2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Elfeledett fűszereink

Valójában nincsenek teljesen elfeledve, de ritkán használjuk és sokukról azt sem tudjuk, hogy „ősi” magyar fűszer.

[ ÚJ TESZT ]

Receptek, tippek

Most pedig jöhetnek a receptek, ahogy korábban ígértem. Az első „igazi” ősmagyar fűszerezés. Hogy mennyire autentikus, arról fogalmam sincs (valószínűleg semennyire), de próbáltam egy olyan ételt létrehozni, ami közel állhat a nomád, vándorló néphez. A kiindulási alap a mai pörkölt volt, de inkább ragut csináltam belőle, mert az valószínűbb, hiszen megfőztek mindent, amit találtak.

1. recept: Azt tudjuk, hogy hagymafélék mindenhol léteznek, úgyhogy kezdjük az ételt felaprított hagymával, és ízlés szerint, fokhagymával. Mikor megdinszteltük, jöhet rá a felkockázott hús. Bármilyen hús jó, akár a csirke is.

Szórjunk rá kakukkfüvet és szurokfüvet (oregánó), valamint őrölt mustármagot. Sózzuk, és pirítsuk fehéredésig a húst. Sertés, vad, vagy marhahús esetén pároljuk alacsony lángon legalább fél órán át, szárnyas vagy borjú esetén viszont egyből hozzátehetjük a gombát, és fűszerezzük zsályával és tárkonnyal. Tehetünk hozzá pár szem megtört borókabogyót is.

Főzés közben, ha szükséges, tegyünk a ragura egy kevés vizet. Amikor már puha a hús, tegyünk hozzá néhány maréknyi borsót (a borsó is Közép-Ázsiából származik).

Én a végén tettem hozzá néhány kanálnyi tejfölt (nem autentikus, de kumisz nem volt kéznél) és megszórtam borsikafűvel, párolt rizzsel tálaltam, de tésztával vagy nokedlivel is jó.
Teljesen megdöbbentő ízhatás. Valahogy könnyűnek éreztem, de ugyanakkor gazdagnak is.
Mivel a gyökérzöldségek is mindenhol a világon megtalálhatóak, nyugodtan lehet tenni bele felkarikázott répaféléket is. Nem fogja elrontani.

2. recept: Ez jóval egyszerűbb.
Kezdjük úgy, mintha egy pörköltet csinálnánk, tehát pirospaprikával, ahogy kell. A húsra viszont tegyünk borókabogyót, kakukkfüvet, rozmaringot és zsályát is, és amikor félig kész a hús, tegyünk hozzá néhány marék zöldbabot és felkarikázott sárgarépát (répa nélkül is jó). Főzés közben vízre szükség lehet, de nem sokra! Ezt is feldobhatjuk tejföllel vagy tejszínnel. Én borsikafüvet használtam a végén, de az őrölt bors is jó.

További javaslatok: Korábban írtam, hogy a gulyáslevest is fel lehet dobni egy kis borókabogyóval. Vagy akár rozmaringgal. Vagy akár kakukkfűvel. Sőt, mivel ez valójában egy raguleves, akár tárkonnyal is!

A krumplifőzelék is jobb lehet, ha borókabogyót, zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet teszünk bele. Nem kell mindegyik, válogassunk ízlésünk szerint.

Egy „sima” lencsefőzelék vagy lencseleves számomra elképzelhetetlen zsálya és kakukkfű nélkül. Sőt, mivel előszeretettel teszek hozzá füstölt húst (leginkább főtt, füstölt csülköt), a borókabogyó is jól illik hozzá!

Csináljunk egy egyszerű ham & eggs-et, és szórjuk meg kakukkfűvel, oregánóval!

Süthetünk májat. Akár sertés, akár csirke, lényegtelen. Annyit kell tenni, hogy a feldarabolt májat megforgatjuk zsályás, rozmaringos lisztben, és kisütjük. Borsot is tehetünk bele, az sem fogja elrontani.

Korábban említettem a rozmaringos, fokhagymás, párolt sütőtököt (egy kevés só kell rá). Kiváló köret sült hús mellé.

Amikor szezonja van és tudunk venni ujjnyi vastag friss répát, tegyük egy tepsibe szintén fokhagymával és rozmaringgal (só is kell rá, de meg is borsozhatjuk). Locsoljuk meg egy kevés olajjal (nem kell sok) és néhány evőkanálnyi balzsamecettel. Be a sütőbe, amíg meg nem puhul (kicsit meg is fog pirulni). Önmagában is kiváló köret, de bármiféle krumpli mellé jó.

