2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy újabb retro-csoda: IBM PS2 L40 SX

Mostani cikkem főszereplője a címben is szereplő ős-laptop, mely az IBM-gyár futószalagjairől jött le...

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés, végszó és egy kis adalék

Összegzés

Ahogy megláttam az IBM eme kreálmányát, a PS/2 L40 SX-et, rögtön belopta magát a szívembe. Mindig is szerettem az ilyen bumszli, tégla alakú gépeket és ez a laptop szerintem pont ilyen. A korához képest szokatlan és egyben lenyűgöző funkciókat tartogatott az akkori vásárlóknak és a mostani retrogép-őrülteknek, mint például a páratartalom- és hőmérsékletérzékelő, a kijelzőfedél lecsukására aktiválódó készenléti üzemmód, vagy az automata processzor órajel-szabályozás. Ez egy olyan szerkezet, ami véleményem szerint még a legkomolyabb laptop-gyűjteményekben is méltó helyet foglalhat el.

Végszó

Köszönöm, hogy elolvastátok a cikket. Lehet, hogy kicsit tartalmasra sikeredett, de próbáltam minden fontos dologról részletesen beszámolni. További szép napot kívánok:

FerroChrom

Update, 2009. június 21.

#1: Átszerkesztettem a cikket az aktuális "Logout-szabványra", vagyis lehet lapozni a cikk egyes részei között.

#2: Az összes képet áttöltöttem a webtárhelyemre, valamint a kis képek nagy verzióját is meg lehet mostantól tekinteni.

#3: .mf kérte, hogy készítsek egy-két képet a gép belsejéről. Egy régi laptop-merevlemez tesztelése miatt pont szét kellett szednem a laptopot és eszembe jutott a kérés is, így lőttem pár képet a belsőségekről:

[Nagyobb változat]

[Nagyobb változat]

[Nagyobb változat]

[Nagyobb változat]

#4: Újracelláztam az akkumulátort.

[Nagyobb változat]

Először is, a fenti képen látható "hurka-köteget", vagyis a régi cellákat kellett eltávolítanom az akkumulátor-pakk házából. Jól látjátok, a képen 18 cella található.

[Nagyobb változat]

Összekészítettem, hogy majd mire lesz szükségem: 18 akkucellára, egy forrasztópisztolyra, némi kábelre, egy csípőfogóra, egy kis forrasztó-ónra és persze az akku-házra. A cellák méretben nem azonosak az eredeti cellákkal, méretük a normál "AA" ceruzaelemek méretének felel meg. Ettől függetlenül pont befértek a házba.

[Nagyobb változat]

Elkezdtem sorbaforrasztani a cellákat. A művelet körülbelül 40 percig tartott.

[Nagyobb változat]

Kész is van, már csak össze kell ragasztani a házat.

[Nagyobb változat]

Hogy rendesen összeragadjon a ház, egy kis nehezéket is raktam a házra. Esetünkben ez egy szerverház volt.

#5: Kipróbáltam a hőmérséklet-érzékelőt: betettem a laptopot egy légkeringtetéses sütőbe, ami 50 fokra volt állítva. Körülbelül 10 percig hagytam bent, de semmi nem történt. Tovább már nem próbálkoztam, mert kezdett eldeformálódni a laptop teteje (megpúposodott a műanyag). Szerencsére utána visszanyerte eredeti alakját.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.