2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus eeePC 1201N és 1201HA

Teszt egy hétköznapi felhasználó szemszögéből, mindenféle szakmai szemléletet mellőzve

[ ÚJ TESZT ]

1201N-Bevezető

Pár hete agyaltam rajta, hogy a közel 3kg-os Toshiba Satellite A200-1S9 laptopomat le kéne cserélni valami hordozhatóbbra. Ugyan a Toshiba elég jó teljesítménnyel bír, játszani is kiváló, igényesen összeszerelt példány és nem mellékesen még szép is, nagy és nehéz, ezért macerás cipelni. Én meg nem tömörítgetek otthon DVD-ket, nem is nagyon játszok, csak a BorlandC-t tolom ezerrel, úgyhogy elég lenne valami szerényebb teljesítménnyel bíró töpörödött netbook. Sikeresen beszereztem egy kiváló pédányt, ezt szeretném Nektek bemutatni, mint felhasználó, és nem mint szakujságíró, vagy hasonló. Nem lesznek szoftveres tesztek, kizárólag személyes benyomások.

Barátnőmnek és a húgomnak is van egy-egy Asus eee 900-a, ezek számomra ki is estek, mivel nagyon lassúak és a 8,9"-os kijelző már túl pici számomra. Nézegettem 10"-osakat, azok elég jók, aztán egy üzletben láttam a 12,1"-os MSI U200-at. Na, mondom, ez az a kijelzőméret, ami nekem kell. Ekkorán lehet filmet is nézni, ha nincs más, tanulni is elegendő, továbbá a C-nek is bőven elég. Ok, de milyen gép legyen? Rengeteg alternatíva merült fel: MSI U200, Acer Ferrari, Lenovo S12 és még jópár. Utánaolvastam, a paraméterei alapján a 1201N tökéletesen megfelel, rendkívül szimpatikus a DualCore proci, még pár órán át keresgettem gépeket, de ebben az árban ez tűnt a legjobbnak.

Update: olcsó hús, híg lé.

Ahogy bekapcsoltam, bele is szerettem, bár volt egy kis lelkiismeretfurdalásom az asztalon pihenő, hűséges és hibátlan Toshiba miatt.

Kezdjük a gép paramétereivel (a leírásból nem egyértelmű, de a proci kétmagos):

És igen, Windows 7 Home Premium. Jó érzés legális oprendszert használni, hiszen nem jelent problémát egy esetleges későbbi frissítés vagy kiegészítő (pl. XP mode) letöltése. Én valószínűleg azon kevesek közé tartozok, akik szeretik a Microsoft termékeket, elégedett vagyok velük. Használtam Linuxot, OpenOffice-t (erre a bughalomra tudok ám fújogni mértéktelenül), Snow Leopardot, de mindig visszatértem a Windows-hoz. Nekem bevált, nem szokott fagyni, lassúlni és nem csinál megmagyarázhatatlan hülyeségeket. Vélhetően ez a megfelelő hardverkörnyezet miatt volt eddig is, és nem valami csoda folytán.
A Windows7 elsőre érzékelhető nagy hátránya ezeken az alacsonyabb teljesítményű gépeken a flash lejátszásának sebessége. Barátnőm fishvillezik, és használhatatlan erre a célre, 1-2mp-ként mozdulnak a halak. Feltettem neki is az MS Virtual PC-t, erre egy XP-t és így, a virtuális gépen keresztül tudja normálisan használni. Ez a kellemetlenség előjön HD minőségű flash videóknál is sajnos.

2010.06.05:
Teljes képernyőn egyetlen flash sem akad. Az összes HD youtube videó, Fishville és minden egyéb, aminél akadást tapasztaltam, teljes képernyőre állítva folyamatossá válik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.