2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Amit a robotporszívókról tudni érdemes

Kezdeti segítség mindazoknak, akik közelebbről ismerkednének a robotporszívók világával.

[ ÚJ TESZT ]

Melyiket válasszam?

Melyiket válasszam?

Itt is, mint sok más esetben először a pénztárcánk fog határt szabni. Szisztematikus gépeket ugyanis csak 100.000 Ft felett fogunk találni. Ha fontos a szobáról szobára takarítás, a lakás feltérképezése, az önálló navigáció, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.
Lg, iRobot, Neato, Xiaomi, Samsung? Ezt már egyéni szimpátiánk és az elolvasott tesztek fogják eldönteni.

Ha beérjük a véletlenszerűen takarító modellekkel, akkor már több a választási lehetőségünk. Ha nincsen szőnyeg a lakásban, akkor elegendő lehet egy főkefe nélküli olcsóbb modell is, különösen, ha lehet rá extra törlőkendőt/mopot csatolni. Ha szőnyegünk is van, akkor mindenképpen főkefével szerelt modellt válasszunk. Háziállat esetén megfontolandó egy gumihengeres modell.

A nagy választékban ha lehetséges ragaszkodjunk minimum az oldalkeféhez, a lítiumion-akkumulátorhoz, figyeljünk arra, hogy biztosított legyen az alkatrész utánpótlás, a hazai szervizhálózat, és felhasználók pozitív visszajelzései. Kerüljük a nagyon olcsó, névtelen darabokat. Hagyjunk magunknak időt a kiválasztott modellek tesztjeinek átolvasására, YouTube videók megtekintésére. Ha ezeket betartjuk, akkor nagy csalódás már nem érhet bennünket.

Mennyire alapos egy robotporszívó?

Nagyon fontos leszögezni, hogy a robotporszívók képességeit a helyén kell kezelni. Hogy mennyire alapos, az sok esetben tőlünk függ. Az alapos takarítás ugyanis megkövetel némi munkát a részünkről, ez pedig a rendrakás. Széthagyott ruhák, játékok esetében a porszívó kerülgetni fogja ezeket, nagy eséllyel fel is teker valamit és megáll. A robot indítás előtt célszerű rendet rakni, ha lehetséges akkor a székeket felrakni az asztalra, kábeleket eltenni és biztosítani a robotnak, hogy minél több helyre eljusson. Ha ezt megtesszük, akkor jó hatékonysággal tud kitakarítani. Meglepő, hogy egy hagyományos porszívó használata után is mennyi szöszt képes összeszedni a robot a portartályába.

Hogy képes-e kiváltani egy hagyományos porszívót? Ha nincsen a lakásban szőnyeg, és biztosított a robot működéséhez a szabad út, akkor minimalizálható a hagyományos porszívó használata.

A gyakorlati tapasztalat alapján és egy átlagos magyar háztartást figyelembe véve mégis azt mondom, hogy kiegészíti és nem helyettesíti a porszívózást. Különösen szőnyeg esetében, ahol csak felületi tisztítást végez. Hosszú szálú, úgynevezett Shaggy szőnyegeken még ennyit sem, mert ebben még a legújabb modellek is elakadnak. Szőnyegen nem lehet elhagyni az alapos porszívózást, mely a szálak mélyebb rétegeiből is kiszívja az allergén szennyeződéseket.

A robotporszívó tökéletesen kiegészíti és ritkítja a takarításunkat. A hagyományos társaikat nem váltják ki, de fenntartják a tisztaságot és a heti takarítás helyett elég 2-3 hetente porszívóznunk. Egy robotporszívó kis odafigyeléssel hatalmas segítség lehet a háztartásban.

Ha a hagyományos porszívók is érdeklik, figyelmébe ajánlom másik cikkemet is a témában.

ribarszki

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.