10%-os részesedéssel bír.

3 Olaszország:

A 3 2003. márciusában indult csak 3G-t szolgáltatva telített piacon, és jelenleg 9 millió ügyféllel rendelkezik.

VIP Macedónia:

A VIP 2007. szeptemberében indult, bár nem volt telített a piac már év végen 250.000 ügyféllel rendelkezett. Frissebb információ nincs, de elvileg nagyon sikeres.

PLAY Mobile Lengyelország:

A PLAY 2006. novemberében indult csak 3G-t szolgáltatva, és jelleg 4 millió ügyféllel rendelkezik. 2008-ban elindította a GSM szolgáltatást is, de hogy minek, azt nem tudom, mert jelenleg gyengébben van vele lefedve az ország, mint 3G-vel.

DIGI tel Románia:

A DIGI 2007. novemberében indult csak 3G-t szolgáltatva telített piacon, és jelenleg 2 millió ügyféllel rendelkezik.

VIP Szerbia:

A VIP 2007. júliusában indult, (telített piacon) és már 1 millió fölött van az ügyfélszáma.

Nekik nem (?):

Háát, nehéz kérdés. Nem is biztos, hogy van ilyen. Ja, de mégis. Az Eventis!

Eventis Mobile Moldova:

Az Eventis 2007. február 21-én indult és a 2010. február 5-én este fél 7 körül állt le, majd 15-én 2 hónapra felfüggesztették a licencét, szóval már újraindulhatna, de eddig nem úgy tűnik. A vezetői azt nyilatkozták, hogy pénzügyi nehézségek miatt a szolgáltatás átmenetileg szünetel. A licenc felfüggesztése könnyen lehet, hogy amúgy is megtörténik, mert nem teljesítette a feltételt, vagyis a 60%-os GSM lefedettséget. Bukáskor a cég mindössze 13 ezer ügyféllel és 40%-os lefedettséggel rendelkezett.

Összegzés

Szerintem szükség lenne egy negyedik szolgáltatóra, és hely is van még a bővítésre. Meg lennék lepve, ha az NHH nem írna ki az elkövetkezendő 1 évben tendert. Ha az induló szolgáltató megbukna, az hatalmas szégyen lenne, mert ilyenről csak egy esetet tudok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.