2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Hadihajók

Dokumentumfilm-sorozat az első és második világháború hadihajóiról, avagy hogyan ne csinálj dokumentumfilmet.

[ ÚJ TESZT ]

E01 – Támadás a Normandie dokk ellen

Bevallom, ez a rész meglepett, mert még nem hallottam róla. Aztán az is kiderült, hogy miért nem... de ezt egy kicsit későbbre hagyom.

Szóval ismét egy olyan bevezetővel kezdődik ez a rész, ami agyonveri a rombolókról tett korábbi sugalmakat. Mert míg korábban már megjegyzést tettem rá, hogy a konvojrendszer bevezetése miatt fejlesztették ki a rombolókat, itt most megemlítik, hogy az egyik első világháborús amerikai rombolóval hajtották végre az akciót. Erre azért volt szükség, hogy az atlanti csatában hasznavehetetlenné váljon a Tirpitz, mert az egyetlen dokk, ami képes befogadni, az a Normandie dokk. Az akciót 1942 márciusában hajtották végre, a dokk pedig a háború végéig használhatatlanná vált, így azt is mondhatnánk, hogy a brit akció teljes sikerrel zárult... Apró szeplő, hogy 1941 végén Erich Raeder vezértengernagy javaslatot tett a Tirpitz átvezénylésére Norvégiába, amit 1942 januárjában végre is hajtottak, hogy az Oroszországba tartó konvojokat támadja – ugyanígy tettek a többi német nehéz hajóval 1942 februárjában, a Cerberus hadművelet során. Szóval azért nem hallottam a dokk elleni támadásról, mert jelentős szerepe nem volt az atlanti csata alakulásában.

"A Tirpitz sosem futott ki az Atlanti-óceánra."

Itt – ha lett volna valami a számban – biztosan telibe köptem volna a laptopom kijelzőjét a röhögéstől. Megint képtelen vagyok eldönteni, hogy ez fordítási vagy szakmai hiba. Gondolom, Norvégiába átrepült az 50 ezer tonnás hajó; nem futott ki megtámadni a PQ12-es konvojt; a hírhedt PQ17-et; vagy éppen az igen sok eredménnyel nem kecsegtető Spitzbergák elleni hadműveletben sem vett részt. Oh, wait... akárhogy nézem a térképet, valahogy mindig szembeötlik az Atlanti-óceán, a fene sem érti, miért...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.