2024. június 28., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gamer gép vagy elavulófélben lévő középkategória?

Platform- és generációváltás bő lére eresztve: a múltból a jelenbe egy kis jövőbetekintéssel.

[ ÚJ TESZT ]

Az új hardverekről 2.

ALAPLAP

Első nekifutásra ugyebár egy Asrock Fatal1ty Z97 Killer/3.1-re esett a választásom. Valójában a 3.1-es USB és a "Killer" portok fogtak meg benne. Időközben rájöttem, semmi szükségem a 3.1-re. Mivel az alapkoncepció egy erős, de hűvös rendszer felépítése, ezért körbenéztem Asrockék háza táján, hátha találok hasonló árban egy jobb alaplapot. Végül így lett Z97X Killer deszka, a jobb passzív hűtési rendszere és a szellősebb elrendezése miatt. Mondhatjuk beáldoztam pár ezrest a jobb hűthetőség oltárán.

PROCESSZOR

Intel i5-4690K vs. Intel i7-4790K. Miért az utóbbira esett a választásom? Nézzük meg az átlag árakat. Az i5-ös átlagban 75-80k, míg az i7 olyan 120-125k. Nekem sikerült megszereznem pont a kettő közötti összegért. Nem volt kérdés, hogy lecsapjak-e a páratlan lehetőségre. Természetesen vitatható a döntésem létjogosultsága. Biztos vagyok benne, az olvasók nagy többségében megfogalmazódik a gondolat, hogy csak az e-penis miatt vettem i7-es CPU-t. Pedig nem, és ennyivel zárnám is a gondolatmenetet.

PROCESSZORHŰTŐ

Mindenféleképpen nagy teljesítményű léghűtésben gondolkoztam. A Raijintek Nemesis Tisis alapvetően megfelelőnek tűnt, de mégis nagyon sokat kutakodtam, melyik márkát és típust vegyem meg. A nagy keresgélés közepette találkoztam a kompakt vízhűtések kategóriájával. Elmélyedtem hát ebben a témakörben is. Minden fórumon egy irányba mutattak a tapasztalatok, főleg ha a piros-fekete dizájnt is napirenden tartjuk. Csak a Lepa terméke jöhetett szóba.

VGA

Sok éve már, hogy a Sapphire grafikus gyorsítóit elégedetten használom. Emlékezzük arra, hogy a HD4850-em is ettől a gyártótól származott, majd az R9-270X is. Amikor eldőlt a VGA csere kérdése, már akkor tudtam, a Fury és a Nano kiesik a lehetőségeim köréből. Elsősorban az áruk miatt. Éppen ezért körülnéztem az alsóbb házban, és valahogy nem volt kérdés az R9-3xx(X) sorozat. Végül az ár/érték/időbeli rentabilitás hármasa számomra a 390X-et dobta ki. Külön pozitív dolog számomra a Tri-X hűtés működési elve. Ismereteim szerint a három ventilátor egy bizonyos teljesítményszint felett indul csak el, és ezzel a lehetőséggel tovább épül a csendes és hűvös, mégis jól szellőző konfigurációs elképzelésem.

TÁPEGYSÉG

Ahogy a videokártya gyártók közül a Sapphire a befutó nálam, úgy energiaforrásoknál az FSP. Megbízható és stabil márkaként égett bele a tudatomba. Az új rendszer megépítését már moduláris vagy félmoduláris PSU-val képzeltem el, ennek megfelelően keresgéltem a termékeik között. Árfekvésben a Hyper M család volt szimpatikus. A legelején, amikor még csak fejben körvonalazódott a konfiguráció, elégnek éreztem egy 600 W-os egységet, de a videokártya cseréje miatt egy szinttel feljebb léptem. Így lett egy FSP Hyper M 700 W-os tápom.

MEMÓRIA MODULOK

Amióta az eszemet tudom, csak Kingston vagy Kingmax márkát használtam. Most sem terveztem ezt másképp. Erről igazából nincs mit regélni. Az eredeti elképzelésemet csak azért változtattam meg az egy fekete, egy piros modulról, mert többen is javasolták, ha jót akarok magamnak, akkor kitet veszek és lehetőleg 1866 MHz órajellel.

SZÁMÍTÓGÉP HÁZ

A régi házikó is Aerocool volt. Édesapámtól kaptam, és örömmel használtam. Bár tudtam, hogy a noname és középkategória közé pozicionálják a gyártót sokan, azért játékban tartottam. Nézelődtem a Thermaltake, Cooler Master, Fractal Design, NZXT és Corsair háza táján is. Megmondom frankón, a legnehezebb dolgom itt volt. Olyan kuckó kellett, amiben lehetőleg "dedikált" helye van a 240-es radiátornak, jól szellőzik, jó a kábelmenedzsmentje, tele van porszűrővel, és esetleg hangszigetelést is tartalmaz. Szerencsére rengeteg segítőkész emberrel van tele a PH! fóruma, így végül az Aerocool DS200 mellett tettem le a voksom, mert minden kritériumomnak tökéletesen megfelel.

BELSŐ KÁBELEZÉS

Talán ez az egy pontja a projectnek, ahol meginogtam. Felesleges dolog vagy sem, ha a kábelezést is a piros-fekete színkoncepció alapján oldom meg? Még most sem tudom eldönteni ezt, de belevágtam. Talán csak a "retinasimogató" hatás csábított el.

MONITOR

A monitorcsere, mint írtam, nem volt betervezve. Igaz, ami igaz, már egy ideje ráuntam a már meglévő megjelenítőmre. Amikor megvettem, akkor nagyon rá voltam izgulva a 2048*1152-es felbontásra, meg a pivot üzemmódra, de mára már mindkettőt feleslegesnek tartom. Amikor belefutottam a Samsung ívelt kijelzős monitorjába az egyik webshopban, akkor jött egy sugallat. Eldöntöttem hát, cserélek. A nagyobb képátló volt csábító elsősorban, és nem a curved "fícsör".

EGÉR ÉS BILLENTYŰZET

Szintén két olyan periféria, amit nem szándékoztam cserélni. Itt már a "ha már lúd, akkor legyen kövér" attitűd döntött. Nem vagyok olyan nagy gamer, hogy mechanikus billentyűzet kelljen, és egérből sincs igényem egy "dominator veloci-rex super patkányra". A célok: klaviatúrát pár makrógombbal és világítással, rágcsálót sok makrógombbal, valamint mindkettő kábele legyen harisnyázott, darabja maximum 15k felső értékhatárral. Úgy érzem, annyira nem nyúltam mellé egyikkel sem. Azt el kell mondjam, az egérre azért esett a választásom, mert a kocka-kör-háromszög-X gomb négyes rajta van. Jól jönnek olyan játékoknál, mint a Shadow of Mordor vagy az AC sorozat. Gondolom azt nem kell elmagyarázni, hogy miért.

NYOMTATÓ

Egy teljesen új hardver. Ilyen nem volt még a lakásban, pedig megszámolni nem tudom, hányszor jól jött volna. Vagy nyomtatni, vagy másolni, vagy scannelni kellett. Ilyen esetekben ment a rohangálás ismerősökhöz, rokonokhoz. Hát ennek ezennel vége. A tökéletes nyomtatót találtam meg számunkra. Mivel nincs sok hely a szobában ahova szántam, ezért mindenféleképpen wifis kellett. Ez sajnos drágító tényező volt, de ezt betudom a szükséges rossznak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.