2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AMD K6 avagy hogy is volt 10 éve?!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy gondoltam még mielőtt végleg a sűlyesztőbe kerülnek ezek a processzorok, írok még...

[ ÚJ TESZT ]

Úgy gondoltam, még mielőtt végleg a sűlyesztőbe kerülnek ezek a processzorok, írok még elötte róluk egy megemlékezés szerűt, hogy is teljesitettek ezek a CPU-k.

3db K6-os cpu-t szeretnék bemutatni mindegyik egy kicsit más.

Lássuk hát a versenyzőket:
AMD K6-2 550Mhz
AMD K6-III 450Mhz
AMD K6-2+ 500Mhz

Nézzük, hogy mik a különbségek:

A K6-2 szériából az 550MHz már az egyik legmagasabb órajelnek számított, 0,25mikron-os technológiával készült, volt benne MMX és 3DNow! utasitáskészlet

A K6-III szériából is igen magasnak számított már a 450MHz, igaz ezek órajelben némileg lassabbak voltak K6-2es testvéreiknél, de már volt bennük másodlagos cache méghozzá 256Kbyte, ezek is ugyanúgy 0,25mikron-al készültek, s tudták az MMX-et illetve szintén a 3DNow!-ot.
Vajon 256kbyte cache elég lessz ahhoz hogy behozza, netalántán le is előzze 50 illetve 100MHz-el magasabb testvéreit?

Jöjjön tesztünk utolsó darabja egy igazi ritkaság: AMD K6-2+ Ő egy kicsit különbözik az előző modellektől, ez jelölésében meg is mutatkozott, abban a kis + jelben, na de mi is ez a + jel? Bő 1évre rá készitették ezeket a cpu-kat a K6-2 illetve K6-III sorozat kifuttatása után, mikor már javában készültek a SLOT-A K7es CPU-k. Úgy gondolták, hogy a sikeres super socket 7-es alaplap tulajdonosoknak utoljára még kedveznek és így adták ki a K6-2+-t melyt már mint a K7-est, 0,18mikronos csíkszélességgel készitették, és átvettek a K7es 3DNow!-jából néhány utasitást a K6-2be igy lett a 3DNow+ utasitás készlet és a K6-2+ cpu. Amennyiben még eltér ez a cpu testvérétől, hogy kapott 128Kbyte másodlagos gyorsítótárat.

Ezeknek az ismereteknek köszönhetően, már nem is oylan biztos, hogy a legmagasabb órajelű CPU fog győzni, vagy még is?

Lássuk hát a tesztkonfigurációt:
Alaplap: Epox-MVP3G2
Memória: 128mb pc133 SD RAM
VGA: Asus v3400 Riva TNT 16mb
HDD: 4,3gb segate medallist
Oprendszer Windows ME (ne szólj semmit)
Tesztprogramok: Testcpu 0.96 Super PI(256k) 3dmark99
Játék: Counter strike 1.6

Először a testcpu beépitett tesztjét használtam, ahol különbböző utasitás készletek elvégézésével terheli a teszt a CPU-t majd kiszámolja hogy melyik utasitásból mennyit tud megcsinálni az.
ime az eredmények index számai:

TESTCPU

Ha alaposan megnézzük az eredményeket, láthatjuk hogy az órajeleknek megfelelően a legnagyobb kapta a legmagasabb index számokat, kivéve a Whestones utasitást, mert abban az 550+es K6-2 volt a leglassabb, talán csak ezt a mérést befolyásolta a cache mérete?

SUPER-PI

A következő tesztprogram a Super PI volt. Ez a program pi értékét számolja ki tetszőleges értékű tizedes jegyig, jelen esetben 256ezer tizedesjegyig számoltattam ki a CPU-kkal a pontos értéket, melyt másodpercben kaptam meg.
íme az eredmények:

Na itt már nagyon is fordult a kocka, valószínüleg nagyban befojásolja a cache mérete az eredményeket, hisz a legmagasabb órajelű k6-2 csúnyán leszerepelt, a leggyorsabban pedig a legkisebb órajelű de legtöbb cache-el rendelkező K6-III végzett a számitással

3Dmark99

Utolsó tesztprogram pedig a 3dmark 99 volt, ez a program külön a cpu-t is pontozza, mely különböző 3D-s grafikákkal dolgoztatja meg a gépet, első sorban a vga-t illetve a cpu-t
tehát az eredmények:

Az eredményekből kivehető, hogy a cache nagyon is számitott, hisz ismét az 550+es szerepelt a leggyengébben és egy hajszállal de a 256Kbyte chache-el rendelkező K6-III volt a legjobb.

CS1.6

Végére maradt a játék, mely nem más mint a nagy sikerű counter strike, az italy pályát inditottam el, és azon egy begyakorolt részt mértem frapsal, és átlagoltam, ime az eredmények:

Hát sajnos nagyon alacsony fps-eket kaptam, de ki lehet venni, hogy a játékoknál is számit a cache memória, de az órajel is sokat dob a latba. ismét a legmagasabb órajelű 550es AMD K6-2 lett a leglassabb és egy hajszállal a leggyorsabb a 0,18mikronnal készült 500as K6-2+ lett
Végeredményként kiderült, hogy bizony nem minden az órajel, hisz sokszor a legalacsonyabb órajelű cpu nyert.

Ha lesz sikere az irásomnak, legközelebb hasonló korú vga kártyákat eresztek össze s jó alaposan kielemzem őket :-)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.