2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Geometric Future Model 4 King Arthur

Mélyelemzés azoknak, akik ebben a házban gondolkodnak. Mik a lehetőségek és hátulütők?

[ ÚJ TESZT ]

Előzetesen látszó komplikációk

Vegyesen jönnek képek, van aminek a szemléltetését utólag, a nagyjából összerakott gépen át fogom tudni bemutatni, pl. magáról a HDD-s próbáról nem csináltam fotókat

- az alaplaptálca azon nyílásaival nem számolhatunk a kábelek vezetésében, amelyek takarásban vannak.
Ezek mATX lapoknál a processzorhűtő szerelőnyílása alatti kettő téglalap alakú, és ha tele készülsz pakolni a HDD-SSD tálcákat, azokon sem engedsz át semmiféle kábelt (piros áthúzással jelöltem ezeket a területeket). Marad a három hosszúkás lent, egy kis nyílás fent, egy a tápegység vízszintes rögzítési pontja alatt. Ha függőlegesen teszed be a tápot (vagyis a sárga idomra csavarozod fel), akkor a vízszintes felszerelés nyílása is kábelátfutási területté lép elő(ezek a zölddel jelölt területek).

Az hogy ez mire elég, az majd az átépítésnél kiderül. Én már most előzetesen a függőleges beszerelés mellé teszem le a voksom, amely vonzata az, hogy meg kell emelnem a vízhűtőblokk keretet is, meg a külső borítást is, mert a tápkábel toldó így fog tudni bele csatlakozni, illetve a tápegység kapcsolójához csak ezen a módon van mód hozzáférni.

- a VGA függőleges beépítéshez szükséges helyeket az eddigi házhoz képest kb. 20 milliméterrel ültették lentebb. Ennek előnye az, hogy már mATX lap esetén is lentebb kerülünk pont ilyen távolságra a processzorhűtőtől.
A hátránya az, hogy minden pont ennyivel lejjebb menne, márpedig a riser kábelemből pont az a 2 cm nem férne el... Vagyis be kell szereznem egy 90°-os példányt. Hogy miért nem férne el?

A Cronusban ez ilyen volt:

A Model4-ben meg ilyen (már a Hardveraprón vásárolt ROG Strix Riser kábel PCI-E 3.0 240mm beépítését követően, nagy köszönet arp.kocsis fórumtársunknak), azért az látszik, hogy van hely így végre bőven.:


- A HDD-k beépítése új trendeket követ, a beépítése merőleges az asztallap tengelyéhez képest.
Bár én nagyon nézegetem a szellős előlap mögötti területet, a VGA tartó lapka rögzítési pontjai remek lehetőségekkel kecsegtetnek. Ha mást nem, egy HDD keretet fogatnék hozzájuk.
A HDD-k beépítése más problémakört is életre hívott: az alaplaptálcán nagyon vadászni kellett a helyeket a ventilátorvezérlőknek. A hátoldalon összesen 1 olyan pontot találtam, ahol az egyiket el lehetett úgy helyezni, hogy a kábelrögzítési pontokat se blokkoljuk, de el is férjünk a két alsó kereten lévő meghajtóktól. Ezeket úgy próbáltam össze, hogy előástam egy ezeréves 3.5 és egy 2,5-es merevlemezt, és felcsavaroztam a keretjükre. Hogy vizualizáljam a dolgot, íme a gépházban a hátsó kábelezés:

Illetve a tápkábel "toldónál" konkrétan bármelyik tápegységemhez valaha kapott kábel is vastagabb.

Gondolkodtam azon, hogy az összes ilyen vezérlőt mégis a beltérben helyezzem el. A felső ventik vezérlését a hátfalra a ventilátor fölé fogom elhelyezni, ott találtam neki elég helyet, de pont oda, ahová a másik került, a beltérbe is be fogom tudni tenni. Az Arctic végül nem kerül be, egy ventilátort hajtana meg, arra elég a lap is.

-Viszonylag kevés a kötegelési pont a házban - kevés kábelkivezetési nyíláshoz úgy gondolták, hogy ennyi dukál. Ezt szerintem pótolni fogom öntapadós rögzítési pontokkal - pontosabban régebben gyártottam pár mágnescsíkos példányt, tisztes távolságban a merevlemezekről vetem be őket.

- A gépház talpait nem vitték túlzásba (hat gumicsík), ahogy a szűrők alkalmazását sem (van csak a kifújós fedőlapon... meg az alsó "szoknya" meshes), de legalább látszik, hogy az én példányom alja egy picit csálén áll, úgy voltak vele, hogy hátul lesz, a kutya sem fogja nézni...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.