2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Ghoo Power USB akksi + Bike2USB

A hazánkban nemrég piacra dobott Ghoo Power akkumulátorcsalád egyik tagját vettem górcső alá.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

A hazánkban nemrég piacra dobott Ghoo Power univerzális akkumulátorcsalád egyik tagját (5200 mAh-ás változat) teszteltem. A Bike2USB egység használatával biciklin is lehetőségem adódott tölteni, illetve további méréseket végezni -- a cikkben az itt szerzett tapasztalataimról is részletesen beszámolok. A figyelmemet elsősorban az akksi jó, ha nem kiemelkedő ár/érték aránya keltette fel.

Áramforrások, fogyasztók, töltési idők, élettartam, kompatibilitás

A teszt során töltéshez használt áramforrások: fali töltő (a töltőm esetében max. ~ 850 mA áramleadás), bicikli agydinamó + Bike2USB rendszer (max. ~ 500 mA áramleadás, a részleteket lásd később). Minden használt áramforrásom névlegesen 5 V DC feszültségű ("USB áramforrások").

Megjegyzem, hogy a jelen USB akksi 5 V DC mellett képes fogadni max. 1 A töltőáramot (szabványos micro USB csatlakozón, a továbbiakban input port), amit ~ 90 %-os hatásfokkal használ fel, a maradék ~ 10 % hő formájában távozik (veszteség). Ha kisebb töltőáramot tudunk biztosítani (egy minimum felett), akkor is tölt, csak lassabban. A megfelelő / viszonylag gyors töltéshez min. 0.5 A szükséges. A PC-k egy szabványos USB 1.1/2.0 portjáról a szabvány szerint max. 0.5 A áram vehető ki. A modernebb alaplapok dedikált USB portjai (sok esetben 3.0-ás szabványúak) nagyobb, akár max. 1 A -- 2 A-os áramot is stabilan biztosíthatnak. Megvásárolhatók nagyobb áramerősséget (esetünkben 1 A-t) biztosítani képes fali (hálózati) töltők, illetve autók szivargyújtójába csatlakoztatható töltők is.

A leggyorsabb töltés a jelen modellnél 1 A-es töltőárammal érhető el: ekkor akár ~ 3 -- 5 óra alatt is feltöltődhet teljesen lemerült állapotból a maximumra. Egy átlagos PC USB portjáról (jó esetben 0.5 A, sokszor azonban kevesebb) ~ 6 -- 8 órás töltési időkre számíthatunk.

A tesztelt fogyasztók: androidos okostelefonok (0.5 A -- 1 A áramfelvétel), LED-es biciklilámpák (~ 0.1 A -- 0.2 A áramfelvétel, első + hátsó együtt): ezek névlegesen 5 V DC (USB) fogyasztók. Próbáltam régebbi Nokia mobilokat is tölteni (3310, 6230), ezek nem 5 V-os fogyasztók (a töltőjük 9 V DC-t szolgáltat terheletlenül, és speciális IC kontrollálja a feszültségszintet a töltőben és a telefonban egyaránt).

A jelen akksi specifikációja szerint 5 V (+/- 5 %) DC mellett max. 1 A-t tud biztosítani (szabványos USB-A csatlakozón, a továbbiakban output port). Természetesen az akksi merülésével lassan mind a feszültség, mind a max. leadható áramerősség értéke csökken. Kapacitása: 5 Ah -- 5.2 Ah körüli.
Ezért, a veszteségeket is figyelembe véve ~ 19 Wh -- 20 Wh energiát képes tárolni (a Wh érték hasonlítható össze közvetlenül más akkuk Wh értékével). Ez az érték a cellák elhasználódásával csökken. A gyártói leírás szerint az élettartama 500 ciklus. A cellák Li-Polymer kémiájúak, memóriaeffektus nem lép fel. Ezek a cellák "nem szeretnek" lemerülni: a töltésvezérlő elektronika
tartalmaz túlmerülés védelmet is. Ennek ellenére igyekezzünk elkerülni az akksi túlzott lemerülését, mivel az az élettartamát erősen csökkentheti, extrém esetben egyéb problémákat is okozhat. A cellák túlzottan feltöltődni sem szeretnek (van erre is beépített védelem: feszültség/áramerősség/hőmérséklet monitorozás/kontroll által, mint a modern mobilokban), de inkább legyenek 80 % körüli töltöttségi szinten, mint erősen lemerülve, ha hosszabb távon nem használjuk őket. Ha nem tervezzük használni hosszabb időtartamokig, akkor is érdemes havonta tölteni, majd meríteni (azaz használni), ezáltal az élettartam (és vele együtt a hasznos kapacitás) nem fog csökkenni.

