2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

DIY fejhallgató felújítás project

A cikkben nem másról lesz szó, mint az AKG K-240 Sextett vintage fejhallgató helyrepofozásáról.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Hogy, mit is érdemes tudni a Sextettről?

Ezt a modellt az AKG cég, 1975 és 1979 között gyártotta. Nevét arról kapta, hogy a főmembránja mellett, 6db passzív csillapítómembránja van. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a legfiatalabb Sextett is már túl van a harmincon, a magyar használt piacon, mindig rendre felbukkan havi rendszerességgel 1-1 példány (nem is beszélve külföldről).

Kiváló anyagminőségű konstrukcióról lévén szó, ki lehet fogni egész jó állapotú példányokat. Azonban az évtizedek kegyetlenségének következtében még a viszonylag jó állapotú Sexi-nek is szüksége van egyes elemeinek felújítására, cseréjére.

Először körülbelül 2 éve kerültem közelebbi kapcsolatba ezzel a fejhallgatóval. Akkoriban egy Superlux HD-668B fejhallgatóm volt, erről szerettem volna feljebb lépni, és ekkor ajánlották figyelmembe ezt a típust.
Miután megszületett az elhatározás, már csak találnom kellett egy megfelelő példányt. Több hét aktív keresgélés után végül a Hardveraprón bukkantam rá egyre. Az üzlet lebonyolítása legnagyobb örömömre gördülékenyen zajlott, így pár nap alatt már a kezembe is tudhattam.

A hangjával nagyon elégedett voltam, azonban az állapota, illetve kényelmi szempontból hagyott némi kivetnivalót. Ekkor jött az ötlet, hogy fel kéne újítani. Hosszas keresgélés után számos megoldásra bukkantam az interneten, amit már korábban alkalmaztak a problémák orvosolására. Meg is valósítottam ezeket a legjobb tudásom szerint, azonban egyrészt nem mindig a legjobb, pláne nem a legköltséghatékonyabb megoldást sikerült véghezvinni. Később el is adtam a fejhallgatót.

Nemrég azonban újra a kezeim közé kaparintottam egyet (utána pedig még kettőt :D) és innen jött az ötlet, hogy a mostani felújítási kísérletemet dokumentálni fogom.

Cikkemben, tehát kísérletet teszek néhány technika bemutatására, melynek segítségével jobbá tehetjük házi kedvencünket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.