2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

AURIA: hangstúdió táblagépen

Professzionális DAW szoftver iPadon a WaveMachine Labs jóvoltából, meglepő funkcionalitással!

[ ÚJ TESZT ]

A szerkesztési, EDIT felület

A szerkesztési felületen (hullámforma ikont érintve) a csatornaelemek és a hullámforma vízszintesen scrollozik az időszalagon.

A felső fekete sávon menü, szerkesztési parancsok, processzálási opciók legördülő menüjének választása és a transzport (magnó) gombok. A sor a végén a kurzor pozíciójának idő jelzése.
Alatta a csatornák, hullámformák csoportos kiválasztásának mód kapcsolója, a clippek különféle műveleti visszajelzése, listája, a képelemek zoom-tolókái.

Függőlegesen nagyítva a nevek szürke sávja is jóval informatívabb lesz, mint a desktop alkalmazásokban. A nagyítás nem olyan finom mozgású, mint egy weboldal, PDF esetén az iOS-ben.

Megjelenik az összes csatorna információ és a peakmeter is. A keverőről kapcsolható a MasterMeter is, ami a szerkesztő ablakban is látható.
A hullámformák színkódokat kapnak, a sávok sorrendje az elnevezés szürke területén átrendezhető, megy vele a hozzá tartozó hang is a hullámforma megjelenítőben.

A kijelölés, szerkesztés érintéssel történik és helyérzékeny opciókat kínál a szoftver. Általában minden képelemnek van valamilyen érintés jelegű vezérlése, ami kis kísérletezéssel kiderül, de azért érdemes a gépkönyv erre vonatkozó részét megnézni, mert gyorsabb a felfedezés.
A stop gombra duplán tappantva például visszaugrik a kurzor 0-ra Heuréka! Ezt kerestem..
A szerkesztésről picit később egy konkrét példán keresztül.

Visszatérve a beépített effektekre:

- ChannelStrip - Profi EQ-dinamika kezelés közös felületen, igényesen
- MasterStrip - a master csatorna hasonló effektje még több beállítással
- PSP Stereo Chorus - modulációs effekt énekre, hangszerekre
- PSP Stereo Delay - sztereó késleltető effekt sok beállítással, modulációkkal
- Convolution Reverb - mintavett zengető, ami paraméterezhető, bővíthető
- Classic Verb - egyszerűbb zengető, kis CPU terheléssel
- ReTune - formáns korrekciós pitch shifter, vokalizer, (auto-tune..) Női kórust csinálhatunk a férfi szólóénekből, vagy Sheer "Do you belive in love after life" számát majmolhatjuk...

A bővíthető effekt könyvtár a Steinberg VST platformjának IOS portjával került az Auriába.
Kiegészítőket, effekteket alkalmazáson belüli vásárlással szerezhetünk be az iOS-ben máshol is megszokott módon.10-30 dolláros áron. Zengetés minták vásárlására is van mód. Az effektek paneljén kapcsolható egy redukált CPU terhelésű opció kapcsolója. iPad2-nek...

A megvásárolhatók közt van zengető, analóg EQ szimuláció, Drumagog dob-doktor-sampler progi, és két gitár-multieffekt, ami ami amúgy önálló alkalmazásként is elérhető az App Store-ban. Táblás Gitár Rig progik.
A FabFilter ProQ programja kedvencem a PC-n, ha fontos lenne, talán megvenném az Auriában is. Az effektek nem mondhatók drágának, viszont más platformon nem használhatók.

Az Auria az alapban meglévő effektekkel is alkalmas a minőségi felhasználásra, nem feltétel a külön vásárlás de a lehetőség adva van.
A beépített effektek minősége a hangtechnika minőségi csúcsai felől nézve jó, közepes. A digitális keverők, átlagos DAW szoftverek belső effektjeit alapul véve viszont teljesen párba állíthatók, vállalhatók.

Fontos megemlíteni az egyszerre használható effektek számát. Meglepően sok!

A 32 sávos demó anyag mindegyikén aktiváltam egy Vocal presetet a Channel Stripben ami eq-comp-exp trió. Ezen kívül mind a 8 alcsoporton a MasterStrip- SessionMaster presetjét és egy egyszerű zengetőt. Az Aux1-2-n pedig két Convolution Reverbet Ambient és Hall presettel. A Master csatornán hasonlóan. Ez majdnem 50 VST effekt plugin összesen! Egy táblán..

A CPU terhelés 70% körül, a disk load 10%-alatt. Természetesen a a csatornánkénti +4 slotot feltöltve hamar véget ért volna a tartalék, de ez nem életszerű. A csatorna effekteket nem használjuk így ömlesztve négymagos 4GHz-es PC-n sem.
Ebben a mennyiségben a földi halandók számára elérhető digitális keverőkben nem inzertálható ennyi effekt a csatornákba! Csatornánként összetett dinamika és 4 fx slot a parametrikus eq-n kívül 48 sávon. Mértékkel használva nem érez korlátot az ember.
A PC-hez kapható külső DSP kártyák képesek ehhez mérhető teljesítményre. Az UAD2 egy-két chipes verziója...Szerintem sokat jelent az iPad relatívan magas memória sávszélessége. Különösen a 4. generáció esetén, mivel iPad2 esetén nagyjából harmada az inzertálható FX teljesítmény a 4-hez képest.

Egy kép az effektekről és a Master Meterről.

Az effektek számának korlátait áthidalhatjuk a Track-freeze funkcióval. Ilyenkor a sávot effektjeivel árnyéksávba rendereli a program, felszabadítva a CPU teljesítményt. Ez bármikor visszavonható (hópihe jelzi a plugin felületén és a csatorna infóban).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.