2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

GiiKER i3s, a bluetooth-os Rubik-kocka

A világ első, telefonos alkalmazással rendelkező Rubik-kockája, ami a Xiaomi égisze alatt jött létre.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, külső

Mint az már sokunk előtt ismeretes, a Xiaomi mindent gyárt, illetve gyártat. Ez az elképzelés lebeghetett akkor is a szemük előtt, mikor közösségi finanszírozást indítottak márciusban e termék legyártása érdekében a hivatalos crowdfunding oldalukon. A kampány sikeresnek bizonyult, közel 60 millió forintnak megfelelő összeget sikerült összegyűjteniük.

Eddig három Rubik-kockát jelentetett meg a gyártó, abból egyik az alapmodell (okos funkciókkal nem rendelkezik), valamint két bluetooth-ost. Én a második generációs BT-s kockát szeretném most bemutatni.

Az első generációs kocka színsémáját valami okból kifolyólag túlzottan egyedire tervezték (gyakorlatilag elszexuálták), lehet, ezzel is ki akartak tűnni a tömegből - nem tudni. Az eredeti Rubik-kockán és minden normális kockán a hat oldal színe a következők szerint alakul: fehér, sárga, zöld, piros, kék, narancssárga. A GiiKER kockáján a zöld helyett mentát, a piros helyett pedig rózsaszínt találunk. Az alábbi képen látszik is jól a különbség.

Nem tudni, miért ezeket a színárnyalatokat választották az első generációs kocka esetében.

A dobozban megtaláljuk magát a kockát, a fejhallgatószerű töltőegységet, micro-USB kábelt és a használati útmutatót, valamint egy grátisz matricacsomagot. A GiiKER kockája egy átlagos méretű Rubik-kocka, élei 56.5 milliméter hosszúak. Az akkumulátor kapacitása 40 mAh, amit 1 óra alatt fel tudunk tölteni micro-USB kábelen keresztül (az első generációhoz nem adtak kábelt), hogy aztán 30 órán keresztül használni tudjuk. Ez a gyakorlatban is valósnak tűnik, ugyan pontos óraszámot nem tudok mondani, de másfél hete töltöttem és most 56%-on áll az aksi töltöttsége, sok-sok óra használattal. A kockához tartozó alkalmazás minimum rendszer-követelménye iOS 8.0, illetve Android 4.4, valamint Bluetooth 4.0-n keresztül kommunikál az eszközünkkel.

A Rubik-kocka robbantott ábrája, benne az elektronika, mágnesek, rugók, stb.

A kocka közepén lévő CPU a hattengelyes szenzor segítségével valós időben képes leképezni a forgatásainkat, amit aztán a telefonunkon azonnal láthatunk. A kis kockákban - amikből maga a Rubik-kocka áll - mágneseket találunk, amik a pozicionálást segítik. Ha elemeire szedjük a Rubik-kockát, akkor hallatszik, ahogy zörögnek benne, mert valami okból kifolyólag nem ragasztották be őket (egyébként nem zörögnek, mert önmagukat összetartják), emiatt a kockaforgatás közben határozott, "mechanikus" hangot hallat, kicsit talán a mechanikus billentyűzetek hangjához hasonlítanám. Nekem kifejezetten tetszik, de másokat könnyen lehet, hogy zavarhat. A kocka rendkívül gyors, a versenykockák sebességével vetekszik, az úgynevezett "corner cutting" képessége pedig kiváló, körülbelül 30°-os elforgatásnál már engedi a mozgatást.

Az alábbi videó jól visszaadja mind a hangot, mind a kocka sebességét:

Eredeti videó

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.