2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer E5 575G: ahol a gamer laptop kezdődik

Első heteim tapasztalata: ennyiért ez jelenleg a piacon a legjobb vétel, kevés kompromisszumot kell csak kötnöm.

[ ÚJ TESZT ]

Külsőségek

A gép hagyományos barna kartondobozban érkezett, ami elég súlyos volt. Egy töltőt találtam benne, némi tüzelőt, egy CD-t meg magát a laptopot egy apróbubival gazdagon ellátott vékony kis tasakban.

Az első benyomásom az volt, hogy ez bizony egy elég dagadt és elég nehéz gép (pedig csak 23mm vastag). Aztán az tűnt fel, hogy a fedlap külsején milyen szépen mutat a keresztkarcos minta, és egy kicsit tapogattam a drágát, mire meg tudtam állapítani, hogy ez csak műanyag. A gépet kinyitva a szokásos billentyűzetvédő bubis lapka alatt ott volt a fizikai billentyűzet. Elkönyveltem, hogy az Acer az Apple előtt jár, mert pl. az iPhone-hoz ilyesmit feláras extraként sem adnak, de ehhez a laptophoz már alapáron is jár, akárcsak a Jack aljzat. A billentyűzetet körülölelő felület hűvös tapintású alumínium, aminek én speciel annyira nem örülök. Jobban tetszik nekem ha az ujjlenyomatokra nem érzékeny műanyag felületet látom itt. Igaz így aluval jobb a minőségérzet, de a gépre cseppenő kolbászzsír és mustár igen látványos, és tartósan ott lévő pacákat eredményez. Emiatt kénytelen vagyok a gép közelében még a dagadót is hanyagolni.
Hús-hús-hús - Egyél húst! A zöldségektől leszel olyan mélabús.

A billentyűk többnyire szép, méretesek, de a normál 0, a fel-le nyilak és szomszédaik, a felső gombsor és a numerikus rész mind össze lett nyomorítva kétharmad méretűre. Ennek nem örülök, az Acer ennél sokkal jobb elrendezésű billentyűket szokott csinálni. Olyan mintha túl sok gombot szállított volna az alvállalkozó az Acer netbookokhoz, és a felesleget itt használták volna fel. Nem vagyok nagyon elájulva az eredménytől.

A gombok szépen, egységesen mozognak, a gépelési komfort kimondottan jó, sőt egyenesen kellemes. Viszont egy pár tűzőkapcsot nyomnék a kis kezébe annak, aki jó ötletnek tartotta, hogy a felső sor szélén a numerikus billentyűzet "-" gombja fölé teszi a kikapcsoló gombot. Ez a gomb sajnos semmiben sem különbözik a többitől. Szerencsére még időben észbekaptak a tervezők, és beleterveztek némi védelmet: a gombot bő fél másodpercig nyomva tartva hajtja csak végre a parancsot. De akkor sem tudom felfogni, miért nem teszik teljesen külön valahová a billentyűzet fölé...

A tervező ezen kívül külön körmöst érdemel a 'Del' gomb elhelyezéséért (a Backspace fölött balra), és a Del-Home-PgUp-PgDn-End ötösért. Mennyire kell hülyének lenni egy ilyen elrendezéshez? A lapozó gombok így egyáltalán nem esnek kézre, vakon gépelés közben megtalálni őket szinte esélytelen, a Home-End párost pedig csak akkor sikerült eddig egyből eltalálnom, amikor egyáltalán nem akartam. A Delete-et gyakran használtam az eddigi gépeimen is, minden Aceremen a Backspace jobb széle fölött volt. Ott most a Home van. Tehát egy visszatörlés-újragépelés kombó után nem törlöm a hibás karaktert, cserébe viszont a sor elejére írom a javítást, amit nem oda akartam. Bízom az élet igazságosságában, hogy megbüntette az alkotót, és legalább néha van egyszerre hasmenése és tüsszentési rohama.

A touchpad nagyon nagy, kényelmes, és kellően érzékeny. Természetesen érzékeli és érti a gesztusokat is, viszont fizikailag elkülönülő gombjai nincsenek. Nem szeretem, hogy a két gomb kattintásakor az érintőfunkcióval könnyen arrébb lehet vinni a kurzort akaratlanul. Ez biztosan megszokható, de én szeretem, ha a gép idomul az ember szokásaihoz, és nem fordítva. Jellemzően wireless egérrel használom a gépet, így sok bosszúságtól megkímélem magamat. A mikrofon furcsa módon a touchpad bal felső sarka mellett van, nem teszteltem mennyivel jobb itt, mint a kamera mellett.

A gép bal szélén Kensington zár, hűtőborda rácsozás, USB-C, LAN, VGA, HDMI, és két USB 3.0 csatlakozó található. A felhasználó felőli élen csak egy kártyaolvasó, meg pár LED van, míg a jobb szélen egy kombinált audio port, egy USB 2.0, a DVD író, és a tápcsatlakozó foglal helyet. Elég szimpatikus elrendezés. Ja, a gép hátán semmi sincs. Alul középen hűtőrács, mögötte az akku kitüremkedő púpja látható. Ez pár milliméterrel meg is emeli a gép hátát, ami árvíz idején CS-hez jól fog jönni! A rács előtt pedig a RAM-hoz és a HDD-hez hozzáférést engedő ajtó van. Ez engem meglepett, mivel az Acer termékfotói szerint a gép hátlemezén nincs ilyen ablak. Szerencsére van, így nem probléma az otthoni bővítés. A DVD írót kioperáltam, a helyére egy SSD-t raktam, szóval adott a gyors tároló, meg a nagy tárhely is.

A képernyő körül egy színjátszós matrica hirdeti az akár 12 órás üzemidőt, meg az 1080p-s felbontást. Ennyiért egyetlen konkurens sem kínál hasonlót játékosnak minősített gépben, szóval mindkettőre érthetően büszke a gyártó. Kamera van a képernyő fölött, visszajelző LED-del. Én alapból katonai minősítésű biztonsági megoldással gátolom a kamera leskelődés célú felhasználását (fekete szigszalag), másokat biztosan érdekel, hogy milyen képességű a kamera. Nos, ezt tőlem biztosan nem fogjátok megtudni. :D

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.