2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus Maximus IX Apex, a svájcibicska

Bátran ki merem jelenteni, az Intel LGA1151 éra egyik legjobbja: stabil, megbízható, moddolható.

[ ÚJ TESZT ]

Módosítás

Végre elérkeztünk a penge éléhez, ami miatt az Apex9 az LGA 1151 éra svájci bicskája.
Ez az, amit az elején fejtegettem picit, hogy az Intel hazudott. Sokan védték, megmagyarázták, de aki kicsit mélyebben ásta magát a témába tudja, nincs itt mit túlmagyarázni. A Coffee Lake processzorok mennének Z170/Z270-es lapokban. Nem nagy varázslat, szimplán elvágták ezt a lehetőséget pár láb módosításával. Van olyan lap, ahol javasolt letakarni néhány érintkezőt a processzoron, de vannak olyan lapok, aminél ez nem szükséges, és az Apex9 pont ide tartozik. Na, nem ússzuk meg a fizikai módosítást, de sokkal kevesebb meló és rizikó van benne és nem mellesleg egyszerre kezeli a 6000, 7000, 8000 és a 9000 szériás processzorokat!

Mielőtt nekiállnál, fontold meg alaposan! Sem én, sem pedig a módszer publikálói semmilyen felelősséget nem vállalunk semmilyen formán. Nem adunk támogatást sőt, konkrétan le is beszélünk róla! Bukod a gart, bukhatod a lapot, procit.
Egy jó barátom ellőtt egy procit ilyen lapban az egyik tuningos összejövetelen, szóval ez is benne van.

Aki mégis önfejűen bele vágna a dologba, annak két-két pontot kell össze forrasztania.

Az egyik arra szolgál, hogy felismerje a processzort, a másik az UEFI/BIOS flash-hez kell.
Ha ezzel meg vagyunk, a Google segítségével még kell keresnünk megfelelő BIOS-t, amit egy FAT32-re formázott pendrive-ra másolunk és átnevezzük creative.rom-ra és simán az USB Flashback funkciót kihasználva kb. bármit beírhatunk a lapnak.

Innentől két út van; van a rögösebb, amikor az Apex9 bios-át bővítik fel Coffe Lake kezelésére, mint anno a 775/771 idejében.
Ez működött is a 8000 szériáig, mert az Intel eredetileg is úgy írta meg a BIOS-t, hogy az 6 mag 12 szálig jó legyen. És itt ki is bújt a szög a zsákból! Eredetileg is úgy tervezték, hogy ezek a lapok bizony menni fognak az első Coffee Lake szériával! Aztán meggondolták magukat.
Hátránya, hogy nem kezeli megfelelően a 9900K-t, mivel csak 12 szálat tud a BIOS, így 9900 széria esetében nincs működő Hyper Threading.

A könnyebb út, ami az Apex10 megjelenésével jött a képbe; módosítják az újabb modell BIOS-át a régihez. Ez azért jó nekünk, mert szemben az Apex9 BIOS-ával itt megvan a 8 mag támogatása.
Hátránya, hogy nem mindegyik verzió kezeli a 6000, 7000 szériákat.
Én úgy tapasztaltam, hogy a legstabilabb verziók csak Coffee Lake-kel kompatibilisek.

Szerencsére az Apex9-en fizikailag két teljesen külön álló UEFI/BIOS van, így simán elfér mind a két verzió. Én így használom.


BIOS kapcsoló, SATA csatik alatt fizikailag is kikapcsolhatjuk az RGB LED fényeket!

Nincs inkompatibilitási hiba, nincs lassulás és jé, a VRM sem melegszik el. Persze, ez egy top tuning lap, nincs ezen semmi meglepő. Mennyire stabil? Mint egy Apex10-es. :) A két lap között minimális eltérés látszik. A nyomtatott áramkör kb. 90%-ban megegyezik.

Már nem sok...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.