2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HP MS N40L: kiszolgáló otthonra

Otthoni fájlszerver felállításának története HP MicroServer N40L alapokon.

[ ÚJ TESZT ]

Telepítés, szolgáltatások beizzítása

Telepítés, szoftverek
Mivel csak Windows klienseket használok otthon, ezért egyértelmű volt, hogy nem kívánok felülni a szopórollerre és megbirkózni a SAMBA és a Win 7 összehergelésével.

A kiválasztott rendszer egy Windows Server 2008 R2 Enterprise x64, természetesen MSDNAA-ról. (Használj legális szoftvert mert az jó, értem!? Ha már van accountom, használjam is valamire...) Ezzel a legegyszerűbb a shareket belőni, ráadásul ismerős a környezet a munkámból kifolyólag.

Ahhoz, hogy az eSata és az ODD-nek fenntartott Sata portot is képesek legyünk AHCI módban használni, frissíteni kell a BIOS-t, amit én ENNEK a leírásnak alapján csináltam. Nem kell félni tőle, egyszerű és cserébe normál sebességet kapunk!

RAID 1 behergelése

Első dolgunk a BIOS-ban bekapcsolni a RAID támogatást a SATA portjainkra. Ehhez lépjünk be a BIOS-ba (F10) és az Advanced fülön keressük meg az IDE configuration menüpontot. Állítsuk a SATA conroller mode opciót RAID állásba. Restart után egy újabb képernyővel bővült az indítás (Raid ROM Utility), nyomjuk meg közben a CTRL+F billentyűkombinációt. Itt válasszuk ki a LD View/LD Define menüt és nyomjuk meg a CTRL+C billentyűket. Ekkor létre tudjuk hozni a kívánt RAID szintet, amire később a megszokott módon mehet a Windows install. Itt hozzuk létre az adattároló lemezeink tömbjét is.

Egy kis turbó a rendszernek

Mivel nem futotta SSD-re, így maradt a klasszikus RAMDISK a rendszer gyorsítására. Aki nem ismerné, annak röviden: egy speciális program (esetemben a DATARAMDISK) segítségével a szabad memóriánkból fájlok tárolására alkalmas virtuális partíciót hozhatunk létre. Én ide áthelyeztem a TEMP könyvtárakat, ezzel gyorsítva a Windows működését. A program 4GB méretig ingyenes, beállítása pofon egyszerű.


A Temp átirányítása

Start -> Computer -> Properties -> Advanced system settings -> Advanced -> Environment variables (nálam az X a RAMDISK, lemezkezelőben módosítható a betűjel)

A Firefox temp átirányítása
A böngésző temp könyvtárát, már nem olyan egyszerű átirányítani, de mi ügyesek vagyunk és meg fogjuk csinálni.
Start -> Firefox -> a címsorba irjuk be: about:config -> I'll be careful, I promise gomb (Vigyázok, megígérem).

Itt létre kell hoznunk egy új változót browser.cache.disk.parent_directory néven.
Jobb katt bárhol -> New -> String. Ide írjuk be a fent emlitett nevet, értéknek pedig adjuk meg a Ramdisk meghajtónk erre a célra létrehozott könyvtárát, nálam X:\firefox_cache. Indítsuk újra a böngészőt és kész is.

Ahhoz, hogy a fenti megoldás minden alkalommal működjön, a gép minden indulásakor létre kell hozni a firefox_cache könyvtárat a ramdisken és a korábban kimentett állományokat vissza kell másolni. Erre én készítettem egy egyszerű bat fájlt, ami létrehozza a könyvtárat a Windows indulásakor és visszamásolja a leállításkor automatikusan kimásolt tartalmat.

A Firefox Cache mentése leállításkor script
Jobb katt az asztalon -> New -> Text document.
írjuk be: robocopy X:\firefox_cache C:\firefox_cache_dump /MIR

Mentés másként - > ff_cache_shutdown.bat

A Firefox Cache visszamásolása induláskor script
Jobb katt az asztalon -> New -> Text document.
írjuk be: robocopy C:\firefox_cache_dump X:\firefox_cache /MIR

Mentés másként - > ff_cache_startup.bat

Ütemezése

Ütemezni nem a hagyományos módon Task schedulderrel csináljuk, hanem Group policy segítségével (csoportházirend).
Start -> Edit Group Policy

A kép szerinti helyen tudjuk megadni a kép scriptünk helyét

Távoli elérés

A szerver lényege az, hogy fizikailag tőlünk akár távol is lehet a használathoz. Ehhez az egyik legfontosabb dolog, a távoli elérés beállítása. A távoli eléréshez én RDP protokollt fogok használni (köznyelven Távoli asztal). Ezt engedélyeznünk kell a Start -> Computer jobb katt-> Properties -> Remote settings menüben.

