2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mennyi az annyi? Játékra szánt PC-t, használt alkatrészekből

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mennyit spórolhatunk ha ügyesen matekozunk? Sorvezető azoknak, akik szinte a nulláról belevágva építenének asztali gépet.

[ ÚJ TESZT ]

Tapasztalatok és konklúzió

Mindent összevetve körülbelül 63.000 forinttal úsztam meg olcsóbban ugyanazt, mintha boltban vettem volna meg mindent. Igaz, SSD hangkártya meg HDD itt nincs. Persze lehet ezen módosítani, lehet Intelre alapozni vagy NV videokártyát nézni, ez mind egyéni preferencia kérdése. Lehet pofátlanul még többet alkudni, vagy bejön vagy nem. Ha megfelelően utánajár az ember, akár súlyos tízezreket spórolhat csak azon, ha nem újonnan veszi meg a hardvert. Márpedig vannak olyan alkotóelemei egy számítógépnek, amik ritkán mennek tönkre 1-2 év alatt.

Hogy játékok alatt mire elég ez a konfiguráció? Pár screenshotot hozok, diagramozni, meg kimérni nincs kedvem, meg különben sem releváns. Nincs mihez mérni és egy programon belül nem feltétlenül sikerül mindig a legterhelőbb részt megtalálni.

Warhammer 40.000: Dawn Of War 2: a játék nem mai darab. 2009 elején jelent meg, tehát elmúlt 7 éves. Sajnos sem a CPU-t sem a VGA-t nem használja ki rendesen. A beépített benchmarkot futtattam le. Magasabb beállításon DX hibával kifagy. Átlag: 60fps, Maximum: 123fps. A minimum nem releváns mert a benchmark indulásánál dobja az 5-ös értéket amit nem látunk. A 8 szálból 4 parkolóban pihen, míg a VGA 40-50%-on van csak kihasználva.

Deus Ex: Human Revolution: ő már DX11-es játék, szépen kihasználja mind a 8 szálat és a VGA-t is. Minden grafikai elem be van kapcsolva. FXAA és Tessellation is. 2011-ben jelent meg. Az fps nagyjából 80 és 130 között tanyázik helyzettől függően.

Darksiders 2: alap verzió, 2012-ben jelent meg. Minden grafikai elem maximumra van állítva. Az esetek többségében 70fps fölött van a számláló, szűkebb helyeken bőven 100 fölött is. A CPU magjai közül minimum 6-ot mindig használ.

Shadow Warrior: a 2013-as Reboot, hozta a klasszikus FPS hangulatot, számomra nagy élmény volt beleugrani. Ez nagyjából akkor jelent meg, amikor az utolsó konfigomat eladtam. A beállítások itt is ki vannak használva. A legnagyobb harcban sem esik le 70fps alá, de nagy átlagban 100 körül mozog.


Wolfenstein: The New Order + The Old Blood: 2014 és 2015 a megjelenéseik ideje. A TNO alatt az NZXT CAM nevű monitorozó alkalmazást tudtam használni, valamiért a TOB-ban viszont nem működik és a konzolos fps limit kikapcsolása sem azt hozza az utóbbinál mint kéne. Az alapjátéknál a CPU és a VGA kihasználtság sem 100%-os, de ennek ellenére a 60fps menet közben mindig meg van.


A kép közepén a füstben egy sérült katona ül aki éppen tüzel ránk.

Battlefield 4: az utolsó modernkori Battlefield. Azért az utolsó, mert a Hardline bár alapjaiban erre a szériára épít, mégsem igazi csatamezőre kalauzolja el a játékosokat. Megjelenési ideje 2013 év vége. Azóta bár pofozták a motort, de mai napig impozáns, amire képes. Tökéletesen skálázódik 8 magra és a VGA-t is maximálisan megdolgoztatja. Igaz én AA, DOF és Ambient Occlusion nélkül illetve Motion Blur levételével játszom. Így térképtől függően Multiban stabil 80 és 120fps közötti értékkel fut a program.



Sajnos frissebb címek, illetve játékhoz tartozó benchmarkok nem állnak rendelkezésemre, de majd ha lesz akkor DOOM, Deus Ex: Mankind Divided és Battlefield 1 is ki lesz próbálva. Ennek ellenére sem érzem, hogy ez a hardver kevés lenne 1080p alá. Kisebb kompromisszumokat kell kötni, de a 60fps elérhető célnak látszik így is.

Köszönöm a figyelmet.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.