2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

MSI P67A-GD65 (B3) alaplap bemutató

Szkeptikus voltam, de láthatóan már az MSI-nél is komolyabban veszik a tuning és a stabilitás kérdését.

[ ÚJ TESZT ]

Tuning

Tuning terén az MSI nagyon domborítani szeretne, ez már korábbi platformok alá készült lapoknál is látható volt.
Jó pár szolgáltatás apróság van ami mind mind a tuningolni vágyókat célozza meg.
Például a V-Check ami ugye valósidejű feszültségmonitorozást tesz lehetővé. Vagy az hogy a CPU foglalat környékén lehetőség szerint minél kevesebb a kitüremkedés, azért hogy ha extrém tuningolunk (szárazjég / folyékony nitrogénes hűtés) a lehető legjobban le tudjuk szigetelni az alaplapot a páralecsapódás minimalizálása érdekében. Ugyan a Sandy Bridge alig skálázódik subzeroban. De ez mindenképpen pozitív dolog.
Fontos még, hogy a lapon található hűtés nem műanyag rögzítővel van odaerősítve, ami a hőmérséklet változások hatására elengedhet vagy eltörhet, hanem valódi fém csavarokkal.

Van manuális része, amikor kézzel állítgathatunk kedvünkre vagy ha nem füllik hozzá a fogunk, nem kell ezzel bajlódni, az Oc Genie 2 -t is használhatjuk de akkor be kell érnünk szerényebb túlhajtással.
Kikapcsolva a gépet megnyomjuk a gombot, bekapcsoljuk a gépet és máris 4.2Ghz-n megy. Ehhez tulajdonképpen semmit sem tesz csak beállítja az Intel által hivatalosan megadott feszültségbeli határértékeket. CPU vcore 1.35v , IOH feszültség 1.35v. Dramm 1.65v.

Más kérdés hogy ezeken a feszültségen jóval komolyabb órajelemelés érhető el némi idő és utánaolvasás után. Természetesen a megfelelő hűtésre minden esetben figyelni kell.

Manuálisan beállítva nálam 4500 MHzen stabil, de jobb processzorokkal akár 4800-4900 MHz is elérhető.
Én 1.35v Vcore-t 1.13v IOH feszültséget és 1.5V-s DRAMM feszültséget használtam. Linxel full memóriahasználat mellett 10 kört futott.

BCLK terén eléggé korlátozva vagyunk. A Processzorba integrált PCI-E vezérlő miatt hamar instabillá válhat a rendszer amennyiben BCLK emeléssel próbálkozunk. Nálam 106 Mhz ig ment [link]

Bekapcsolt energiatakarékossági funkcióval CPU-z

Alaplap

Memória

Maximum órajel

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.