2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gyári Zalman vízhűtés mire elég?!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előző tesztjeimben mutattam be nektek nosztalgikus retro processzorokat, AMD K6, K7es...

[ ÚJ TESZT ]

Előző tesztjeimben mutattam be nektek nosztalgikus retro processzorokat, AMD K6, K7es szériából, írtam már nektek laptopokról, szerverről, de teszteltem már HPC-t azaz kéziszámítógépet is. Valahogy a fő, gépemről soha sem írtam, teszteltem. Talán azért mert semmi egyedi nincs benne, egy teljesen átlagos játékokra felkészített gép, mindenki találkozik, találkozhat hasonló hardverekkel.
De most eljött az idő, hogy a nagy gépemről is írjak, mert úgy gondoltam, ez számotokra is érdekes lehet!
Már régóta gondolkoztam vízhűtésen, de ezen a téren nagyon tapasztalatlan voltam, vagyok, így házi építésűbe nem mertem belevágni egyrészt, másrészt mert elég költséges.
Nézegettem komplett szetteket, de azok is vagy nagyon puritánok voltak, vagy számomra megfizethetetlenek.
Aztán egyszer csak megláttam egy Zalman Reserator 1 v2-es komplett vízhűtést, amit képek alapján elég egyszerűnek tűnt felszerelni, s mivel használtan volt, még számomra megfizethető kategóriába esett (32ezer jómagyar ft) Ráadásul elég tetszetős is, még szobadísznek is megfelel.
Kis utánaolvasgatás után, pár helyen dícsérték, pár helyen leszólták, de mivel a külseje nekem nagyon tetszett, így elhatároztam hogy beruházok rá. Főként az tetszett benne, hogy teljesen halk, nincs rajta ventillátor, bár épp ezért kapott itt-ott negatív értékelést, mondván full low-end a cucc. Gondoltam ha újonnan 60fölött van, azért annyira nem lehet rossz. Megjegyzem azelőtt egy Zalman CNPS 9500led ventim volt, amivel azért meg voltam elégedve, ezt váltotta fel a vizecske, illetve a VGA kártya gyári hűtését.
Egy kép a Zalman vízhűtésről, valahogy így néz ki:

[link]

Előző nap, még a csere előtt feljegyeztem magamnak a ventivel elért hő értékeket, hogy tudjak viszonyítani.

Tehát eljött a nagy nap és hazahoztam. Szerencsére a felszerelése tényleg egyszerű volt, ugyanúgy kellett felrakni a blokkot a cpu-ra mint bármilyen zalman hűtést, a vga blokk is adta magát. Gyorsan fel is töltöttem, bekapcsoltam a vízhűtést, illetve a gépet.
Nagyon furcsa volt, hogy semmi hangja sincs a gépnek, azaz csak nagyon minimális, amit a táp ventije generál, illetve a hdd-k
Először is pár szó a gép tulajdonságairól:
Asus P5E X38as lap
Core2 duo E8400 3ghz@4ghz cpu
Ati Radeon Hd 3870 512mb VGA
4X1gb Cruical Ballistix tracer 1066os ram
500+160gb sata2 hdd (WD, SAMSUNG)
Amint betöltött a Windows, indítottam is az everestet, hogy megnézzem mit mutatnak a szenzorok, és hogy össze mérjem az új eredményt a ventillátoros értékekkel:
CPU nyugalmi állapotban Zalman 9500 Ventivel: 43C
CPU nyugalmi állapotban Zalman vízhűtéssel: 39C

VGA nyugalmi állapotban gyári hűtéssel: 45C
VGA nyugalmi állapotban Zalman vízhűtéssel: 36C

Cpunál 4fok a különbség vga-nál pedig 9, így elsőre nem sok, de elvégre ez a Reserator teljesen passzívan, tehát hangtalanul dolgozik, így szerintem ez nem is olyan rossz eredmény.
És most lássuk a terhelt értékeket:
CPU terhelve everest beépített tesztjével 20perc után Zalman 9500 ventivel: 78C
CPU terhelve everest beépített tesztjével 20perc után Zalman vízhűtéssel: 72C

Itt is 6celsius fok a különbség, a hőmérsékletek elsőre elég magasnak tűnhetnek, ez azért van mert a procinak elég sok feszültséget kell adni hogy stabilan menjen 4ghz-en...

Az utolsó tesztemben azt néztem, hogy játék alatt mennyire melegszik a cpu illetve a vga kártya, mert az everest tesztje alatt a vga nem dolgozott

CPU terhelve 20perc GRID-ezés után Zalman 9500 ventivel: 69C
CPU terhelve 20perc GRID-ezés után Zalman vízhűtéssel: 65C
VGA terhelve 20perc GRID-ezés után gyári hűtéssel: 78C
VGA terhelve 20perc GRID-ezés után Zalman vízhűtéssel: 71C

Mivel a játék alatt nem ment 100%os terheléssel a cpu, így nem is melegedett fel annyira egyik esetben sem, 4celsius fok volt a különbség, a VGA kártya esetében pedig 7celsius volt

Végeredményben én megvagyok elégedve a teljesítményével, mert kikerültek a gépből a hangos ventik, és pár fokkal alacsonyabbak lettek a hőmérsékletek is.

Említettem, hogy szobadísznek sem utolsó szempont ez a vízhűtés.
Sok ember hülyeségnek tartja a gépből karácsonyfa csinálást, azaz sok ventivel a gép telerakását.
Én sem szeretem, ha tele van a gép idegesítő LED-el, de szeretem ha kicsit azért fel van dobva a belseje. Az én gépemben egy világítós LED sincs (na jó a memóriákon van) jobban szeretem az UV fény adta lehetőségeit, s ha már lúd, legyen kövér, a Zalman vízhűtésem is egy kicsit csicsára fogtam
Kicseréltem a vízhűtés csöveit átlátszó csövekre, majd a hűtővíz színét megfestettem UV aktív folyadékkal, ami UV fény hatására világít!
Így számomra nem csak halk hűtésként szolgál a Zalman Reserator1 V2 hanem tényleg jó szobadísznek is:



nagyban: [link]

még egy kép:



nagyban:[link]

és még egy:



nagyban:[link]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.