2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Precision M4600: mobil munkaállomás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sikerült kezeim közé kapni a Dell új melós modelljét. Lássuk hát, mire is képes a fémtégla!

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés

Vegyes érzéseink lehetnek a Precision M4600-zal való személyes találkozó után. Egyrészt némileg megilletődve fog az ember a kezébe egy olyan notebookot (hiába mobil munkaállomás, mégiscsak erről van szó), aminek az árából már használható autót is kapni. A feszélyezettséget csökkenti ugyanakkor a szürke eminenciás külső: semmi hivalkodás. Egy fekete Rolls Royce ez a rikító sárga Lamborghinik között.
A felépítés és a kivitel minden tekintetben igényes; a csatlakozók szorulását egyelőre tudjuk be az újdonságnak. Bár nem a gép szerves része, de a Dell helyében mindenképp megfontolnám a tápegység praktikusabbra váltását.

Az M4600-at teljesítménye a hordozható kategória felső részébe helyezi (noha még vastagabb pénztárcával ez tovább fokozható), talán még az asztali gépek között sem vallana szégyent. Elődjéhez képest örvendetes az új illesztők (USB 3.0 és SATA3) támogatása, a jobb hűtés (külön ventilátorok a CPU-nak és a GPU-nak), valamint a képarány változásának köszönhető numerikus billentyűzet. Még a mobil munkaállomások között is kiemelkedő, hogy az optikai meghajtóval kiszedése nélkül van lehetőség egy gyors SSD és egy nagy HDD egyidejű használatára. Igaz, ez szinte kötelező is, mert különben hiába a 7200-on pörgő merevlemez, bizony nagyon visszafogja a házban rejlő vadállatot.

A vetélytársak közül igazából a HP EliteBook 8560W-hez lehetne hasonlítani tesztalanyunkat. Erről itt a Prohardveren is volt hír annak idején.

Az EliteBookból ha valamelyik akciós kész konfiguráció megfelel nekünk (pl. kb. a fentivel egyező tudású XU083UT#ABA), akkor azt akár 1549 dollárért megkapjuk – azaz kb. négyszáz dollárral olcsóbban. Cserébe le kell mondanunk a második merevlemez és az optikai meghajtó egyidejű lehetőségéről. Ha viszont egyedileg szeretnénk konfigurálni a gépet, akkor máris a Dell ára felett vagyunk 25%-kal. A HP modellje ugyanakkor pár milliméterrel nagyobb, és legalább fél kilóval (!) nehezebb is. Egy hasonló tudású konfiguráció a magyar HP oldalon bruttó 571ezer körül kezdődik (és a négymagos processzorokhoz is csak 4 GB memória kapható – Nooormális???). Mintha 300 forinton váltanák a dollárt HP-ék…

Ha már a magyar kereskedők parasztsága nem túl ügyfélközpontú árazása került szóba, magyar Dell-forgalmazóból is akadt olyan, ahol nettó 2800 dollárnak megfelelő forintot akartak elkérni tőlünk ugyanezért a M4600-as összeállításért.

Ugyan angol billentyűzettel és angol Windowszal kértük, de mindkettőből magyart kaptunk. Így hát azzal kezdődött a birtokba vétel, hogy újratelepítettük az operációs rendszert – ott már választhattunk a nyelvek közül. A Dell képes volt egyéni Windows 7 lemezt készíteni (amin amúgy a „Microsoft” szó sehol nem szerepel), de arra már nem futotta, hogy legalább az alapvető meghajtók felkerüljenek rá. Így hát egy másik gépen letöltöttük a LAN-meghajtót, pendrive, telepít, aztán hurrá. Kb. 1,1 gigányi meghajtót sikerült még letölteni, amihez ezúton is gratulálnék a fejlesztőknek.

Ami tetszett:
* 15”-os kijelzőn full HD felbontás, elég tág látószöggel
* Nagy teljesítmény
* SSD+HDD hely az optikai meghajtó mellett

Ami nem tetszett:
* Kicsit vaskos, a tápegység kényelmetlen.
* Nem éppen olcsó, némely opcionális bővítmény irreálisan túlárazott.
* A csatlakozók túl szorosak, mégsem érintkeznek megfelelően.
* Ilyen géphez lassú HDD

Frissítés 1.: Ebben az árkategóriában triviálisnak tűnhet, de az átlaglaptopon felnőttek számára mellbevágó tapasztalat következik. Kolléga M4600-asának a kijelzője megszűnt működni. Forgalmazót felhívjuk, hogy hova vigyük a gépet szervizelni. A válasz az, hogy meg ne mozduljunk, ellenben mondjuk a címünket. Pár órán belül márkaszerelő kiérkezik, megterít, gépet szétbont, panelt cserél stb. és addig krampácsol, amíg minden újra tökéletesen nem működik. Igen, bizony. A fenti, vastag árban benne foglaltatik a helyszíni garancia 2015-ig.

Ha a gépen érzékeny adatok, források, levelek vannak, nagyon nem mindegy. Az Acernél pl. az egyértelműen panelcserére szoruló gépet Csehországba kellett volna kiküldenünk. A garancia miatt még a vinyót sem szedhettük volna ki belőle.

Frissítés 2.: Azóta kiderült, hogy az általános magyarországi ár kb. 2800 dollár körül van. A cikk írásakor 180-on állt az árfolyam, most 215-ön. Ennek köszönhető, hogy mostanában kb. 600 000 forintot kérnek el ezért a gépért, nettó. Hinnye!

Frissítés 3.: A kollégák tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a LAN aljzat kritikán aluli. Egyrészt maga az aljzat annyival mélyebben van a hátlap mögött, hogy néhány előregyártott Ethernet-kábel már erőltetve sem tud bekattanni. Másrészt csatlakozótól függetlenül több helyről hallottam érintkezési problémákról panaszkodni. Az előbb említett ár mellett ez nekem már válóok lenne.

Frissítés 4.: Szintén több helyről visszahallott panasz, hogy a gyakran használt aljzatok ergonómiailag teljesen átgondolatlanok. Ha valaki rendszeresen hurcolja a gépét, a hátulra került táp- és RJ45-ös aljzatokhoz elég macerás hozzáférni. Ráadásul a Dellnél (illetve a beszállítójánál, a Flextronicsnál) úgy látszik, nem hallottak még a pipa alakú dugókról. Így most a gép fenekéből még megtörve is legalább 6 cm-re kiáll a tápkábel, feleslegesen elvéve a helyet az asztalon.

Frissítés 5.: Az egyik gépbe került mSATA SSD kártya is. Nem túl nehéz berakni, rendben működik is, de... Nagyon közel van a foglalat az audio blokk valamilyen fontos részéhez, így csöndes irodában kb. a HDD fejmozgatásához hasonló hangerővel ciripel az SSD meghajtó működés közben.

Frissítés 6.: A pedánsakat zavarja, hogy a Delltől letölthető összes meghajtó felrakása után is van az Eszközkezelőben egy "PCI Serial Port", amihez a Windows sem talál meghajtót. Nem tudjuk, mi lehet, mert az összes szembeötlő periféria rendben működik.

Frissítés 7.: A gép időnként magától visszakapcsol hibernálásból (azaz kikapcsolt állapotból), ha akkor még tápra van dugva. Kihúzott táppal nem tapasztaltunk ilyet. Az egyik ilyen spontán bekapcsolást lecsukott kijelzővel követte el (már egészen gagyi laptopok is képesek ilyenkor automatikusan elaludni) - még szerencse, hogy feltűnt a táskából kiszűrődő fény.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.