2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Csináld magad OpenWrt

Az OpenWrt Image Generator segítségével saját firmwaret állíthatunk össze. De miért is jó ez nekünk?

[ ÚJ TESZT ]

Okok, és előzmények

Bizonyára sokatok használ linux alapú firmware-t routerén, mivel az olcsó routerek gyári tudása, kezelőfelülete és gyakran megbízhatósága sem bizonyul elfogadhatónak. Az egyik legnépszerűbb ilyen firmware az OpenWrt. Számtalan gyártó rengeteg routeréhez elérhető ez az alternatív rendszer, így érthető is, hogy az évek során komoly közösség szerveződött a projekt köré, itt a PH!-n is.

Az első OpenWrt képes routerem egy Tp-Link TL-WR741ND, ami egy abszolút belépő N-es router. Tapasztalataim szerint nincs baj a gyári firmware-el sem, viszont funkciókból csak a kötelező minimumot hozza. Szinte azonnal lecseréltem a 'hivatalos' OpenWrt Backfire kiadásra. A routert a Luci webes felületen könnyedén beállítottam. Több, mint 2 évig működött így hiba nélkül, mint második wifi AP, tehát a rendszer megbízhatóságára nem lehet panasz.

Természetesen, mivel ez az egyedi firmware lényege, elláttam néhány plusz hasznos funkcióval: wake on lan, socks proxy szerver, és a konfigurációs fájlok könnyű szerkesztéséhez a nano szerkesztő. Ekkor el is érkeztünk az előre gyártott OpenWrt legnagyobb "hibájához": a firmware telepítése után kb 400kb szabad hely maradt a routeren, ami borzasztóan kevés. Az USB porttal rendelkező routereknél ezen könnyen lehet segíteni, de esetemben a WR741-en nincs* USB. Más megoldást kellett tehát találnom, mivel feltett szándékom volt, hogy az OpenVPN szervert a routerre költöztessem. Így jutottam el jelen írás tárgyához, az OpenWrt Image Generatorhoz, vagy régebbi nevén Image Builderhez.

*A chipset USB képes, de nincs kivezetve. Elvileg házilag kivezethető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.