2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Elektroncsöves erősítő: EL84 SE I.

Egy egyszerű, saját tervezésű és készítésű csöves erősítőm elkészítésének a bemutatása, I. rész.

[ ÚJ TESZT ]

Az erősítő rövid ismertetése

Korábban már próbálkoztam kisebb csöves erősítővel (ECL86 SE), és utánépítettem egy CHZ féle ECL86 PP-t. Igazából itt már meg is fogott az egész „csöves” világ, de az utánépítgetést nem érzem elég nagy kihívásnak, így nekiálltam egy saját tervezésű egyszerű erősítő fejlesztésének.

A végfokozat felépítését tekintve Single Ended, azaz "A" osztály. Ilyen üzemet feltételezve a pentóda kb. ~40% hatásfokkal üzemel, ami annyit jelent, hogy a végcső 12 W maximális anód disszipációjából 4,8 W vehető ki maximális hasznos teljesítményként, de ebből még lejön a kimenő transzformátor vesztesége, kb. 80% hatásfokkal számolva marad 3,8 W.

SE erősítőknél fokozottan figyelni kell a tápegység, a negatív előfeszültség minőségére. Minden tápegységben megjelenő zaj a kimenetre kerülhet, főleg ha az anódkövető meghajtó fokozat anódfeszültsége a kelleténél zajosabb.

A végfokozat több lokális és átfogó negatív visszacsatolást tartalmaz. Végcsőnek EL84-es pentódát alkalmaz, amely pentóda üzemmódba van kötve. Meghajtásnak egy ECC83 kettős trióda egyik triódáját alkalmazza anódkövetőként. Egyenirányítás szerepét egy EZ81 cső tölti be, így nincs szükség egyéb lágyindító elektronikára.

Kimenő transzformátor egy EI92 vasmagra készült 5,2 kOhm – 8 Ohm illesztéssel. A túlméretezett kimenő transzformátornak köszönhetően a mély hangok átvitele nem fog problémát okozni.
Végcső nyugalmi árama 45 mA, ami kb. -7 V negatív előfeszültségnél áll be.

A negatív előfeszültség előállítása az elektroncső fűtő feszültségének kétszerezésével történik. Nem stabilizált, így a hálózati feszültség változásával változik a negatív előfeszültség. Növekvő hálózati feszültségtől növekszik az anódfeszültség, és a negatív előfeszültség is, így a nyugalmi áram közel stabil marad. Anód áram megfutás ellen véd az egyenirányító cső viszonylag nagy belső ellenállása, amin növekvő anódáram esetén nagyobb feszültség esik, így csökken az anódfeszültség és vele az anódáram is.

Az erősítőt éleszteni, és nyugalmi áramát beállítani csak akkor lehet, ha mindkét végcső a helyén van. Egy végcső esetében a kisebb anódköri áram miatt az egyenirányító csövön kisebb feszültség esik.

Miért "A" osztály ?

Otthoni zenehallgatásra nagy érzékenységű hangsugárzók mellett elég kisebb teljesítmény is. Az "A" osztályú erősítőkben az erősítendő jel, a teljes periódusa alatt egy aktív elemmel találkozik egy fokozaton belül. Tehát ha szinuszos jelről beszélünk a teljes (pozitív és a negatív) jelperiódus alatt folyik áram az aktív eszközön. Így más osztályokhoz képest, torzítás csak az aktív elemen keletkezik, amihez nem adódik más járulékos torzítás, mint például a "B" osztályú erősítők keresztezési torzítása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.