2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

N-Gage - a játékos legenda

Összegzés a Nokia legendás konzol-telefon-zenelejátszó hibrid produktumáról!

[ ÚJ TESZT ]

Kezdetek

Az ezredforduló környékén folytatódott az a komoly fejlődés és térhódítás ami azelőtt is jellemezte a kézi játékkonzol- és mobilipart egyaránt. Így adta magát a helyzet, valaki egyszer biztosan egyesíteni fogja a kettőt, a kérdés csak az volt ki és mikor teszi meg.

Természetesen az N-Gage megjelenését is több fejlesztés előzte meg, amik a maguk idejében különlegesnek számítottak. A következő néhány blokkban megpróbáltam összeválogatni azokat a készülékeket, melyek valamilyen formában elődnek tekinthetőek ebben az esetben.

Nokia 6110

1997-et írunk amikor megjelenik a Nokia 6110-es modellje. Számológépet, órát és naptárat, de még valutaváltót is tudott, ami viszont fontosabb, hogy az első Nokia, ami tartalmazta a Snake nevű játékot. A játékmenet pofonegyszerű, a kígyó folyamatosan mozog és etetnünk kell, ami miatt állandóan növekszik. Ha hozzáérünk a pálya széléhez vagy saját magunkhoz, a játék véget ér. Eredetileg már a '70-es években is létezett, ez időtájt került otthonainkba is az Atari jóvoltából, később pedig a Nokia egyik programozója, Taneli Armanto készítette el mobiltelefonra. Talán sokan nem emlékeznek rá, hogy az alkalmazás tartalmazott egy 2 játékos módot is, ami azért fontos mert a finnek elképesztően korán már az első mobil játékba beletették a multiplayer opciót amit IrDA segítségével próbálhattunk ki, fenomenális.

Gameboy Advance

2001-ben megjelent a Gameboy új változata az Advance, melyet a játékkonzolok szegmensét régóta uraló Nintendo dobott piacra. A készüléket egy 32-bites RISC (ARM7TDMI) processzorral látták el, és emellett kijelzője 511 színt volt képes megjeleníteni. Elődei nagyon jól fogytak és az új modell is hozta a várt színvonalat, nem igazán volt vetélytársa. Később jött a frissítés a Gameboy Advance SP, amiben már találtunk háttérvilágítást és akkumulátort egyaránt. A játékidő világítással 10 óra, anélkül akár 18 óra is lehetett folyamatosan.

Nokia 5510

Mobiltelefonokból se volt hiány, a gyártók tervezőasztalairól tömegesen keltek életre az újabbnál-újabb megoldások, emiatt töretlenül fejlődött ez a terület. 2001-ben látott napvilágot a Nokia 5510, mely ötvözte a telefonálást a szórakozással, beépített MP3 lejátszó és FM rádió funkciója kiemelte a tömegből ráadásul ezt megspékelték egy QWERTY gombsorral is, ezzel előtérbe került a funkcionalitás, jó alternatívát nyújtva a zenefüggőknek. Talán sokan emlékeznek arra a reklámvideóra amiben egy hölgy a "The Space Between" című számot énekelve keresi meg a napi betevőjét az egyik metrómegálló kellős közepén, ráadásul csukott szemmel. Melanie Masson 10 év múlva nagy sikert aratott az angol X-Faktorban... A mini USB csatlakozó mellé egy line-in bemenetet is kaptunk, így külső egységről real-time módban rögzíthettünk MP3 formátumba, ami azért nem mindennapi.

Nokia 7650 és a Nokia 3650

2002-ben egy újabb változás történt a mobiloknál, ugyanis ebben az évben mutatták be a Nokia 7650-es modelljét, mely megkapta a 9210 kommunikátor képességeit, köztük a már 2000 novemberében az Ericsson R380 telefonjával elrajtolt Symbian OS rendszert is, mindezt a Series 60-as platformmal kiegészítve. Utóbbi ezt követően terjedt el és lett népszerű, a kamerával megáldott telefon pedig igazi legenda.
A készülékbe mindent beletettek, és a rajta futó szoftverre is tömegesen jöttek ki programok. Érdemes még megemlíteni a híres 3650-es modellt is, mely igencsak furcsa kinézetével és kialakításával hódított teret magának. A recept ugyanaz volt, igaz egy kicsit más formában, de ennek ellenére a készülék használatát pár nap alatt meglehetett szokni, súlyban könnyebb és ha a szétcsúsztatott 7650-el összehasonlítjuk bizony kisebb is volt. A legfontosabb különbség a két eszköz között az a bővíthetőség, ugyanis már egy memóriakártyát is belepattinthattunk a készülékbe, így a halom számra megjelent Symbian és Java programoknak már semmi sem szabhatott határt.

2003. február 5. - "Get Ready to N-gage" rendezvénysorozat keretében a Nokia bejelentette új termékét, melyet N-Gage névre kereszteltek. Külön kihangsúlyozták hogy az új jövevény elsősorban játékgép s csak aztán telefon. Elmondták a készülék nyers adatait és funkcióit, de láthattuk a leendő játékokat és a mögöttük felsorakozott játékfejlesztőket is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.