2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MediaTek mod, avagy a "másképp" droid

Számos gyártó, és szabvány állt be az Android mögé, ám kevés annyira különleges, mint az MTK rendszerei.

[ ÚJ TESZT ]

Az SP_Flashtool

A cikk ezen része a 3.xx verzióhoz készült!

Az egyik, ha nem a legfontosabb szoftver, amit erre a platformra írtak. Lényegében minden területet újra lehet vele írni, ami a készülékben elérhető, ha a megfelelő scatter fájl megvan.

Lássuk, miként használható!


Az SP_Flashtool munkaablaka

Első lépésként szerezzük meg magát a programot, például innen.

Keressük meg azt a romot, amit szeretnénk flashelni. Többnyire nem recovery alól telepíthető verziót fogunk találni, ezért lessünk is bele a zipbe és ha van benne scatter fájl és system.img, akkor tuti kell a Flashtool.

Bontsuk ki valahová a romot!

Kattintsunk az első üres sor melletti "Download Agent" gombra és válasszuk a a Flashtool könyvtárából az "MTK_AllInOne_DA.bin" fájlt! Látszólag semmi sem történik.

Kattintsunk a második sor melletti "Scatter-loading" gombra! Tallózzuk be a romunk melletti fájlt! A lenti fehér mezőben megjelenik a bittérkép, a benne foglalt fájlokkal.

Itt és most rögtön vegyük ki a pipát lenti mezőben a PRELOADER és a DSP_BL mellől! Ezeket, ha csak külön nem írja a rom készítője, hogy muszáj lenne, hagyjuk békén! Ha hibás példányt töltünk fel, azzal azonnal kivégezzük a készüléket és nem lesz második próbára lehetőség!

A következő két sort csak indokolt esetben szükséges kitölteni, többnyire nem lényegesek, az utolsó sort pedig beállítja magától a fenti műveletek után.

Felül az ikonsoron 4 ikont látunk sorban.

Format: amit a neve mutat: formázza az adott területet. Melegen ajánlom, hogy csak a USERDATA vagy a CACHE legyen kiválasztva, ugyanis egy MBR formatnak nem lesz túl szép vége és bizony megengedik bizonyos verziók...

Firmware -> Upgrade: ez egy új gomb volt a hármas verzióban, a korábbi verziókban nem szerepelt. A frissítés során a scatter fájlunk azon partícióit is menti és újraírja, amikhez nem tartozik telepítőcsomag. Átpartícionálás esetén pl. ezek átkerülnek máshová, ilyenkor módosul a PMT blokkszakasz és érthető okoból csak ez az opció fog működni.

Download: ezzel indíthatjuk el a flashelést.

Stop: ezt addig használjuk, még maga a flashelés el nem indul, mert ha közben megállítjuk, akkor vége lesz a történetnek elég hamar...

Közvetlen mellette bújik meg egy olyan funkció, ami szintén új, és a korántsem egyszerű, DA DL All With Check Sum névre kereszteltek. Elvileg azt vizsgálja meg, hogy a letöltött tartalmak, főként a preloader nem sérült-e. Ha a kiolvasás sikeres, akkor nyugtázza a sikeres folyamatot. Ha nem, akkor már mindegy…

A flashelés:

1.: Kapcsoljuk ki a telefont, vegyük ki az akkut, majd tegyük vissza!
2.: Nyomjuk meg a "Download" gombot!
3.: Csatlakoztassuk a telefont, ahogy van. Bekapcsol a VCOM port és települ a driver. Vagy nem... erről kicsit később!
4.: Végigfut egy vörös csík az alsó részen, majd az alatta lévő mezőben elindul egy visszaszámláló, ami alatt a készülék át fog kapcsolni DA módba.
5.: Most egy sárga csíkot látunk, ami jóval lassabban megy előre. Várjunk a végéig!
6.: Középen egy nagy zöld "kör" jelenik meg egy kis ablakban, ami jelzi a sikerünk.

Végeztünk is! Akku ki, vissza, mehet a boot! Kivéve, ha átparticionált készülék "készül". Ez esetben szükség lehet még a CWM alól telepíthető javításokra a romoknál.

A Read back :

Az egyfajta bináris kiolvasás. Használatához válasszuk ki a scatter fájl beállítása után második lapfület fent!

Fent most 3 ikont láthatunk sorban:

Add: létrehoz egy dummy fájlt, ebbe ír majd a mentés.
Remove: Eltávolítja az előző fájlt, ha mégsem szeretnénk használni többé.
Read back:: Megkezdi a kiolvasást.

A használat a következő módon zajlik:

1.: Húzd ki a telefont, akku ki, vissza, majd egyelőre tedd félre valahová!

2.: Nyomd meg az "Add" gombot, majd az alsó mezőben megjelenik egy új sor. Kattints rá duplán!

3.: Újabb ablak fogad, amiben egy nevet adhatsz a mentésednek, ments, majd újabb ablak következik, amiben többféle opció van: felül választhatod ki, hogy hexa vagy decimális számokat használnál, illetve alatta egy a mentés típusát megadó mező található, lejjebb pedig két mező van, az első egy kezdőcím, a második a mentés hossza.

A Read Method beállítási lehetőségei:

Read Page and Spare: Mindent lement egyetlen adatfolyamban.
Read Page Only: Csak addig megy, még adatokat talál, tehát nem menti ki az összes helyet is.
Read Spare Only: Csak addig megy, amíg üres hely van. Véleményem szerint ez egy biztonsági opció, ha esetleg úgy hozná a sors, hogy pont olyan blokkot kell menteni, ami teljesen üres.
Read Page With ECC: ECC hibajavítással menti az adott blokk adattartalmát.

