2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy Ryzen gép kezdete

Egy jó játékgép-konfigurációt szerettem volna összeállítani és ehhez kerestem a megfelelő hardvereket.

[ ÚJ TESZT ]

Tápegység

A tápegységgel sokan úgy vannak, hogy egy 600W-os vagy akár egy 750W-os táp milyen jó, és az biztos nem megy tönkre, hiszen NAGY, és jó nekem az 5-6 ezer forintos is, adja azt, amit kell, és ennyi. Igen ennyi, az első bajig. Akkor viszont vihet mindent, alaplap, proci, memória, VGA, ezek közül bármit és mindent! Ezt nem fogod kivédeni, nem fogod megmondani a tápegységednek, hogy „légyszi csak a procit vagy csak a memóriát tedd tönkre”, mert őt nem érdekli a te kívánságlistád, ezért kicsit jobban kell megválasztani a tápunkat, ami adja a védelmet, a stabilitást és a terhelést is bírja, ami kell a gépünkhöz!

Egy játéknál vagy egy komoly terhelésnél, mikor oda kell adnia magát, akkor a tápegység szolgáltatja a megfelelő „nyomatékot”, hogy igenis akkora teljesítményt nyújtson, amekkorára a gépednek szüksége van! Így ezt sem bíztam a véletlenre, és itt is sok olvasgatás, videók, fórumok segítettek a kiválasztásban. Ne sajnáljuk se az időt, se az energiát arra, hogy megkeressük a nekünk való tápegységet. Az árakról már nem is beszélve.

Általánosságban, a gép összértékének kb. a 15-20%-át lenne reális a tápra költeni! Itt nem azt értem, hogy vegyünk gépet 1 millióból és akkor 200 ezerért vegyünk tápot, de azt a 16 vagy akár azt a 25-30 ezret ne sajnáljuk, ha már veszünk egy 250 ezret érő gépet!

És végezetül a garancia. Igen, ez egy jó meglátás. Sajnos nem minden kereskedő adja a gyártói garanciákat a termékükre, ami némely esetben akár 10 év is lehet! Igen jól írtam, 10 ÉV! Tehát amikor arról beszélek, hogy kinéztem egy tápegységet a gépembe 27.000 Ft-ért, de kaptam mellé 10 év garanciát, jól tettem vagy sem. Ezt rátok bízom! Itt amúgy egy Seasonic Focus Plus 550 Gold-ra (SSR-550FX) (10 ÉV garanciával) esett a választásom.

További információk: Melyik tápegységet vegyem? fórum de külön köszönet a segítségért schawo és Hunork-nak

Tápegységet is kipipálhatom, jöhet a videókártya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Szkájlék most már Ryzsen élnek!

    Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek!

  • "Hulk" Metis

    Halk is, meg zöld is, ezért lett Hulk, de vajon kordában tud tartani egy aprócska gép egy 1080-at?

  • Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

    Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből.

  • GT 1030 - Kicsi a bors, de erős?

    Kíváncsi voltam, hogy mire is elég mai, illetve régebbi játékoknál egy GT 1030-as kis kártya teljesítménye.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.