2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Alcatel V575: a látszat néha csal

Érintő képernyős telefon, ránézésre okosnak is tűnik, kicsi és kedvező az ára, de bizony ez nem android.

[ ÚJ TESZT ]

Küllem, hardver, szoftver

Küllem, ergonómia

A kis kütyü nem egy méretes darab, egészen pontosan 115*61.7*11.85mm-es kiterjedésekkel bír széltében hosszában magasságában. Tömege pedig 124 gramm, ami nem nehéz, de méretéhez képest azért tetemesebb tömeg. Igaz, ami igaz, nem is egy penge mobil. Aki látott anno Vodafone Smart 3-at, annak ismerős a formai megoldás, ha rápillant a készülékre.

Nem szép nem is ronda, olyan vodafone-os. Az előlap nagy részét a 3.5 colos kapacitív érintőkijelző uralja, a HVGA 320x480as felbontás bizony nem egy nagy mutatvány.
Ráadásul valami olcsóbbik TFT vagy TN paneles holmi, mert ha nem pont szemből nézzük a kijelzőt, esetleg picit magunk felé döntjük, máris invertálódik a kép. Oldalirányból nem vészes a helyzet.

A kijelző felett a Vodafone logó és az előlapi telefonáláshoz szükséges hangszóró. Alul 3 db, harmatosan megvilágított, szintén kapacitív érintőgomb kapott helyet, melyek szintén androidos beütésűek. Balról jobbra haladva, vissza egy home és egy menü gomb található. Körbevizsgálva a motyót, jobb oldalon a hangerőszabályzó gombok kaptak helyet, a készülék tetején a bekapcsológomb, ami a képernyő lezárására is szolgál, ez mellett üldögél a 3,5-es jack csatis füles fogadására képes aljzat.

Telefonunk bal oldalán mindössze egy micro USB csati található. Ezzel ki is fújt a kezelőszerveket felsoroló lista. Kis érdekesség még a bal alsó sarokban egy piros ledecske, ami töltésnél folyamatosan, nem fogadott hívásnál vagy elmulasztott eseménynél pedig villogva tudatja velünk, hogy valami történt.

A hátlap egybeöntött műanyag, de a vastagabb fajta. Egész masszív, nem féltem, hogy megreccsen, mikor lefeszegettem. Ez bizony a jó öreg, „leszakad a körmöm, de akkor is leszedlek” megoldás. De legalább stabilan ül a helyén, nem lötyög, nem kotyog. Egyébiránt elég ingerszegény. A Vodafone logó, a kamera optikájának és a hangszórónak a nyílása kapott helyet ezen a fekete plasztiksíkságon.

Mint említettem, az összeszerelés minősége szerintem az árát tekintve egyáltalán nem rossz.

Hardver és szoftver

A Vodafone oldala 1 GHz-es procit ír, 64 MB RAM-ot, és 128 MB ROM-ot. A proci nem stimmel, mivel egy MTK 6255 (416 MHz) erőgép hajtja a rendszert. A már említett Cosmos Touch UI - amiről egyéb infót nem tudok - sebességével az igazat megvallva semmiféle gond nincs. A menüre bökve azonnal elénk tárulnak az ikonok, amikből 2 oldalnyi van, a lapozási animáció változtatható.

Az ikonok átrendezhetőek. Kivételt képez a 4 db "tálca ikon", illetve a fényképezőgépét nem engedte nekem lecserélni. A többi 3 szabadon variálható ugyan azzal a módszerrel, mint Androidnál: a menüben hosszan nyomjuk valamelyik ikont, ekkor átvált ilyen "zizegő" nézetbe és szabadon pakolgathatjuk őket. Meglepetés volt még a fentről lehúzható készenléti sáv, ami csakugyan androidos beütést kölcsönöz. Itt 2 db fülecske található, egy „értesítések” és egy „folyamatban lévő”.

Előbbi a nem fogadott hívásokat listázza, utóbbi pedig a wifi, a repülőgépes üzemmód, a Bluetooth, a hang és a fényerő beállítások gyorsikonjait, valamint a futó alkalmazásokat.
Mellékelek egy képet szemléltetés céljából, sajnos sokat nem látni rajta, mert a jó öreg "gigazsanérral" fényképeztem.

Extraként megemlíteném még a gyári Facebook appot, ami nem a www.facebook.com-ra ugró ikonosított link, hanem egy létező app, sebessége egész élvezhető. Van még Twitterünk és Yahoo Messenger, valamint egy Bolt nevű kis applikáció is, amire, ha rábökünk, feljutunk a Opera Mobile Store-ra. Én eddig sok értelmes dolgot nem találtam, ami azt illeti.

Térjünk ki kicsit a főképernyőkre, ugyanis 5 db van belőle, még nem jöttem rá, hogyan lehetne ezt 1 db-ra redukálni, mert számomra felesleges ennyi. Na szóval, pakolhatunk ki ikonokat widgeteket a megszokott Android módszerrel, hosszan nyomjuk a főképernyőt és felugrik egy kis menü, ahol 3 opcióból választhatunk. Widget, parancsikon, háttérkép.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.