2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Aspire TimelineX 5830TG

Laposnak lapos, drágának drága, de jó is?

[ ÚJ TESZT ]

Külső

Első dolog amit a felhasználó meglát az a fedlap. Fémből készült, színe sötét kék. Lecsukott állapotban a hozzánk közelebb eső oldalán egy kb 1cm széles csíkban műanyag. Több fémet nem találunk, érjük be ennyivel. A fém festése olyan, hogy bármi meg tudja karcolni és minden ujjlenyomatot összeszed. Óvatosan kell vele bánni.
A laptop méretek (saját mérés): 377*248*25mm

A zsanérok lazák, ezek a gép két szélére kerültek. Ha felnyitom nem hajlik bele a teljes kijelző és éppen hogy csak felemelkedik a gép billentyűzetes része. Nem gondolom úgy, hogy problémás hosszú távon, pont jó a "keménysége". Elegáns hatást kelt. Lecsukáskor az utolsó kb 1cm-ben mint egy mágnes vagy mint a vénusz légycsapója összezár.
Tesztekben szoktatok kérni mindenféle hajlítgatást ilyen meg olyan gomb nyomogatást. Eleget teszek ennek is. A kijelzőt a két felső sarkán megfogva lazán el tudom csavarni. A panelt kicsit is megnyomva elszíneződik, ez akkor is igaz, ha a külső peremet nyomkodja az ember.

A kijelző körül látható fekete keret gyönyörűen be volt fóliázva. Csak a képek kedvéért vettem le. Hiba volt. Azonnal rászáll a por, ha hozzáérsz ott marad az ujjlenyomatod, egyszóval: fényes fekete! :(

A betekintési szög nem valami jó, tipikus TN panel, semmi extrára ne számítsunk. Mivel az előd is LED-es volt így lényegében semmiféle változás nem tapasztaltam.
A kijelző maximum ~170 fokos szögben tud kinyílni!

Ebben a pozícióban már az LCD-re helyezi a gép súlyát, azon támaszkodik. Nem túl szerencsés. Hűtőpad használata esetén orvosolható a probléma ha kicsit feljebb toljuk a gépet, így van hova lenyílni az LCD-nek. Így kell elképzelni - [link]
AIDA64 szerint az LG gyártja és 2010-ben gördült le a gyártósorról. Azt nem értem ha az Acer is gyárt LCD-ket akkor miért nem azok kerülnek bele. Ez kicsit olyan mint mi magunk. Az itteni nem jó. :)

A billentyűzetet bárhol kalapáljuk olyan mintha egy vasbeton födémen gombokat nyomkodnánk, meg se rezzen. Kellemes érzés gépelni. Számomra a fel-le, jobbra-balra gombok kicsit apróra sikeredtek.

A bal Shift és az Enter mellé kerülő gombokat a többitől eltérően hézag nélkül egymás mellé tették, kis érdekesség.

Nem kapunk olyan plusz gombokat amivel pl a wifit kapcsolgathatjuk. Helyette az FN + X gombbal tudjuk ezt megtenni. Én azt tapasztaltam, hogy bekapcsolt wifi-ből kiindulva az Fn + f3 gombokra a Bluetooth bekapcsol, de ismételt megnyomására a Bluetooth és a Wifi is kikapcsol, újra lenyomva ezeket csak a Wifi kapcsol be, újból lenyomva a Bluetooth is. Butuska tervező.
Létezik egyszerűbb módszer a BT kikapcsolására anélkül, hogy a wifit is piszkálnánk, jobb klikk kikapcsolás.
Ezeknek a funkció gomboknak a helyére került amúgy a "hangrendszer". Erre majd még kitérek.

Érintő pad, hát igen eléggé balra tették a tervezők, át kell nyúlnom a másik oldalra, a bal kezesek örülhetnek, az másik dolog, hogy a földön általában jobb kezes emberek élnek. Magának a tapipadnak az érintése durva számomra, a gombokkal ellenben nincs baj, kicsit szögletesek, hogy belekössek ebbe is.
A pad bal széle a gép bal szélétől 9cm-re a jobb széle a gép jobb szélétől 20cm-re kezdődik.

Ha megfordítom a lapost nem sok mindent látok. Kapunk Windows 7 HP széria számot meg pár csavart, egy deka kapcsoló semmi nincs itt. Egy kis akkumulátor jelet látok, mellette egy gémkapocsnak kitalált furattal ami arra hivatott, hogy lenyomásakor szimulálja az akku ki és behelyezését. Gondolom ez akkor kell ha valami nagy gond van a rendszerrel. Most gondolkodsz mit zagyvál ez? Igen ennek bizony be van építve az akkuja, nagyon nagyon fájó pont. Gondoljatok csak bele. Ha én nem akarok akkuról működni akkor nem tudom kivenni, hogy kíméljem. Bármit csinálok az vagy merül vagy tölt.

Csatlakozók egytől-egyig a gép jobb és bal oldalára kerültek. Hátulra azért sem kerülhettek mert kinyitott állapotban oda nyílik le a kijelző. A vonal bemenet és hangszóró kimenet színe fekete, az egyetlen USB 3.0-ás port kék, ami képes kikapcsolt állapotban tölteni a rá csatlakoztatott eszközöket.

A másik oldalon van a 3db USB 2.0 és a töltő csatlakozó

A gép elején találhatóak az állapot jelző ledek. Diszkréten világítanak, semmi extra. Az akkutöltöttség ellenőrzésére találunk itt egy gombot ami 3 féle színnel jelzi a töltöttséget. kék>sárga>piros. Egészen 30%-ig kéken világít.

Kapunk egy Acertől megszokott kártyaolvasót is a szokásos helyre, ennél a gépnél az állapotjelző ledek mellé, a hozzá tartozó kitöltő műanyag lappal, szépen beleolvad a környezetébe és a kosztól is véd.
A kensington zár helyét csak azért említem meg mert valakinek biztos fontos lesz. Power gomb alatt, gép bal oldalán a zsanér mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.