2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy újabb retro-csoda: IBM PS2 L40 SX

Mostani cikkem főszereplője a címben is szereplő ős-laptop, mely az IBM-gyár futószalagjairől jött le...

[ ÚJ TESZT ]

Külső felépítés

Most, hogy minden fontos dolgot megcsináltam a laptoppal kapcsolatban, elérkezettnek láttam az időt, hogy a gépet kívülről is bemutassam.

[Nagyobb változat]

Ha összecsukott állapotban vesszük szemügyre IBM-ünket, valószínűleg mosolygunk egy jót. A mai Thinkpad-ekkel összehasonlítva iszonyú bumszlin néz ki, de szerintem nagyon szép a szerkezet.

[Nagyobb változat]

Főleg akkor tetszik nekem a legjobban, mikor ki van nyitva.

A dolgok elrendezése a szokásos, bár mai szemmel nézve elég spártaian hat a belső környezet: sok olyan dolog nem található még meg rajta, ami a mostani gépeken szériatartozéknak számít, mint például egérmozgató eszköz, optikai meghajtó, vagy akár színes kijelző.
Legalul csakis és kizárólag a billentyűzet található, felette pedig az állapotjelzők sora látható.

[Nagyobb változat]

[Nagyobb változat]

Az állapotjelzőkkel kapcsolatban egy érdekes megoldásnak lehetünk szemtanúi. Ezen gépnél nem LED-eket használtak az IBM mérnökei, hanem különleges LCD-kijelzőket. A különlegességük abban rejlik, hogy ha egy ikon nem aktív, akkor egyszerűen elsötétedik a helye.

A teljes panel, balról jobbra:

Economy Switch: erről a kapcsolóról már tettem említést a BIOS kivesézésekor; az A kapcsolóállásban a gép automatikusan szabályozza a processzor órajelét, amíg az M kapcsolóállásnál a BIOS-ban megadott fix órajelet használja a laptop.
Carrier Detect: ha számítógépünkbe van építve telefonos modem és létre tudunk vele hozni telefonos kapcsolatot, akkor ez a visszajelző mutatja nekünk, ha a telefonos kapcsolat éppen aktív.
Speaker: ha a hangszóró éppen csinál valamit (például pittyen egyet), akkor ezzel egy időben ez a visszajelző is felvillan, valamint folyamatosan villog jelezve, hogy a hangszóró működése engedélyezve van a BIOS-ban.
Battery Status: három állásban mutatja, hogy mekkora az akkumulátor töltöttsége. Ha a hálózati töltő is csatlakoztatva van, akkor egy kis nyíl is megjelenik az indikátor bal oldalán, ami azt tudatja velünk, hogy az akku töltődik.
Dew Point (Humidity): ha olyan környezetbe visszük bekapcsolt laptopunkat, ahol a páratartalom 5% alatt vagy 95% felett van, akkor a gép készenléti állapotba kapcsol és ezzel az indikátorral jelzi, hogy a környezet páratartalma nem alkalmas a működésre. Ha nincs bekapcsolva a gép és például 96%-os páratartalmú környezetben szeretnénk bekapcsolni, akkor szintén felvillan ez a visszajelző és a masina be sem fog kapcsolni. Érdekes egy dolog, még soha nem is találkoztam ilyennel más laptopokban!
Temperature Out of Operating Range: ha a laptop 4°C alatti vagy 35°C feletti hőmérsékletű környezetbe kerül, akkor készenléti üzemmódba kapcsolja magát és felvillan ez az indikátor, hogy a környezet hőmérséklete nem alkalmas a gép használatára. Itt is érvényes, hogy ha már eleve ilyen környezetben szeretnénk beüzemelni a gépet, akkor nem fog bekapcsolni, hanem csak ez a visszajelző fog felvillanni.
Fixed Disk Drive In-Use: a merevlemezes meghajtó aktivitását jelzi.
Diskette Drive In-Use: a hajlékonylemezes meghajtó működését mutatja.
Numeric Lock: akkor aktív, ha a Num Lock funkció aktív.
Caps Lock: ha jelez, akkor a Caps Lock funkció aktiválva van.
Scroll Lock: a Scroll Lock üzemmód aktív állapotát jelzi.
Suspend Mode: Akkor jelez, mikor a laptop készenléti üzemmódba kapcsolta magát, vagy mikor mi kapcsoljuk készenléti üzemmódba, például a kijelzőfedél lecsukásával.

Járjuk körbe a gépet!

[Nagyobb változat]

A laptop elülső részén vala a nagy semmi, csak szellőzőrácsot találunk itt.

[Nagyobb változat]

Bal oldalon sincs túl sok látnivaló, itt is csak szellőzőrács van, illetve az opcionális modem portjainak helye, amit jelen esetben egy kis műanyag lap zár el a külvilágtól.

[Nagyobb változat]

[Nagyobb változat]

Úgy néz ki, hogy mindent a hátulsó frontra zsúfoltak össze az IBM eme gyöngyszeménél. Ha balról jobbra haladunk, akkor a következő elemeket találjuk: hálózati adapter csatlakozója, PS2 billentyűzet/egérport, LPT-port, COM-port, akkumulátor, D-SUB-csatlakozó, valamint a dokkoló(?) illesztőfelülete. Sajnos a legnagyobb, bal oldali takarólemez már akkor hiányzott, mikor megvásároltam a masinát.

[Nagyobb változat]

Jobb oldalon egyedül csak a kor adatmozgató eszköze, a floppy meghajtó foglal helyet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.