2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus eeePC 1201N és 1201HA

Teszt egy hétköznapi felhasználó szemszögéből, mindenféle szakmai szemléletet mellőzve

[ ÚJ TESZT ]

1201N-Tartós használat

1 hét után ugyan nem rendelkezem tapasztalatok ezreivel, de tisztán látom, hogy kiváló választás volt ez a netbook. A teljesítménye továbbra is elegendő, ami eleinte problémát jelentett, az az mkv fájlok lejátszása. Alapvetően BSPlayert használok filmnézésre, ami tökéletes a hétköznapi fájlok lejátszására, azonban az mkv-kat nem tudja ezen a gépen akadásmentesen lejátszani. Egy fórumon ajánlották az ingyenes Splayert, mivel ez felismeri az ION-t és ki tudja használni a hardveres gyorsítást. Valóban, akadásmentesen nézhetők az mkv-k, nyugodtan lehet tekergetni őket.

A HDMI csatlakozóval össze szoktam kötni a lapost az LG M237WDP monitorommal, ami full-HD-s. És sajnos itt is egy negatívum jön. Filmet lehet vele nézni, elképesztően szép a képe, azonban böngészésnél látszik, hogy nem annyira tűéles, mint az Asus monitorján. Ennek az okára nem tudtam rájönni, feltettem a monitor driverét, a felbontás 1920x1080, de mégsem tökéletes a kép. Ez nem biztos, hogy az Asus hibája, valószínű, hogy nem jól állítok be valamit, vagy rossz minőségű kábelt vettem, egyelőre nincs megoldás.

Ilyen nagy felbontású film lejátszása, vagy a Portal futtatása egyértelműen terheli a gépet, ezt mutatja, hogy az addig hangtalan jószág ventillátora elkezd hallhatóan járni. Egyáltalán nem hangos, de észre lehet venni, ha nincs másfajta környezeti zaj. A levegő, amit kifúj eléggé meleg, de a gép maga nem melegszik át sehol, ugyanúgy tartható ölben, mint előtte.

Érdekes az Opera használata során felmerülő furcsaság, amit eddig soha nem tapasztaltam, egyedül ennél a gépnél: néha nem enged az Operán belül semmire kattintani, mintha minden inaktív lenne. Se a megnyitott oldalakon, sem a programfüleken nem végez el műveletet. Be kell zárni feladatkezelővel, majd újra megnyitva ismét működik rendesen. Más programnál ilyesmit nem tapasztaltam.

Ergonómiailag majdnem tökéletes, de közelsem. :D A billentyűzet első osztályú, nagyon jól használható. Igazából 2 probléma van: a bekapcsoló gomb jellegtelen járása, nem érezni, mikor nyomta meg az ember. Először azt hittem hibás! A másik, hogy a touchpad és az "egérgombok" túl közel vannak egymáshoz, és ez furcsa anomáliákat képes okozni. Ugye a gépünkben ott a lehetőség nagyitásra-kicsinyítésre, görgetésre, ezekhez 2 ujj kell. Namost, ott a tapipadon az egyik ujj, valamelyik gombon a másik ujj és elég, ha az utóbbi egy picit rálóg a tapipadra és máris nem az egeret mozgatjuk, hanem gigászi méretűre nagyítjuk a böngészőnk tartalmát. Óriási hiba! Valamint a touchpad felülete lehetne csúszósabb, de ez szinte semmiség.
Továbbá számomra mindig is érthetetlen volt, hogy a matricákat (Windows matrica, gép adatait tartalmazó matrica) miért a gép aljára teszik? Ha ölben tartjuk, pontosan az az a felület, amit súrlódás ér, így ezek pillanatok alatt lekopnak. A Windows matrica amúgy is nagyon kopós. Miért nem teszik ezeket védett helyre, pl az akkumulátor alá?

Az is furcsa, hogy a vinyót eldugták. A legtöbb hordozható gépnél csak egy kis fedelet kell leemelni, és máris hozzáférünk. A 1201N és 1201HA esetében a gép alját kell leszedni, ami feltételezem garanciavesztéssel jár (már matricát nem látok, ami a leemelését bonyolítaná), tehát szakszervízben lehet csak a merevlemez cseréjét megoldani. A memória azonban a megszokott módon, könnyedén elérhető és cserélhető a ház alján található kis fedél eltávolítását követően.

1201N alulról

Az akkumulátor üzemidőt továbbra is megfelelőnek találom, szerintem ettől a kétmagos géptől az 5 óra teljesen reális. Amúgy kapható hozzá nagyteljesítményű akkumulátor, azzal 10 óra feletti üzemidő érhető el!

Amíg nem érkezik meg a tatyó, azt a zsákszerű akármit használom, amiben szállították. Ezzel is van 1 baj: a gép felülete sima, csúszós, a zsák belseje is sima, puha. Probléma nélkül kicsúszik belőle, ha rosszul fogja meg az ember, ez szerencsére velem az ágy felett történt meg.

A gép csillogó, fényes felülete nagyon impozáns, képeken vagy egy vitrin üvege mögött nagyon jól mutat, de használat alatt elég gusztustalan lesz a sok zsíros ujjlenyomat miatt. Persze lehetne 30 percenként takarítani, de akkor a hajszálnyi karcok hamar megjelennének a felületen. És akkor képzeljük el, hogy szakdogát írunk, egy pizzaszelet az egyik kézben... na az a szép látvány.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.