2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Lakásfelújítás: tortúra (2. rész)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Igen sok idő telt el azóta, hogy jelentkeztem volna a fejleményekkel, de megvolt az oka.

[ ÚJ TESZT ]

Igen sok idő telt el azóta, hogy jelentkeztem volna a fejleményekkel, de megvolt az oka. Történt ugyanis, hogy a kedves építész úrra rengeteget kellett várom, a már jól bejáratott emberei ugyanis nem léteztek, akkor kezdett el szakikat keresni. Múltak a hónapok, rendszeresen hívott ki embereket, akik aztán elfelejtettek árajánlatot adni.

Közben persze engem meg sürgetett, hogy minél előbb ürítsem ki a lakást, hogyha összejönnek a szakik, akkor rögtön tudják kezdeni. Neki is álltam gyakorlatilag ingyen kiszórni a szép régi bútorokat, a lényeg az volt, hogy a szállítás ne kerüljön pénzbe, és hogy az új tulaj is hasznosítsa, ne tűzifa legyen belőle. A Tesz-veszen mindent meghirdettem és viszonylag rövid idő alatt el is ment minden.

A terv, hogy milyen legyen a lakás szerkezete, közben elkészült, de költségvetés még sehol nem volt. A lakást júniusra kiürítettem, és csak vártam az árra, persze amennyi esze volt a drága embernek, már mondta, hogy kezdjek bele anélkül, hogy látnám a végösszeget. Erre kategorikus nem volt a válaszom. Közben persze én, mint a szorgos gyerek minden egyéb tételt elküldtem neki, hogy a költségvetésbe számítsa bele. Vártam, vártam, majd egy szép augusztusi estén (februárban kezdtük az együttműködést!!!) megérkezett a költségvetés. Hát dobtam egy hátast, mert a piaci ár 3-4-szereséért akart dolgozni, és rengeteg tétel kihagyása mellett is több mint 6,1 millió forintos ajánlat jött ki, melyben nem volt benne a villanyhálózat bővítése, villamos szerelvények, komplett asztalosmunka, szellőztetőrendszer, bútorok, nyílászárók és egyéb apró-cseprő tételek, amivel már igencsak a 10 milliós határt súroltuk volna egy 42nm-es lakásnál. Kérdőre vontam az embert, majd kirúgtam. Úgyhogy augusztus közepén minden kezdődött elölről. A szerencse az volt, hogy a kedves építész úr által hívott kőműves-burkolónak megvolt az elérhetősége (elég szimpatikus volt), így felhívtam és megkérdeztem, hogy ő milyen árajánlatot adott erre a két tételre. Kiderült, hogy a két munkára kb. 600-700 ezres volt az ő ajánlata, ami hozzám eljutott, az pedig volt 1,9 millió. Mondtam neki egy hosszabb beszélgetés után, hogy ha meg tudja szervezni a lakásfelújítást normális áron, akkor őt felkérném.

Itt kezdődik az új fejezet. Kb. 1 hónap volt, mire beszervezte az embereket minden szakmából és ajánlatot kért a munkákra. Letisztáztuk minek kell az ajánlatban szerepelni, és amire adott ajánlatot, az jónak tűnt, így elfogadtam. Október elején így el is kezdődtek a munkálatok a lakásban rohamléptekkel.

És hogy milyen is lesz a lakás, azt most igyekszem leírni tételesen.

Sajnos a konyha borzasztóan kicsi, és sötét (170*220 cm, ablak nélkül), így erre jött először a megoldás, melyet a képeken meg is lehet nézni. Gyakorlatilag a konyhát elforgatjuk 180°-kal, a korábbi ajtót lefalazzuk, és nyitunk egy átjárót a nappali felé, ami viszont nagyon világos. Így arra is lehetőség van, hogy mindkét oldalon legyen bútor, megnövelve ezzel a munkafelületet. A konyhabútor korpusza és munkalapja sötétbarna árnyalatú fa lesz, az alsó szekrények ajtaja sima, fényes vanília-színű MDF-lap lesz, míg felül alukeretes plexi felfelé nyíló ajtók lesznek. Az alsó és felső szekrények között a falat narancssárga, nem homogén csempével burkoljuk (Grespania New York Manhattan Naranja), a padlólap pisztáciazöld (Grespania Turkana Pistacho) lesz. Az étkező a nappaliban lesz kialakítva. A mosogató Blanco Dalago lesz, a hozzáillő szelektív hulladékgyűjtővel, Grohe Eurostyle csappal. A sütő-főzőlap-mosogatógép triót valószínűleg az Electrolux-tól vesszük szettben. A konyha bútorzatának, felszerelésének költsége kb. 1 millió Forint.

