2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

IKEA Eneby 30

Már az IKEA is gyárt hangszórót! Minimalista, jó hangszóró, nagy hangerejű, de azért vannak hátrányai is.

[ ÚJ TESZT ]

Használatba vétel, hangzás

Az IKEA reklámszövege:
Tiszta és erős hangzás, bárhova is teszed – felállíthatod vagy falra is szerelheted. Használd a puha szövet előlapot, vagy minimalista stílust teremtve hagyd szabadon a hangszóró alkatrészeit.

Nos, az első használatkor igazából a kibontás után annyi a dolgunk, hogy csatlakoztatjuk a tápkábelt és bedugjuk a konnektorba. A bekapcsolás pedig a minden egyben kezelőszervével történik. Megnyomjuk a nagy tekerőgombot. Ekkor bekapcsol, és kis hanggal jelzi, hogy üzemkész. És rögtön Bluetooth eszközt keres. Ekkor sűrűn fehéren villog a közepén lévő kis LED. (Maga az összekapcsolódás sima szokványos módon, pár pillanat alatt megtörténik. Egyébként Bluetooth 4.2 van benne, és 8 eszköz párosítható hozzá.)

Ez egyben a hangerő-állító, és a mély és magas hangszínt is lehet állítani vele.

Ehhez annyit kell tenni, hogy amikor már összepárosodott az eszközzel, akkor három másodpercig nyomva tartjuk, ekkor lassan villog. Ilyenkor beállíthatjuk a mély hangot, majd egy nyomás, és utána gyorsan villog a kis LED, és ekkor állíthatjuk be a magas hangot, majd még egy nyomással nyugtázzuk. Értelemszerűen balra tekerve csökkentjük, jobbra pedig növeljük, mint a hangerőt is. Maga a tekerőgomb szerencsére nem szabadon futó, hanem érződnek kis "kattanások", amikor tekerjük.

A hangzást illetően hogy nyilatkozzak egy hangfalról? Ezen sokat tanakodtam. Az biztos, hogy sokkal nagyobbat, hangosabban szól, mint ahogy várná az ember. Készítettem róla videót is, hogy szól.

Amit észrevettem, hogy a mély hangok igen erős túlzásban vannak. Kevés a közép és a magas is. Ezen a hangszín-szabályzóval segíthetünk némileg. De nem lehet túl tág határok között állítani. Viszont filmes jeleneteknél hatalmas dinamikával szólal meg.
Nyilván még be is kell járatnom. Valószínű finomodni fog a hangzása.

Egy 21 négyzetméteres panelszobát lazán bezeng, még egy kisebb házibulit is ellát kényelmesen.
Ahhoz képest, hogy mekkora hangereje van, a két mélyközép hangszóró nem erőlteti meg magát szemmel láthatóan sem. Akár az sem elképzelhetetlen, hogy kettő darabot mono csatlakozókkal TV-re kötve nem semmi hangzást hozhatnának össze. Más kérdés, hogy állítjuk egyformán a hangerőt rajtuk.

Funkciók tekintetében még annyi a megemlíteni való, hogy ha 20 percig nem szól rajta semmi, akkor automatikusan készenléti állapotba vált át, amikor csak 0,5 W áramot fogyaszt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.