2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell Mini - Horrorra akadva

Egy sokat szenvedett Dell Mini 1012 netbook rögös, de sikeres útja a normális működés felé.

[ ÚJ TESZT ]

A töltő

Mikor a töltőre vetettem a tekintetemet, már tudtam, hogy ez a gép olyan képzeletbeli utazásra hív, amiből előbb-utóbb Prohardveres cikk lesz.

Kedves olvasók! Reménykedjetek, hogy ti nem fogtok találkozni olyan emberekkel, akik egy hordozható gép töltőkábelének kontakt hibáját szilikon ragasztóval oldják meg. De ez nem volt elég, bevetettek itt még zsugorcsövet és celluxot is a siker érdekében. Minden esetre ezt én siker helyett inkább katasztrófaként könyvelném el.
Most komolyan, hogy juthat valakinek eszébe egy mobil számítógépet láncra verni? A töltő ott fityeg az oldalán, akárhová viszi az ember. Mivel nem ismertem az alkotót, gondolataimban elneveztem MacGyver-nek, de szerintem még ő sem lett volna ennyire leleményes.

Nem volt opció, elkezdtem kiszabadítani a töltőt. Szerencsére minden háztartásban van orvosi szike, így nálam is. Azzal viszonylag könnyű menetnek mondható a dolog, 1-2 perc faragás és feszegetés után szépen le is jött egyben a cucc. Ez után pedig már csak el kellett ugranom a hobbi elektronika boltba egy kábelért. 650 Ft. Gyakorlatilag ennyiből meg is oldottam a töltő defektjét.

Bár a töltő is hordozott magában néhány meglepetést: kedves MacGyver barátom a csavart inkább kidobta és pillanatragasztóval ragasztotta össze közvetlenül az után, hogy két pattintós kapcsot letört róla.
Én a szikével az oldalamon nem ismerek akadályokat, így ez sem jelentett problémát. Persze az adapter belsejében meglepett volna, ha igényes forrasztásra utaló nyomokat találnék...
Persze, hogy ott is kókányul forrasztgatott, de szerencsére a belsőt nem sértette meg semmivel, így a felesleges forrasztóanyagok és a régi kábel eltávolítása után végre az új kábel méltó helyére került.

Biztos ami biztos én inkább fekete szigetelő szalaggal biztosítottam a töltő integritását, hiszen ezek a kínai kábelek egy idő után úgy is javításra szorulnak. (A régi kábelt azért megőriztem, hátha összefutok valamikor MacGyver-rel és segítségére lehetek abban, hogy felkösse magát.)

Ám ez után jött az igazi móka! Észrevettem, hogy a laptopban lévő DC konnektor kicsit lötyög és néha megszakad a töltés/tápellátás ha vadul mozgatom a gépet. Áhhá! MacGyver biztosan ezért használt ragasztót...
Ezek után kérdem én, hogy mivel lehet indokolni a gépben lévő csatlakozóban csücsülő fél méteres fogpiszkálódarabokat?

Na ekkor már kész voltam, mint a házi feladat, le kellett ülnöm gondolkozni, hogy hogyan szedjem ki. Sajnos nincs ennyire pici csipeszem ami oda beférne. Eszembe jutott: fogpiszkáló! Na ne, lehet, hogy más volt eredetileg benne és fogpiszkálóval akarta kiszedni MacGyver is, csak hát balul sült el. Végül csak nekiálltam operálni tűvel, a legvékonyabb csipeszemmel és fogpiszkálóval! Miközben operálgattam azon gondolkodtam, hogy mégis mi vezérel valakit arra, hogy fával tömjön ki egy töltő konnektort. Két variáció jutott eszembe:

1.)
- Te Józsi, szúrjunk má' ki a Lillával.
- Há' szúrjunk Karcsi, na de hogy?
- Dugjunk pickállót a laptopjába!
- Háhá, dugjunk!

2.) Lilla elvitte a kontakt hibás gépét MacGyver-hez, gondolván, hogy ő majd megjavítja.
- Na és hogyan javítottad meg a gépet?
- Há' tettem bele pickállót.
- Na és jobb lett?
- Nem. De rosszabb se.

És valóban így van, mert a farönkök eltávolítása után se lett jobb vagy rosszabb.
Képet szívesen mutatnék róla, de nincs az a fényképező ami ebbe a lyukba be tud fókuszálni és értelmes képet csinál az esetről (pontosabban nekem nincs).

A DC konnektor még mindig lötyög, de nekem megvan az az előnyöm, hogy tudom hol kell kitámasztani. Megcsináltam, de úgy még rosszabb lett. Valószínűleg beljebb van valami gond, vagy a töltőn lévő Jack másabb picit, mint az eredeti. Így is totál használható, ezért úgy döntöttem, ezt a részt tovább nem buzerálom, leteszem az asztalra, feltölt és viszem amerre kell. Esetleg ha valakinek van tippje ez ügyben, várom a hozzászólását a cikkhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.