2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mechanikusra váltottam – OZONE Strike Pro

Beléptem a mechanikus billentyűzetek világába, de nem játék céllal, hanem munkára és általános felhasználásra.

[ ÚJ TESZT ]

Első benyomások és bemutatás

Előre szólok, hogy most kaptam kézhez, úgyhogy az írás pillanataiban kezdem használni (szerk: időközben eltelt pár nap, és a tapasztalataimat megjegyzésként hozzászerkesztettem az eredeti anyaghoz). Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál is több lesz a szófordulat az irományomban, hogy menet közben szépen kialakuljon bennem a végleges kép a mechanikus billentyűzet és konkrétan az adott eszköz használatáról. Ez talán azért is lesz hasznos, mert sokan tartanak a mechanikus billentyűzetektől, hiszen jóval drágább, mint egy hagyományos (membrános), és nem feltétlenül szeretnének ennyi pénzt elkölteni, ha nem érzik a különbséget. Jelentős különbséget!

Azt például már most látom, hogy jelen eszköz eléggé magas, ha kihajtom a hátsó lábakat, anélkül meg egy kicsit talán lapos. Hát, ezt még szokni kell (szerk: Mivel az írás kezdete óta eltelt 5 nap, és közben dolgoztam is vele, elmondhatom, hogy nem magas. Teljesen jól ráállt a kezem, de fektetve tényleg lapos nekem.). Azt azért hozzátenném, hogy az előző billentyűzetet kb. 9 évig használtam, ami nem kevés idő. Azt elég hamar megszoktam, de membránosról membránosra váltottam, ahol nincsenek akkora különbségek. Ráadásul azoknak a felépítése is hasonló volt. Multimédiás, mindenféle extra gombokkal ellátott, nagy csuklótámaszos tepsi.

Itt a csuklótámasz inkább csak jelképes, de legalább van valamennyi. Fektetett állapotban maximum a tenyérpárnák minimális támasztására jók, de felemelve valamivel használhatóbb. Nem tökéletes, lehetne úgy 2-3 cm-el szélesebb, akkor teljesen jó volna (nekem) (szerk: pár nap elteltével is azt mondom, hogy a csuklótámasz lehetne nagyobb).

Az első benyomásokat követően rátérek valami bemutatószerű dologra.
Maga az eszköz egy OZONE Strike Pro, magyar kiosztással és Cherry MX Brown kapcsolókkal. Ez a billentyűzet egyébként elérhető Black, Red és Blue kapcsolóval is, de hogy mindegyikből van-e magyar, azt nem tudom.

A billentyűzet munkához kell, meg időnként ide írogatni. Szóval aki játékhoz keres mechanikus billentyűzetet magyar kiosztással, az tőlem nem fogja megtudni, hogy ez a darab mennyire jó játékra (később azért még visszatérek erre a témára egy minimális mértékben).
Leírás alapján nehéz kapcsolót választani, de még leginkább a Brown tűnt megfelelőnek, úgyhogy nagyon megörültem, amikor ezt megtaláltam. (Ezúton is köszönöm nyunyunak, hogy a privátban zaklatás ellenére segített és megerősített abban, hogy jó lehet nekem ez a kapcsoló és a billentyűzet megéri az árát.)

A csomagolás egy szokásos kartondoboz, visszafogott kinézettel (de igényes kivitelben), kompakt méretben és bőséges információval.

A dobozt kinyitva azt láthatjuk, hogy tényleg nem vitték túlzásba a csomagolás méretét. Épp csak akkora, amekkora feltétlenül kell.

A lényeget kiemelve kiderül, hogy komoly figyelmet fordítottak erre az origamizott papírtermékre. Belül is megtalálható az OZONE felirat és logó. A billentyűzet mellé a szokásos lúzer manualt, egy telepítő CD-t, egy OZONE matricát (a képen nem látszik, pedig alig kisebb, mint a CD tokja), és – ami tényleg hasznos lehet a jövőben – egy plusz szett gumitalpat kapunk. A talpak a billentyűzet elején vannak (igen, négy darab!) és kellően stabilan tartják a cuccot.

Ugyanakkor a kihajtható hátsó lábakról sem maradt le a gumírozás, viszont az nem cserélhető (maximum a lábbal együtt).

A billentyűzet maga teljesen hagyományos elrendezésű, semmi sincs elforgatva, lekicsinyítve, vagy összezsúfolva. Nekem a munkához fontos a numerikus rész, úgyhogy az is van rajta. Akinek ez nem kell, az keressen egy másik billentyűzetet.
A multimédiás és egyéb funkciók az FN gomb helyett az OZONE logóval ellátott billentyűvel aktiválhatók.
A kábel harisnyázott és eléggé merev, de még éppen nem zavaróan. Mivel a billentyűzeten van USB, fülhallgató és mikrofon kimenet is, a kábel vége kicsit polipszerű (a csatlakozókra később visszatérek).

Mivel nagyon régóta wireless billentyűzeteim vannak, a kábel elvezetésével nem kellett bajlódni. Persze a munkahelyemen „mazzagos” billentyűzet van, ráadásul nem is valami extra, úgyhogy itt kellemes meglepetés volt, hogy a vezetéket három irányba is el lehet terelgetni. Ha már a géphez vagyok kötve, ez egy jó kompromisszum.

Mivel ez nem egy kifejezetten kompakt billentyűzet, nem számottevően kisebb a korábbinál. Az MX 5500 revolution billentyűzete persze trükközött (igazából ezzel nem volt bajom, könnyen megszokható az az elrendezés), így az extra gombok ellenére alig szélesebb. A mélysége viszont jelentősen nagyobb (a kép a perspektíva miatt kissé csalóka!). Az extra funkciókból elég sokat használtam napi szinten, szóval lehet, hogy eleinte lesz egy kis hiányérzetem, de az asztalon egyértelműen jobban elférek, ami pozitív, mert kicsi a helyem.

A gombok háttérvilágítása nekem kicsit felemás. Nincs RGB, ami nekem pozitív, mert semmi szükségem rá és nem akarnék prémium felárat fizetni egy fölösleges funkcióért, viszont a „gémer” billentyűk piros, míg minden más fehér világítást kapott. Számomra ez kicsit zavaró. A piros sokkal fényesebbnek tűnik, pedig valószínűleg nem az. Hiába állítom a fényerőt (gyorsgombbal, a szoftver telepítése nélkül megtehető), a piros mindig fényesebbnek látszik.
A fotó nem adja vissza. Egyrészt inkább narancssárgának tűnik, miközben a valóságban nagyon piros és a fényerőérzet (nyelvújítok, mert ilyen szó nincs) különbsége sem látszik.

Részemről a tényleges bemutatás eddig tartott. A szoftveres rész és a gamer funkciók nem az én asztalom, pedig van belőle bőven. Van lehetőség profilokat létrehozni és makrózható is a cucc (illetve, mintha láttam volna ilyesmit a lúzer manualban). Van belső memória, ahol mindezt tárolja, szóval vannak lehetőségek. Gyorsgombokról olyat is lehet állítani, mint a „keys efective time response” és a „polling rate”, amikről még azt sem tudom, hogy mire valók (Előbbi 1-16 ms-ig állítható 7 lépésben, utóbbi 125-1000 Hz-ig 4 lépésben. Szerk: Ezekkel azóta sem foglalkoztam, pedig biztos, hogy nem véletlenül vannak.).
Innentől a szubjektív véleményem következik, szigorúan munkához és általános felhasználáshoz „méretezve”.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.