A nagyszobában a hosszú falra egy nagy polcrendszer (IKEA Besta bükk) kerül, ahol bőven lesz hely a tengernyi könyv és kütyü tárolására, és itt lesz kialakítva a számítógépasztal, a TV és a hifi helye is. Szemben az ágy/ülőgarnitúra lesz, valamilyen falvédő és a falon képek. A nagyszobából az előszobába nyíló ajtót kivesszük, és gyakorlatilag a plafonig megnyitjuk. A korábban a konyhához tartozó spájzot ezután az előszobából lehet kinyitni, és mindenféle holmikat lehet benne tárolni.

A gardrób egy tolóajtóval lesz a nagyszobából leválasztva, így lehet egy nyitott polcrendszer a holmiknak. Ezt már megterveztem, elég jól ki lesz használva a tér.

A fürdőszoba elég sok problémát okozott. Mint kiderült, annak ellenére, hogy jelenleg átfolyós gáz vízmelegítő van beszerelve, ezt nem lehet nagyobb teljesítményűre cserélni, így gyakorlatilag lehet a gázt kiköttetni a lakásból. A melegvizet mégis egy villanybojler fogja szolgáltatni. A WC tartálya falba épített Grohe lesz, a WC-kagyló pedig a falra lesz rögzítve, így könnyű a padló takarítása. A mosdót egy fa szekrénybe süllyesztjük be. A mosdónak a Marmite Felicia 500C-t (öntött márvány) néztem ki, a csaptelep Grohe Essence lesz. A kád egyszerű lemezkád (Kaldewei) lesz Grohe Grohterm 1000 termosztátos csapteleppel, Grohe Tempesta Trio zuhanygarnitúrával. A padlólap itt is pisztáciazöld lesz, míg a falra zöld és fehér csempe kerül (Grespania New York Manhattan Pistacho és Blanco).

A fűtés/hűtés/légtisztítás is fix lett: a lakásba a japán Hitachi Multizone rendszere lesz beépítve a szobákban 1-1 parapet fan-coil-lal (Cut-Out design, bézs-csokoládé színben), a fürdőben pedig egy ajtó fölé szerelt fali egységgel. Mivel a lakás elég zajos, poros helyen van, ezért olyan szellőzést akartam, ami nem engedi be sem a zajt, sem a port. Ezért az Aereco légtechnikai céggel terveztettem meg a teljes rendszert. Így beépítésre kerül a szobákban 1-1 higroszabályozású szellőztető hangszigeteléssel, a fürdőszobában egy automatikus higroszabályozású ventilátor, mely a párás levegő kiszívását oldja meg, valamint megoldják a konyhai páraelszívó elvezetését is, mely eredetileg nem volt a lakásban.

A nyílászárók cseréje megtörtént, bár az is megérne egy legalább ilyen terjedelmű irományt. A lényeg, hogy Kömmerling műanyag nyílászárók kerültek be 3 rétegű üvegezéssel (Ug=0,6). Elé alumínium redőny került beépítésre.

Most ezek a dolgok jutottak eszembe, de mellékelek néhány képet és linket a beépítendő dolgokról, valamint a lakásról (régi és új alaprajz, építés előtti és közben készült képek).

A kivitelezés elkezdődött, de még nem tudom mikor lesz kész, mivel kénytelen leszek hitelt felvenni, így arra várni kell. Mivel elég drága holmik lesznek a lakásban, ezért a mostani kalkuláció szerint kb. 7 millió forint lesz a vége a felújításnak.

Szóval a képek:

Lakás eredeti alaprajza:
Alaprajz régi

A lakás módosított alaprajza:
Alaprajz új

A felújítás előtti állapotról néhány kép:
Kép 1
Kép 2
Kép 3
Kép 4
Kép 5
Kép 6
Kép 7
Kép 8

Felújítás közben készült képek:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14

A burkolatok:

Konyhai narancs:
Manhattan Naranja

Fürdőszobai zöld:
Manhattan Pistacho

Padlólap:
Turkana Pistacho

A csapok:

Mosdó
Mosogató
Kád

A szobai fan-coil (Hitachi Cut-Out design):
Fan-coil

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.