Manapság az okostelefonok átlagosan 1.5 Ah-ás akkumulátorral rendelkeznek (ez az érték valószínűleg a jövőben növekedni fog). Így egy átlagos okostelefon teljes feltöltéséhez ~ 1.5 -- 2 óra szükséges, ha közben nem használjuk (és képes 1 A-es áramerősségű töltőáramot felvenni; ha nem, akkor kb. 3 -- 4 órára van szükség). 2-szer teljesen és még egyszer több mint félig feltölthető egy okostelefon (vagy ekvivalensen, 2 okostelefon teljesen feltölthető, még egy pedig több mint félig, egymás után), ha az univerzális akksink teljesen fel volt töltve és elhanyagoljuk az önmerülését (ezt akkor tehetjük meg, ha néhány héten belül sor kerül az említett mobiltöltésekre, és közben a mobilokat nem használjuk).

Ghoo Power univerzális USB akkumulátor (5200 mAh)
Fotó: Mobilaréna

Megjegyezném, hogy a Ghoo Power USB akksihoz adnak 7-féle, feltehetően passzív töltőfejet, amik egyszerűen a micro USB kimenetet átalakítják pl. 2.5 mm-es Nokia töltő csatlakozóvá (ezáltal a régebbi Nokiák is támogatottak a gyártói leírás szerint). Ezzel hihetetlenül sok mobil (beleértve a régieket is: > 10 év) és tablet válik elvileg tölthetővé.
A későbbiekben látni fogjuk, hogy azért nem ilyen egyszerű lefedni a valaha gyártott mobilok igen nagy részét (> 80 %-át), ugyanis egyes (jellemzően régebbi, nem micro USB-s) eszközök speciális (gyártónként eltérő) feszültségszinteket és töltéskontrollt követelhetnek meg -- ezt persze nem képes az USB-s akksink megadni nekik.

Látható, hogy mennyire nagyszerű, hogy mostanában már kötelezővé tették a micro USB töltést a mobiloknál. Azon túl, hogy egységes lett a töltőcsatlakozó (ami kétségkívül mindenki számára előnyös), eliminálták a speciális, zárt gyártói töltésvezérlő megoldásokat -- ennek köszönhetően akármilyen USB-s áramforrásról tölthetők eszközeink. A töltésvezérlő logika kizárólag a mobilba került (nincs szükség gyártóspecifikus ("okos") fali adapterre, speciális töltőkábelre), és célhardver (ASIC) helyett szinte kizárólag szoftver (operációs rendszer) vezérli a töltést, ami nagyjából egységes a gyártók között.

Néhány meglepő tény:
- a vásárláskor egy "D" típusú (góliát) elemben ugyanannyi energia van, mint egy teljesen feltöltött Ghoo Power 5.2 Ah-ás akksiban;
- az emberi agy ~ 1 óra (20 W teljesítmény), míg egy átlagos felnőtt ember szervezete átlagos körülmények között ~ 12 perc (100 W teljesítmény) alatt használ fel ugyanannyi energiát, mint amennyit a teljesen feltöltött Ghoo Power 5.2 Ah-ás akksi tartalmaz.

Egy "hosszú-élettartamú" "D" típusú (góliát) alkáli elemben (1.5 V) a vásárláskor éppen annyi energia van (~ 20 Wh), mint a teljesen feltöltött Ghoo Power akksiban. Fotó: Amazon

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Vezeték nélküli töltés FAQ

    Elég sok kérdés, tévhit, városi legenda van a vezetéknélküli töltéssel kapcsolatban, megpróbálok válaszolni a kérdésekre.

  • SOS USB töltő

    Ez csak egy rögtönzött szerkezet egy hétvégi bográcsoláshoz, nem is sokáig bírta, de a célnak megfelelt egy darabig.

Előzmények

  • Android terminál parancsok

    Ezen cikk elsősorban ZTE Blade-n futó Android 2.1 (Éclair), 2.2 (Froyo) operációs rendszerekhez készült.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.