Próbáljátok ki a borsófőzeléket zsályával és/vagy kakukkfűvel. A fokhagymát se hagyjátok ki belőle!

Dobjatok össze egy jó salátát. Aprítsatok bele bármilyen zöldséget, amit találtok és szórjatok rá valami fűszert. Akár friss, akár szárított, nem lehet hibázni. Kevés olaj és balzsamecet, vagy borecet, esetleg citromlé, és jó lesz. Lehet tejföllel és majonézzel is, az is jó lesz. Mehet bele felkockázott főtt tojás és sajt is. Hogyha tejfölös, majonézes változatot csináltok, rakhattok bele főtt tésztát (csigatészta vagy szarvacska) és remek tésztasaláta lesz belőle, ami már önmagában is egy komplett fogás, de köretnek is jó.

Fogtok egy darab halat, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma, citrom, só és bors. Becsomagoljátok alufóliába, és be a sütőbe. Fél óra és kész. Akinek van otthon, locsolja meg szójaszósszal is, és mehet mellé felaprított gyömbér.

Szinte végtelen lehetőségeink vannak. Akár önmagukban használjuk, akár a maiak mellett, a régi magyar fűszereknek van létjogosultsága. Használjuk őket! Megéri.

Olvasói receptek: Mivel többen is megosztották velünk a saját receptjeiket, gondoltam nem árt, ha ide is bekerülnek.

Kisi tárkonyos, tejfölös krumplilevese:
Körülbelül 30 dkg darált húst egy kevés vajon megpirítok annyira, hogy egy kis színt kapjon. Majd lereszelek 3 sárgarépát bele, és azt is megdínsztelem kicsit, kevés sóval, és egy pici kakukkfűvel ízesítem. Ha kész, felengedem vízzel, és beleteszem a kockára vágott krumplit. amikor felfő, teszek bele szárított tárkonyt. Ezzel nem spórolok, finom íze van, csak nem szabad túlzásba vinni(egy jó teáskanálnyi azért belemegy). amikor a krumpi megpuhul, egy doboz tejfölt összekeverek egy kanál liszttel, kis vízzel és belekeverem a levesbe. Még pár percig fő, és kész is.

R0by grillezett csirkéje:
Nekem ezek közül a koriander a kedvencem. Csirkemell grillezéshez szoktam használni:
- 1 nagyobb pohár joghurt
- 2-3 kávéskanál koriandermag (jobb a frissen őrölt)
- 1 gerezd fokhagym áttörve, átnyomva
- pici só
Ezeket összekeverve 1 órán át kell pácolni hűtőben. Utána mehet is a grillre. A maradék pácban meg szoktam forgatni egy kis zöldséget. Cukkinit, gombát, stb..

Giorgio fűszervajas sült csirkéje:
recept terén nekem az egyik nagy kedvencem, ami ráadásul pofon egyszerű a kakukkfüves sült csirke. 15-20dkg vajat az ember egy tálban kirak a konyhába, mikor felpuhult össze kell keverni sóval, borssal, egy gerezd aprított fokhagymával és jó sok kakukkfűvel. az egész csirkét megmossuk, a gyomrába rakunk még kakukkfüvet, és egy fél citromot cikkekre vágva. aztán a vajjal szépen bekenjük az egészet, bele egy sütő tálba, alufólia rá, és 160 fokon 1 órát sütjük. aztán fólia le, hőfok fel (ha van légkeverés, az is bekapcs), és szépen megpirítjuk mindkét oldalát, miközben a leolvadt vajjal locsolgatjuk.

Azóta történt

Előzmények

  • Párapara - A megoldás

    Az évek óta fennálló erős párásodás végső megoldása: egyelőre működik a páramentesítés 15000 forintból.

  • Karácsonyi étlap

    A téli forgatagban bizonyára sokunk fejében megfordult már, hogy mi is legyen az asztalon karácsonykor?

  • Görögország autóstoppal

    Az utazás ezen formája nem veszélytelen, de összességében nagyon megérte elmenni, sok élményt szereztem!

  • 4th summer in the USA…

    …szóval negyedszerre is ott szorongtam az államokba tartó járat dugig tömött turistaosztályán.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.