2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy Ryzen gép kezdete

Egy jó játékgép-konfigurációt szerettem volna összeállítani és ehhez kerestem a megfelelő hardvereket.

[ ÚJ TESZT ]

Hűtések

Kétféle hűtésről beszélhetünk, ház -és processzor hűtésről. Itt mindkettő fog kelleni, mert a processzorom „X” jelzésű, és már fentebb leírtam, ehhez gyárilag nem adnak hűtőt, hiába BOX-os. Először menjünk a processzorhűtő felé. A házat már régebben kinéztem, ezért az már meg is volt. Nekem egy Thermaltake Core V31-em van:

Nagyon tetszik, és ajánlani is tudom. Bár én a legkisebbet vettem, így ebbe a házba a leírása alapján 155 mm-es hűtőt lehet belerakni (aki ennél nagyobbat szeretne, annak ott vannak a testvérei), így ez hamar le is szűkítette a listámat. Keresnem kell max. 155 mm magas hűtőt. Ez nem ilyen egyszerű, hiszen többféle hűtő létezik (és nem mindegyiknek van AM4 lefogatása), de erre is vannak megfelelő fórumok, ahol készséggel segítenek ebben, illetve vannak táblázatok, tesztek, videók, amik elolvasása, megnézése után akár én magam kinézhetek egyet és saját felelősségre megvehetem (ez utóbbit én inkább elkerültem, hiszen ha már kiadok egy kisebb vagyont a gépemre, nem szeretném hazavágni, mert saját szakállamra kinéztem egy olcsó hűtőt, ami vagy jó lesz, vagy nem)! Így az elsőt opciót választottam, és némi segítséggel meg is született a hűtőm: Arctic Freezer 33 eSports Edition White:

Több színben is kapható, így csak színre kellett választanom. (Persze, volt több ajánlott is, megnéztem mindegyiket, de ez valamiért jobban tetszett.) Az ára is kellemes volt, ráadásul még akció volt az egyikre, ezért gyorsan rácsaptam! Erről a hűtőről annyit kell tudni, van hozzá gyári paszta, így azt nem kell venni, ha nem szeretnénk. Ha mégis úgy döntenénk, hogy veszünk másikat, mert nem tetszik, vagy mert nem bízunk meg benne, akkor elmondom, hogy egy Arctic MX-4-es van benne. (A többit rátok bízom!)

Viszont ha már hűtés, akkor a ház hűtéséről se feledkezünk meg! Oda szintén a ház adatlapja alapján vásároltam hűtőt! Ebbe elég szépen lehet hűtőventilátorokat rakosgatni, különböző méretűeket, de ezt sem szabad félvállról venni, hiszen ha nem szellőzik a házad rendesen, nem kapnak az alkatrészek friss hűvös levegőt, túlmelegszenek és akkor annyi lesz nekik. Itt ismét fórumok oldalait olvasgattam, kérdezgettem és erre is hamar megkaptam a választ: előre 2 db 140mm-es Alpenföhn Wing Boost 2 plus Kék:

hátra pedig 1 db 120mm-es Enermax BOL.Quiet Lepa Blue:

További információk: Milyen CPU hűtőt vegyek? fórum de külön köszönet a segítségért jim bcs –nek
További információk: Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA fórum de külön köszönet a segítségért Grózi és dqdb –nek

Tehát a hűtőket is kipipálhatom, jöhet a tápegység.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Szkájlék most már Ryzsen élnek!

    Egy hosszabb PC nélküli időszak után az új gépet raktam össze. Vigyázat, szókimondó szövegek!

  • "Hulk" Metis

    Halk is, meg zöld is, ezért lett Hulk, de vajon kordában tud tartani egy aprócska gép egy 1080-at?

  • Athlon X4 740 vs Ryzen 3 2200G

    Rövid kis tesztnek indult, de hetekig tartó szívás és szenvedés lett az "új gépet vettem" esetből.

  • GT 1030 - Kicsi a bors, de erős?

    Kíváncsi voltam, hogy mire is elég mai, illetve régebbi játékoknál egy GT 1030-as kis kártya teljesítménye.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.