2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus Maximus IX Apex, a svájcibicska

Bátran ki merem jelenteni, az Intel LGA1151 éra egyik legjobbja: stabil, megbízható, moddolható.

[ ÚJ TESZT ]

Külső folytatása

Ahogy áram alá helyezzük a lapot, egyből felélednek a LED-ek és hangulatos fénnyel borítanak be mindent. Talán ez volt az első lap, ami ekkora fény show-t generál maga köré. Engem nem zavar, sőt, kifejezetten tetszik. Kár ezen fennakadni, én azt mondom. Ez ízlés dolga. Amúgy simán kikapcsolható.

A lapon található borzasztóan praktikus integrált bekapcsoló illetve reset gomb.
Közvetlen a reset alatt van a retry gomb, ami esetenként segíthet, ha olyan megfeszített konfigurációt akarunk, ami csak néha indul el. Alatta az általam sűrűbben nyomkodott safe boot, ami arra jó, ha valamit nagyon mellékalapáltunk, akkor is indíthatóvá teszi a rendszert. Ez egyszeri indításra szolgál, csak annyit csinál, hogy biztonságos beállításokkal elindítja a UEFI-t (BIOS) de nem törli ki a beállításokat, mint a CMOS clear. Nagyon hasznos, ha pl. beírsz 30-40 időzítést kézzel a RAM-nak, de egyet elütsz, ezért borul minden.

Mi van itt még? Te jó ég, egy csomó kapcsoló... A nagyobbacskákat ne bolygassuk, folyékony nitrogénes akcióknál lehet hasznuk. Van itt még nekünk egy DIP switch tömbünk is 4 darab kapcsolóval. Pont ugyanannyi, mint ahány 16x hosszúságú PCIe slotunk van. Ezekkel a kis kapcsolókkal egyenként le lehet kapcsolni a hosszú PCIe csatlakozókat. Járt már nálam olyan Apex javításra, ami nem adott képet többek közt ezért, de ez egy másik történet...

Illetve van nekünk még egy pár izgalmas jumper is. Ezekkel egyesével lehet a memóriákat lekapcsolni, így a modulok kivétele nélkül tudjuk azokat tesztelni. Ez jól jöhet egy hasonló esetben:

Sok a rizsa, kapcsoljuk már be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.