2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

AURIA: hangstúdió táblagépen

Professzionális DAW szoftver iPadon a WaveMachine Labs jóvoltából, meglepő funkcionalitással!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

1995-ben hasonló érzésem volt. Dúlt a számítógépes midi korszak: Atari STe, Amiga 500-1200, az első MIDI-s pc-hangkártyák - Gravis, Turtle Beach, SB...
Nagyjából velük kezdődött az audió-multimédiás PC sztori de én Ataris voltam.
Pécsről hoztam Győrbe az Atari Falcon 030-as csodagépet, ami elsőként volt képes a személyi számítógépek között alapból (8DMA csatorna-16bit48Khz mintavétellel) 8 audió sáv kezelésére. Cubase Audio 2.01 programmal, külső 8in-out audió interfésszel, MIDI-vel, effektekkel. Használtan, 80e-ért vettem, akkor kéthavi fizuért... (Falcon a monitor felett lapít)

Első munkám egy profi testépítő "kűrjének megzenésítése" volt, aki a stúdiószobában pózolt a hanganyag vágása közben. Fiam segített neki, átérezve a szokatlan feladat súlyát.
A ma már idegőrlően lassú és kezdetleges folyamat akkor ultramodernnek számított a házi stúdiókban. Az Falcon 030 azóta is működik. (Amúgy kétmagos-heterogén architektúra-Motorola CPU+DSP)

Most, picivel később, hasonló szintugrást élek meg, miután 2012 őszén megjelent egy addig táblán elképzelhetetlen zeneszoftver. Sokáig a szakma is tamáskodott, hogy minden lehetséges, amit beharangoztak, aztán de.

Wavemachine Lab
A Wavemachine Lab AURIA szoftveréről van szó, ami Apple iPadon fut. Akár az első generáción is, bár ott kis megkötéssel. ("csak 24 sáv" 44.1 Khz)
[WaveMachine honlap]
A chicagoi cég dob-sampler alkalmazásáról lett ismert. A Drumagog - dobfelvétel tuningoló, dobhang behelyettesítő alkalmazásról 1999-ből. Nem friss startup. Tapasztalt cég.

A szoftverről tudomást szerezve döntöttem, hogy most már igazán veszek egy táblát!
Nem Apple gépben gondolkodtam, mobil DAW szoftverben. Ha Androidon is létezik, droidos táblát veszek, mert telefonjaink okán tűrhetően ismerem a rendszer belvilágát. Kényelmes.
Hasonló DAW szoftver Androidra tavaly sem volt, még most sincs.
Zeneprogram van persze sokféle, de nem azonos a funkcionalitás.
Tehát Apple tábla lett. 4.-10"-16GB-os változatban. Nagy sokára végre megvettem az Auriát is.

Mi is az a DAW?

A DAW szoftver a PC-ből Digital Audio Workstation (munkaállomás)-t csinál, amin a hangfelvétel, a szerkesztés, effektezés és a végső keverés, masterelés, minden fázisa profin elvégezhető natívan vagy az alkalmazásba integrált külső eszközökkel.
Számítógépen az egyszerűbb felvételre, szerkesztésre alkalmas jó, ingyenes programoktól pld. Audacity, Kristal Audio-, a komplex digitális média produkció kezelésére fejlesztett több ezer dolláros programokig, Nuendo, ProTools-Hd, Logic, Magix Sequoia11, minden rendelkezésre áll.
Windows, Mac-, Linux platformon (bár ott kevéssé kiforrott a profi oldal).
ARM-alapú táblán ez az első ilyen komplex szoftver.

A professzionális használat feltétele a profi plugin-platformok valamelyikének (VST, AU, RTA, TDM...) használata, hardveres plugin eszközök, külső stúdióeszközök integrációja.
Előfokok, keverők, processzorok, hangszerek beállításainak kezelése...
- Időzítési gondok, szinkronok kezelése. A belső késések kompenzációja a sokféle effekt eltérő késleltetésének kiegyenlítésére.
- A hangszabványok, formátumok rugalmas kezelése.
- Stúdiószabványok az AES szerint. Export-import különféle platformok közt.
Ezek nélkül a DAW szoftver házi stúdiózásra alkalmas legfeljebb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.