2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Amazon Kindle JailBreak

Itt a megoldás, ha szeretnél magyar nyelvet, állítható margókat és KOReader-t telepíteni az olvasódra.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Mint azt a 2020-ban publikált KOReader alkalmazással foglalkozó blogbejegyzésemben említettem, jó pár típusú Ebook olvasó készülékkel volt már hosszabb/rövidebb ideig tartó közelebbi kapcsolatom.

Frissítve az akkori listát, alábbiakban ezek ismét, nagyjából időrendben:

Amazon - Kindle Keyboard 3 (akkor még szállított az Amazon Magyarországra is),
Amazon - Kindle WiFi, Touch,
Barnes & Noble - Nook Simple Touch
Pocketbook - Touch Lux 3, Inkpad 3, Touch HD3
Amazon - Kindle Paperwhite 1,2,3,4,5
Kobo - Aura, Libra H2O 2nd, Forma, Aura HD
Onix - Boox Nova 3
Amazon - Kindle Oasis 3

A tagadhatatlanul gyakori készülékváltás oka legtöbbször a nem megfelelő ár/érték, a kedvezőnek tűnő beszerzési ár és az utóbbi évek során elsődlegessé váló igény a KOReader alkalmazás telepíthetőségére volt (a Magyar nyelvű Honosítás folyamatos ellenőrzése érdekében is).

Sokakkal ellentétben én máig is soknak tartok kiadni 80-90, sőt a ma már általánosan elérhető nagyobb kijelzőméretű és sok esetben színes kijelzős készülékekért akár 150-200 ezer HUF-ot is.

Legutóbb volt egy szép állapotú Kobo Aura HD készülékem, amit a korából adódóan régi kialakítású, süllyesztett kijelzője miatt adtam el és az időszakosan akciós áron is elérhető Amazon Kindle Paperwhite 5-ös felé kezdtem nézgelődni.

Ennek ár/érték aránya (amennyiben sikerül nem a gyári felületet használni rajta) verhetetlen, így „próba szerencse”, megrendeltem egy példányt a hónap elején.

Az Amazon készülékek használatával (számomra) gond, hogy készülékeik csak bizonyos firmware verziókon Jailbreakelhetőek (továbbiakban JB), és ez (ha még nem lenne egyértelmű) nekem fontos, mivel a gyári felület szerintem a folyamatos fejlesztés ellenére is szenved bizonyos gyermekbetegségektől.

Konkrétan egy pár ilyen tulajdonság (saját vélemény, ne kezdjünk ezekről parttalan vitákat):

* A felület nem ismeri a magyar nyelvet,
* A margók még minimális beállításnál is óriásiak
(az elmúlt napokban ez ismét megerősödött bennem),
* A KOReader gyári állapotban nem telepíthető rájuk.

És az utóbbival közvetetten el is jutottunk ezen iromány lényegi mondandójához, az Amazon Kindle készülékek feltöréséhez (angolul jailbreak, a továbbiakban JB).

Az időszakosan megjelenő JB módszerek adott firmware verzióig használhatóak csak, az addig kihasznált és a későbbi kiadásokban gyorsan javított belső szoftver sebezhetőségek miatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.