2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

[Égt]: Én és a Galaxy Tab, az első év

18 hónap után már össze lehet foglalni, hogy mit is jelent egy tab, amikor kézben van és nem kibicelnek.

[ ÚJ TESZT ]

Mire használom?

Alapvetően két típusú dologra: ha menet közben kell valamit csinálnom vagy ha nem akarok az asztali gépem előtt görnyedni.

Nekem fontos, hogy ha kimozdulok a lakásból, akkor is lássam, hogy mi történik a rendszereimmel. Szerverek állapotjelentése, terhelési grafikonok, stb. mind meg tudom nézni tabról is.

Párszor nagy segítség volt, hogy van rá terminál emulátor ssh klienssel. Álltam már meg út szélén, hogy valami sürgőset buheráljak egy szerveren, ami nem várhatott, míg hazaérek. Jó dolog ez, a szabadság legfőbb eszköze.

Összességében gyakorlatilag egy mobil iroda, terminállal, amire nekem kell, arra bőven elég. Fogok én még erre ipari vezérlést meg termelésirányítást, felügyeletet rakni, fejleszteni...

Másrészt rengeteget olvastam rajta. Több ezer oldal pdf-et, doc-ot: könyveket, doksit, ezt-azt. A pdf-et kényelmesen lehet úgy olvasni, hogy felnagyítom látható méretre és újratördeli. Ez jó, mert ágyban is lehet olvasni, nem kell mindig a széken, a desktop előtt nyomorogni. Nekem ez utóbbi már fárasztó.

Olvastam rajta pár ezer ppt szlájdot is, mindenféle melóval meg egyébbel kapcsolatos, hivatalos cuccot. És nem, nem mondok olyat, hogy puskázni is kitűnő (lenne, ha szükségem lenne rá :) )

Elvileg filmet nézni is jó. Gyakorlatilag azt úgyis nyugis helyen kell, ahol nem zavarnak, elterülve, mint a nagy Alföld, erre még jobb a desktop gép monitora, kifordítva. Meg ha desktopon nézem, akkor a gyerek hoz pattogatott kukoricát magának a filmhez, amit lehet lejmolni, első osztályú a kiszolgálás:)

Egyébként is jó dolog, hogy elindulunk családostul hosszabb útra, elég csak hátraadni a tabot a gyereknek és akkor csend van :) Ez a mai fiatalság képes realtime közvetíteni msn-en, hogy mit előztünk az autópályán...

A felhasználás lényege, hogy szegmentálni kell, hogy ki mit akar csinálni, és amit sokat csinálna, arra céleszközt kell keríteni. Pl. zenét is lehet pc-n hallgatni, de aki sokat hallgat villamoson zenét, annak nyilván kell valami mp3 lejátszó. Én sokat olvasok, amit nem szeretnék monitoron, nekem erre a tab kiváló.

Hogy megérte-e? Minden fillért... Persze másképp nézem a költségeit úgy, hogy melós gép, kötbértől ment meg, mintha valaki csak szabadidős eszköznek veszi. Ez a harmadik mobil számítógépem, de ez az első, ami azt és úgy csinálja, ahogy elképzeltem.

Egy bajom van: a Tab 10.1-ben már olyan hardveres változtatások vannak, az már nekem nem szimpatikus (pl. ismereteim szerint nem tud pendrive-ként üzemelni, nem lehet simán rámásolni anyagokat). Úgyhogy lesz 10 collos tabletem, de az jó eséllyel valamelyik 4+1 procis 10 collos tegra3-as tablet lesz, az se baj, ha Asus felirattal...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.