2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Harvester 2 - Kriptobányász gép építése

Így építhetsz te is olyan hatkártyás bányászgépet macera nélkül, amiből akár kettő is elfér igen kis helyen.

[ ÚJ TESZT ]

A lélek

Mivel korábbi cikkekben viszonylag részletesen leírtam a kezdő lépéseket, itt már csak a lényegre koncentrálnék tömören.

Az NVIDIA kártyái (főleg a felső/felső-közép szegmensben) elsősorban Equihash algoritmusban erősek, de legalábbis hatékonyabbak a konkurens gyártó termékeinél, így alapból adja magát, hogy ilyen alapú coin bányászatára koncentráljak. Noha nem sokkal ezelőttig a Nicehash Neoscrypt algoritmusú számításokkal bőven profitábilisebb volt szinte minden egyéb coin bányászatánál (pár egzotikusabb coint nem számítva és azok is folyton cserélődtek, tehát nem érte meg napi szinten átkapcsolgatni egyikre/másikra), de az elmúlt időszakban felértékelődtek az Equihash alapú coinok, ami kapóra jön a GTX tulajoknak.

Már dolgoznak az izmok

Február végén ugyanis a ZClassic blokkláncát forkolni fogják, méghozzá úgy, hogy kettéválik a fejlesztés: a ZCL sorsát a közösségre bízzák a jövőben, míg BTCP, vagyis Bitcoin Private születik az új láncon. A közösség pezseg, a csapat tisztán és érthetően kommunikál, sokan vannak és szemmel láthatólag komolyan gondolják. Emiatt én bizalmat szavaztam nekik, mindkét Harvestert ZCL-re állítottam rá. Kérlek, hogy döntésemet se befektetési, se bányászati tanácsnak ne tekintsétek, viszont jó kiindulópont lehet, ha utána akarnál járni, hogy mit érdemes most számolni. Anno megírtam a megfelelő topikban is a ZClassicról a véleményem, azóta másfélszer annyit ér még Bitcoinban kifejezve is. De lehet, hogy holnap felét fogja érni.

Lényeg, hogy a forknak köszönhetően minden ZCL tulajdonos ugyanannyi BTCP birtokában lesz az új láncon, sőt, akinek Bitcoin van a birtokában, az csapja hozzá nyugodtan azt is, ugyanis (amennyire én tudom, egyedülálló módon) a két blokkláncot egy blokkláncba egyesítve ágaztatják le. Hoppá! Vagyis, ha van 10 ZCL-ed és 0,5 BTC-d, akkor lesz az új láncon 10,5 BTCP-d, amennyiben vagy olyan váltóra gyűjtögeted a coinodat, amelyik támogatni fogja a forkot, vagy pénztárcában, aminek seed-jével rendelkezel. A szép az egészben, hogy a ZCL is megmarad az ember zsebében, bár minden bizonnyal egy nagyobb zuhanással fogja kezdeni fork utáni életét. A részletekkel kapcsolatban ajánlom a csapat twitterét. Nem spammelik tele hülyeségekkel a feedet, de rendszeres helyzetjelentés van a fontos eseményekről. Pont ahogy kell.

Frissítés - 2018.02.20.: még éppen "lapzárta előtt" érkezett a hír, hogy kiadták a BTCP whitepaper-t, ami visszaigazolta a BTC és ZCL coinok egy láncon történő forkolását. Érdemes belelapozni, könnyen emészthető táblázatokkal is segítik az alternatívákkal történő összehasonlítást.

Nos, mielőtt leírnám, hogy pontosan mit kellett tennem ZCL bányászatához, hadd köszönjem meg a Prohardver fórumozóinak a sok segítséget. Ahogy most adni igyekszem ezzel a cikkel, úgy én is rengeteg hasznos tippet kaptam a fórumban.

Környezet

    · Operációs rendszer: Windows 10 Pro x64
    · Pool: zclmine.pro
    · Miner: DSTM's Equihash Nvidia Miner
    · Wallet: Bittrex vagy Electrum
    · Bónusz: RestartOnCrash

Pool

Egyszerű, mint a faék... letisztult, mint a csillagos égbolt... stabil, mint a svájci frank... és ingyenes. Nem kell regisztrálni, variálni, csak önteni bele a hasrate-eket és várni tőle a mannát. Így persze túlságosan testre szabni sem lehet, a kiutalási limitek fixek, értesítés pedig nincs, ha leállna a worker.

Az egyik top miner dashboardja a zclmine.pro poolon

Miner
A két megbízhatónak és stabilnak titulált Equihash miner az EWBF és a DSTM. Ez utóbbi 2%-os fejlesztői díjat kér, de mivel hatékonyabban is teszi a dolgát, ezzel együtt is picit jobban hoz, mint az EWBF. Én így indítom el:

zm.exe --server eu.zclmine.pro --port 9009 --user <zclwalletaddress>.<workername> --pass x --telemetry=ipaddress:2222

A fenti paranccsal nem csak elindul a bányászat, de egy webes monitorozó felületet is nyújt, ami – a poolhoz hasonlóan – végtelenül egyszerű. Roppant kényelmes módja, hogy távolról ránézhessek a hőfokokra, tempóra és hasonló adatokra.

Wallet

Mivel a coin is aktív fejlesztés alatt van és a forkon is ezerrel dolgoznak, érdemes követni őket, hogy mely exchange-ek és pénztárcák fogják támogatni a BTCP airdropot. Hivatalosan egyelőre csak az Electrum-ot említik, de esélyes a Bittrex is. Napokon belül kiderül.

RestartOnCrash

Korábban többen is érdeklődtek a fórumban olyan megoldással kapcsolatban, ami biztosítja a bányászat folyamatosságát ha kilépne vagy bekresselne a miner program. Hát íme, az én ajánlatom. Ez a kis programocska eszméletlenül tetszik. Már kétszer előfordult, hogy valamiért leállt a DSTM, ezért szereztem be, és 64 bites Windows 10-esen tökéletesen teszi a dolgát, leteszteltem és NOD32-vel ellenőriztem is a mai napon fent található verziót. Amúgy érdekes, hogy Claymore v9.7 és Nicehash bányákkal még soha nem volt leállásom. A DSTM vagy jobban leterheli a gépet és ez okozza a ritkán, de előforduló programleállást, vagy van valami bugja. Ez utóbbira tippelek, de még nem tudom biztosan. Mindenesetre így már nem okoz kieséseket.

A gépet egyébként RDP-n keresztül, vagyis távoli asztallal érem el. Ez bevált az elődön is. A következő oldalon megnézzük, hogy mit is művel a bestia a gyakorlatban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.