2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HD 7850 - Élet az alsóbb övezetben

Szerethető, kis fogyasztású, kis helyet elfoglaló, relatíve hűvös kártyáról/kártyákról beszélünk.

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

Gondolom senki nem várta, hogy a 7850 eléri a 7950 teljesítményét. Sok helyen valóban nagy a szakadék, amit újabb játéklista hiányában nem tudtam prezentálni, de átlagban, mint látjátok, nincs szignifikáns különbség. Érdemes hát felfigyelni ezekre a középkategóriás GCN-nekre, hogy milyen potenciál van bennük az árukhoz képest.

Ezzel most nem azt mondom, hogy vegyen mindenki kis GCN-t, mert sok helyen kijön/kijött a Tahiti előnye, de azt igen, hogy kisebb pénztárcával rendelkező tuningos embereknek jó alternatíva lehet egy 7850/70. Engem teljes mértékben meggyőzött a 7850 úgy, hogy fél éve használok 1 GPU-t. Idáig SLI-k és CF-s csúcs GPU-s rendszerek próbáltak a kedvemre tenni.

Szerethető, kis fogyasztású, kis helyet elfoglaló, relatíve hűvös kártyáról/kártyákról beszélünk. Középkategóriával így még soha nem voltam megelégedve, és mint láthattátok, az elért teljesítménye sok helyen önmagáért beszél.

7870-nel megléphető az a teljesítmény amit a 7850 csak alulról súrolgat, de ott már közbeszól az ár, és az, hogy megéri-e egyáltalán, hisz relatíve kis felárral ott vannak a 7950 OC kártyák. A Tahiti húzva már teljesen más világ, de a 7950/70-ről már sok eredményt láthattatok, így azt már nem kell bemutatnom.

A 7850 DC (1) hűtéséről ejtenék néhány szót:

Ami engem zavart, hogy a kártyát feleslegesen hosszabbítja a műanyag burkolat, mert túllóg a PCB-ről, ezáltal "nagyobbnak tűnik". Ez sokaknak biztos bejön, de én személy szerint úgy vagyok vele, ha lehetne kisebb, akkor legyen is az.

Az 1 darab kis ventilátortól nem sokat vártam, de kellemesen csalódtam, igaz a GPU sem valami nagy zabagép, tehát a melegedés sem olyan drasztikus. Maximum a 73 fokot nyaldosta 2400 RPM-s fordulat mellett, 2200-ig még kifejezetten kellemes hangja van, afölött megjön a szélzaj és kicsit zavaró lehet, de az a tartomány, ahol zajos és idegesítő, úgy 2600-2700 körül következik. Nem a leghalkabb kártyám, ami volt, úgy a középmezőnybe tenném, kb. egy jobban meghúzott 7950 Dual-X-el azonos.

Van fent Logouton 7850 vs GTX660 teszt is egy másik kolléga eredményeivel, érdemes ránézni arra is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.