Ahhoz, hogy ne csak a helyi hálózatunkból (LAN) tudjuk elérni a szervert, legegyszerűbb létrehozni egy dyndns accountot, amit a legtöbb router általában képes kezelni.
A beállítása routerenként eltérő lehet, ezért nem is írnék róla hosszabban.

Fontos még megemlíteni, hogy a HP MS-t ki kell tenni a DMZ-be, hogy a korábban regisztrált domain címen elérhessük.


Megosztás

Megosztásra egyszerű Windows megosztást használok, amit a távoli gépen hálózati meghajtóként felcsatolok.

Jobb katt a megosztani kívánt fájlon/meghajtón -> Share With -> Advanced sharing -> Advanced sharing -> Megadjuk a nevet, beállítjuk a jogokat és kész is.

Ezután felcsatoltam a megosztás hálózati meghajtónak a távoli PC-n - továbbiakban kliens.

Start -> Computer -> Map network drive -> megadjuk a kiszolgálónk nevét, vagy IP címét és a megosztás nevét pl.: \\microserver\share, vagy \\192.168.1.1\share

Kérni fog egy név/jelszót az eléréshez és máris elérhetjük a szerveren tárolt adatainkat.

Torrent kliens

Én világi életem során csak uTorrentet (ejtsd: mikrotorrent) használtam torrentezni, ezért itt is azt szeretném.

A programot ingyenesen letölthetjük a [link] oldalról, a telepítése nem igényel különösebb kommentárt, Next, Next, Finish.

A menürendszerére nem térnék ki, elég érthető, csupán pár fontos dolgot emelnék ki. Az első, hogy megadjunk egy portot az Options -> Prefences -> Connections menüben és ezt a portot nyissuk meg a routerünkön a Port Forwarding résznél, esetleg a Virtual Servers menüben. Erre azért van szükség, hogy aktív módban tölthessünk le és fel.

A uTorrent lehetőséget ad távoli kezelésre is egy webes GUI-n keresztül. Ennek beállításához menjünk az Advanced -> Web UI menübe. Az Alternative Listening portnál adjunk meg egy portszámot (nálam 8080). Ne felejtsünk el belépési nevet és jelszót megadni, mert különben nem fogjuk tudni elérni a GUI-nkat. A GUI böngészőből elérhető a http://szerverünkneve/ipcime:8080/gui címen.

FTP szerver telepítése

Felmerült, hogy a fájljaimat nem csak otthonról szeretném elérni, hanem távolról FTP-n keresztül. FTP szervernek az IIS beépített szerverét fogom használni. A telepítésbe nem nagyon mennék bele, a képek alapján minden gond nélkül el tudjátok végezni Ti is!

Nekem nem volt szükségen webszerverre, csupán FTP-re.

Most létre kell hoznunk egy FTP Site-ot.
Szintén a képek alapján tudjátok létrehozni az FTP-t, különösebb magyarázatot nem igényel. Én létrehoztam egy ftp_user nevű felhasználót, akinek jogokat adtam az FTP Managgerben, nem feltétlen szükséges, de ajánlott beállítani a felhasználókat, akik képesek FTP-re csatlakozni.

Ahhoz, hogy kívülről csatlakozni tudjunk a szerverünkhöz, engedélyezni kell az Advanced Windows firewallban. Egyszerűen Inbound irányban adjunk hozzá egy szabályt a 21-es portra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • VPN szerver otthonra

    PPTP VPN Windows Server 2008 R2 segítségével: miért használnánk 3rd party szoftvert a beépített helyett?

  • Hyper-V, Ubuntu, Shoutcast

    A fenti három program alkotja a most következő cikk törzsét, ami a webrádiózásról szól.

  • NAS alaplap körkép

    Arra szeretnék alternatívát mutatni, ha valaki saját maga szeretne NAS-t építeni - minél olcsóbban.

  • WD RED - nem csak NAS-ba?

    Profi, nagy méretű belső háttértár, állandó otthoni használatra az egyik legismertebb merevlemezgyártótól.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.