4, Nyisd meg a scatter fájlod valami normális szövegszerkesztővel, pl. a Notepad++-szal! Valami ilyesmit fogsz látni:

PRELOADER 0x0
{
}
DSP_BL 0x40000
{
}
MBR 0x600000
...

A kezdőcím mindig egy 16 bites hexa kulcs, szóval ne tévesszen meg, ha itt kevesebb helyi érték szerepel.

A PRELOADER közvetlen a nullás címen kezdődik, tehát a kezdőcíme:

0x0000000000000000

A hossza pedig egészen a DSP_BL elejéig tart, tehát 0x00040000, mert itt csak 8 bites eltolást vár a program, a változatosság kedvéért.

A DSP_BL: tehát a 0x0000000000040000 címen kezdődik és a 0x0000000000600000-on ér véget, ahol az MBR kezdődik. Hossza a két hexa érték különbsége, szintén 8 bites eltolással megadva:

0x0000000000600000 - 0x0000000000040000 = 0x00000000005C0000 > 0x005C0000

...és így tovább kiszámolva őket egyesével!

Ha végigértünk az egész bittérképen vagy a kívánt blokkokon, akkor tulajdonképpen folytathatjuk a teljes flash tartalmának mentését. A system.img akár több óra is lehet, szóval lehet közben egy étkezési szünetet beiktatni.

Nyomjuk meg a "Read back" gombot, majd miként a flashelés alatt, csatlakoztassuk a készüléket preloader módban és várjuk meg, míg végigmegy a folyamat. A sikeres mentés végét a megszokott kis zöld kör jelzi nekünk.

Ellentétben a korábbi cikkemben említett dd-vel történő mentéstől, itt tényleges stream keletkezik, tehát a dd-vel ellentétben ez a tool nem csomagol simg.be, hanem raw fájlba írja a mentéseket.

A Memory Test:

Ehhez a funkcióhoz nem fűznék különösebb kommentárt. Az oldalsó mezőben válogathatunk, hogy milyen memóriateszteket szeretnénk végrehajtani, a felső nagy "Start" gombbal pedig lefut a teszt egy idő után. A készüléket itt is VCOM preloader módban kell természetesen csatlakoztatni, mintha flashelnénk.

Egy fontos dolog viszont van, amit meg kell jegyezni: Számos teszt törli a flash tartalmát!. A preloadert nem bántja, de üresen tesztel, szóval ha végzett, legyen bármilyen is az eredmény, rögtön flashelhetünk mindent újra.

Munkában a Memory test:

Köszönet a képekért cappa72-nek!

A 5.xx verzió:

Ez a változat lényegesen egyszerűsített a kezelőfelületet megtartva a korábbi verziók funkcionalitását, illetve elérhető végre Linux alatt is!

ITT tudjátok letölteni!

Már csak a scatter fájlt kell kiválasszuk a fenti sorban, illetve a legördülő menüből a nekünk megfelelő lehetőséget.

Linux alatt 3, Windows alatt 4 opció érhető el jelenleg:

Download only: A legtöbbször ezt használjuk, ha nem módosult a partíciós tábla, akkor elég csak egy törlés a blokkokban, majd újraírja őket. Ilyenkor egyesével is válogathatunk, nem kell a komplett csomagot feltennünk. Az MBR, EBR szekciókat nem írja felül, csak ellenőrzi!

Firmware upgrade: Mindent fel fog tölteni és újra particionál, akkor is ha semmi szükség erre. Csak akkor használjuk, ha a "PMT changed" üzenet fogad minket, mert akkor módosult a memóriatérkép és a partíciókat át kell rendezni. Melegen ajánlom mindenkinek, hogy ezt az opciót CSAK biztos forrásból származó romoknál válassza, mert egyrészt preloadert is cserél, másrészt pedig a partíciós tábla módosulása nem megszokott dolog, többnyire arra utal, hogy bizony nem erre a készülékre való romot töltöttünk le. Azt remélem nem kell firtatnunk, mi lesz ha ennek ellenére tovább lépünk...

Formatt All + Download : Megegyezik a download opcióval, de... !!!

VIGYÁZAT!!!

Ez az opció az ÖSSZES tartalmat törli a készülékből, a preloadert is! Azt rögtön visszais írja, azzal nincs gond. Ellenben nincs olyan rom, ami tartalmazna nvram-ot, mivel abban személyes azonosítók vannak. Ha ezt a lehetőséget választod és nincs nvram mentésed, az ÖSSZES azonosítód, beleértve a MAC címeket, a GSM kalibrációt, a touch és akku paramétereket, az IMEI számokat... szóval: MINDEN el fog veszni. Ezek helyreállítása idehaza nem legalizált...

MOTA+STIU Lite: Kiválogatja nekünk azokat a részeket, ami csak a rom. Jópofa, de teljesen haszontalan opció, csak a Windows verzióban szerepelt, már abból is kivették.

Végül egy összefoglaló videó, amin az ötös verzió kezelését élvezheti a kis UMI Zero:

Most hogy a Flashtoolt megismertük, lássuk egyik gyakorlati hasznát, és egy kiegészítő programot, amit mellé lehet használni (Esetleg helyette is, de nem szokás...).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Aviate Launcher HUN

    Az Aviate földrajzi helyzettől függő információkat jelenít meg az androidos telefonok főképernyőjén.

  • K-Touch Nibiru Mars One H1 teszt

    Mivel ez a teszt eddig hozzászólásként szerepelt, úgy éreztem, megérdemelne egy külön cikket itt a Logouton. Best Buy telefon 50 ezerért.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.