2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Elektroncsöves erősítő: EL84 SE I.

Egy egyszerű, saját tervezésű és készítésű csöves erősítőm elkészítésének a bemutatása, I. rész.

[ ÚJ TESZT ]

Végfokozat

Egy alapkapcsoláshoz képest ez kicsit eltúlzott. Kis teljesítményű csöveknél nemigen szoktak külön negatív rács előfeszültséget használni, hanem egy katód ellenállással megoldják a rajta eső feszültség segítségével. JLH könyve alapján katód ellenállás elhagyásával, és negatív rács előfeszültséggel kicsit nagyobb teljesítmény vehető ki alacsonyabb torzítás mellett.

Az erősítő egyik tanárom javaslata alapján lett tervezve. Ez annyiról szól, hogy a visszacsatolással a sávszélességet növeljük, majd a hangszóró előtt ezeket linearizáljuk. Az így keletkezett torzítás elméletileg kellemes, és nagyobb hangerő érzetét kelti. A kapcsolásból ez egyszerűen kiiktatható. R13 C6 R15 C33 helyére csak egy 2-3,3K-s ellenállást kell beültetni, és C34 R16 C8 L1 alkatrészeket kihagyni.

Az alkatrészek minőségére három ponton érzékeny a kapcsolás. Első és legfontosabb a kimenő transzformátor. Érdemes túlméretezni a vasmagot a jó mélyátvitelért, és rétegesen tekercselni a jobb magas átvitelért. Persze, használható rádióból bontott kimenő transzformátor is, a negatív visszacsatolás valamilyen szinten képes kompenzálni egy gyengébb transzformátor átvitelét.
Másodikként a két cső közötti csatoló kondenzátorra érdemes figyelni.

Értéke 330 kOhm-os rácslevezető ellenállás mellett minimum 22 nF ( -3dB-es pont 21 Hz-en ). Feszültségére figyelni kell, mert ha az előerősítő cső megszakad, akkor ezen a ponton 250 volt jelenhet meg, ami a kondenzátort átütheti. Ez a végerősítő csőre is károsan hatna. Én ide egy orosz 47 nF 400 V olaj-papír kondenzátort használtam.

Harmadik alkatrész, ami jelentősen befolyásolja a hangminőséget, a meghajtó trióda katód komplexumában lévő C5 kondenzátor. Az alacsony feszültség miatt (max. 2 V) olcsón beszerezhető jó minőségű kondenzátor. Kapacitásra 10uF 16V elegendő ( -3dB 13 Hz ).

Kimenő transzformátor

5,2 kOhm : 8 Ohm.
Vasmagból, ha nem esünk túlzásokba, akkor már a 20-30 Watt körüli magokra meg lehet tekerni a kimenő transzformátort. Légrésből 0,1-0,2 mm elegendő.

Kimenő trafót egy aukciós oldalon vásároltam. Eszközök és anyag hiányában ez jóval olcsóbb megoldásnak tűnt. Szép méretes vas, de a tekercselés hagy maga után némi kivetni valót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.