2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Fedora 17 teljes telepítése

Fedora 17 rendszer és a mindennapi használathoz szükséges programok telepítése.

[ ÚJ TESZT ]

Előkészületek

A napokban megjelent Fedora 17 telepítését fogom röviden bemutatni, a kezdeti beállításokra és általában a linuxszal ismerkedőket érintő problémákra részletesebben kitérve.

A Fedoráról egy korábbi cikkben írtam, akit érdekel ott olvashat több népszerű disztróról is röviden. Jelenlegi Fedora 16 rendszerem (kvázi) kifogástalanul működik Gnome Shell-el, lehetőség van a frissítésre, akkor miért is a friss telepítés? A fájlrendszert némileg átrendezték, a partíciókat is variálnám kicsit, és így megszabadulok egy tucat felesleges csomagtól, visszamaradt beállítástól is. Ezek kitakarítására van program és lehet manuálisan is törölni természetesen, de a friss telepítés gyorsabb, szebb, megnyugtatóbb, stb. -akkor is, ha a tesztek esetleg nem ezt mutatnák :)
A beállítások átvitele is csak percekig tart, elrontani nem lehet, essünk is neki!

Első lépésként töltsük le a Fedora honlapjáról a megfelelő lemezképet. Az alapértelmezett letöltési oldalon Gnome, KDE, LXDE és XFCE változatokat találunk, aki több letöltési lehetőséget szeretne (pl. torrent) az választhat innen. Live CD mellett itt már telepítő DVD-t is találunk. Előbbit kipróbálhatjuk telepítés nélkül, míg a DVD jóval több programot tartalmaz. Ezen túl nincs sok jelentősége a választásunknak, hiszen a programok többsége "pár klikkre" van csak. Ajánlott a 64 bites, ha gépünk alkalmas a kihasználására, bár a 32 bitessel sem lesz gondunk akkor sem, ha több, mint 4 GB ramunk van: a linuxok 32 bites változata ún. PAE kernelre épül.

Ha régi (kb. 7-8+ éves) gépen valamiért nem indul a telepítő, akkor ez lehet a ludas, érdemes utánajárni, és nem PAE kernelre épülő változatot kipróbálni.

A letöltött .iso fájlt vagy kiírjuk CD-re/DVD-re vagy egy bootolható pendrájvot készítünk. CD írásra nem térnék ki, bootolható pendrájvról korábbi cikkben, az oldal alján esett szó, az Universal USB Installer, vagy az XBoot ajánlott, egyszerűen kezelhetőek. Fórumban felmerült, hogy legyen kicsit részletesebb a Windows-ról USB-re telepítés, ezen ne múljon!
Az XBoot-ról a fentebb linkelt cikkben volt elég infó, ráadásul most csak egy disztrót telepítünk, így az Universal USB Installer és egy 2+ GB-os pendrájv tökéletes lesz.

Első lépésben töltsük le a legfrissebbet, elindításkor rendszergazdai jogokat kér -ez Windowsnál csak egy kattintás, mehetünk tovább. Ezután a szokásos liszenszfeltételek elfogadása jön (nem vállalnak garanciát bla-bla és egyéb hasznos dolgok), majd egy egyszerű ablakot kapunk.


Faék egyszerűségű felület, bootolható Pendrive linux :)

A legördülő listákból válasszuk ki a letöltött .iso-nak megfelelően a Fedora 17 64 vagy 32 bites verziót: ha az .iso egy mappában van a programmal, akkor megtalálja egyedül :) Ha máshová mentettük, a browse-re kattintva be kell tallóznunk.

A kiadás napján nem volt Fedora 17 a disztrók között, mire megjelenik a cikk, már biztosan benne lesz..
Update: már ott is van a legfrissebben

Az alsó legördülőből válasszuk ki a pendrájvunkat. Ennél a pontnál figyeljünk, hogy a linuxnak szánt kütyüt válasszuk. Ha nem jelenik meg a listában, akkor csatlakoztassuk ismét, vagy jelöljük be a minden meghajtó mutatása opciót (néha elég be- és kikapcsolni), de legyünk óvatosak, nehogy az adatainkkal teli merevlemezt válasszunk :)

Be lehet kapcsolni a pendrájv formázását, ha nincs elég hely rajta, vagy nem fat fájlrendszerű. Természetesen ez töröl mindent! Majd alul a create-ra kattintva megjelenít egy összefoglalót/figyelmeztetést eddigi ténykedésünkről. Ha mindent rendben találtunk (a kiválasztott meghajtót ellenőrizzük feltétlenül!), akkor bökjünk az igenre és kb. 6-10 perc alatt telepíti.

atesz117 írta, hogy van a Fedorának saját LiveUSB creator progija, honlapon még csak a Fedora 16 telepítésről írnak, nem próbáltam, de ez is egy lehetőség.

Partíciók előkészítése:
Az adatok (fotók, filmek, munkák, stb.) egy külön NTFS-re formázott merevlemezen vannak, így ezzel nem kell törődni egyelőre. Ha lehetőség van rá, mindenkinek ajánlott az adatokat külön partíción (jobb esetben külön HDD-n) tárolni, sokkal egyszerűbb egy esetleges újratelepítés bármelyik OS-el.

Az SSD-n már van Windows 7 64 bit, a szokásos "Rendszer számára fenntartott" és a Win7 partícióval. A partíciók átrendezésére több mód van, lehet linux LiveCD-vel bootolva GParted vagy Disks programmal (ezekről később), vagy Windows alól az ingyenes Easeus partition managerrel, ami a Windows partíciókat gyorsabban rendezi át. Első lépésben töredezettség-mentesítsük a partíciót (SSD-n természetesen nem kell), majd a Partition managerrel Windows partíciónk végét (a jobb oldalát) húzzuk balra, hagyjunk legalább 10-12 GB szabad helyet a Fedorának, ezen már kényelmesen elfér (HC Fedora userek most felhördülnek: a fele is sok, de legyünk gyakorlatiasak, nálam a home egy része is ide kerül...).

Újraindításkor elvégzi a szükséges átméretezést, így a Windows partíciók mögött már létrehozhatjuk a Fedorának szánt partíciót. Lehet elsődleges, vagy logikai partíció is, linuxok nem érzékenyek ilyesmire. Formáznunk nem kell, azt majd megoldja a Fedora telepítő. A partition managerben esetleg feltűnő pár MB-os "résekkel" nem kell foglalkozni, alignálás miatt van, amit a Windows 7 és linux is jól állították be.

Swap: lenni vagy nem lenni?
A lapozófájl Linux rendszereken egy külön partícióra kerül (lehet fájl is, de kihagyjuk :)), ezért már a partíciók készítésekor gondolni kell rá. Hogy kinek kell a swap (cserehely a neve, ha magyarul találkozunk vele)? Pl. laptopon a hibernáláshoz, vagy kevés RAM-al rendelkező gépeknél mindenképpen ajánlott. Saját tapasztalatom szerint 4 GB RAM felett már nem swappol, 6-8 GB RAM-nál már felesleges (lehet olyan alkalmazás ami igényli, csak még nem találkoztam vele).

Home (saját mappánk) és a többi rendszermappa is a / Fedora partícióra települ, fájljaimat a merevlemezre mentem, így mindíg elérhetőek lesznek egyszerűen, bármit is indítok, ennek a beállításait később részletezem, haladjunk a telepítéssel!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.